Prethodni članak
Sljedeći članak

Županijska skupština dala je suglasnost općinama Marija Bistrica i Veliko Trgovišće za dobivanje statusa grada

Prisutni vijećnici jednoglasno su donijeli odluke vezane za Veliko Trgovišće i za Mariju Bistricu, a načelnici su nam otkrili kako bi negdje na jesen trebali znati je li im prihvaćena promjena statusa iz općine u grad


Na 14. sjednici Županijske skupštine prisutno je bilo 29 vijećnika, a započela je aktualnim satom na kojem su bila postavljena dva pitanja. Prvo je postavio HDZ - ov Mišo Grilec kojeg je zanimalo kamo će Krapinsko - zagorska županija sa smećem ako građani uspiju spriječiti izgradnju Piškornice. Podsjetio je i na problem odlagališta u Zaboku koje je zatvoreno, a krapinski Gorjak otpad ne prima. - Ovo je idealno pitanje za ministarstvo koje se nije pripremilo za zatvaranje odlagališta. Zatvorili su Lesičak i Gubaševo, a nisu ostvarili uvjete da otpad preuzme Gorjak. Mi smo prije dvije i pol godine pisali Ministarstvu zaštite okoliša jer smo imali sve spremno za sanaciju Gorjaka, Tugonice i Medvedovog jarka, no nije nam dopušteno da to preuzmemo na sebe. Jedino smo Medvedov jarek prebacili pod ingerenciju Grada Klanjca i krenuo je u sanaciju - istaknuo je župan dodajući da slučaj Tugonice nije lako komentirati jer je malo bila zatvorena, malo otvorena. Župan je istaknuo kako će i dalje održavati sastanke za početak sanacije Gorjaka i Tugonice, a na pitanje vijećnika Grilca koji je plan B ako se Piškornica realizira, Kolar je rekao kako drugog plana nema.

Drugo pitanje postavio je također HDZ - ov vijećnik Daniel Vnuk. Zanimalo ga je ima li novosti u sudskom sporu Željka Vincelja, bivšeg ravnatelja ŽUC - a. Umjesto župana odgovorila je pravnica Ljiljana Malogorski koja je objasnila kako presuda u spomenutom slučaju nije postala pravomoćna jer je uložena žalba te da je sljedeće ročište u srpnju.

Zanimljive točke bile su i davanje suglasnosti općinama Marija Bistrica i Veliko Trgovišće za promjenu statusa u grad. Načelnik Marije Bistrice Josip Milički vijećnicima je rekao kako ideja živi već godinu i pol jer riječ je o hrvatskom nacionalnom svetištu koja ima sve karakteristike da postane grad. -Takva promjena statusa neće nas dodatno financijski ili administrativno opteretiti, a donijet će nam priliku za novi razvoj i neke nove benefite - istaknuo je Milički.

Robert Greblički, načelnik Velikog Trgovišća rekao je Skupštini kako je jedan od temeljnih razloga za promjenu statusa iz općine u grad svakako lik i djelo Franje Tuđmana, ali i dobra prometna povezanost koja će nakon modernizacije pruge biti još bolja. - Mi smo sa županom dogovorili i osmišljavanje suvenira što je jako važno - istaknuo je Greblički. Okupljenima se obratio i župan Kolar rekavši kako oba prijedloga podržava. - Marija Bistrica ima posebno značenje u srcima svih hodočasnika, ali i nas Zagoraca, a Veliko Trgovišće mora iskoristiti svoje potencijale i zato smo krenuli u priču oko suvenira. Čini se kao dobra ideja da rodna kuća Franje Tuđmana uđe pod ingerenciju Muzeja Hrvatskog zagorja čime bi mogla imati radno vrijeme te bi sigurno privukla više turista - istaknuo je župan dodajući kako o tom prijedlogu valja razgovarati s obitelji prvog hrvatskog predsjednika. HDZ - ov vijećnik Daniel Vnuk županu je rekao kako je rodnu kuću obnavljao HDZ pa je čudno što se sada Županija sjetila da bi se uključila u tu priču. Kolar je odgovorio kako su Muzeji Hrvatskog zagorja pod ingerencijom Ministarstva kulture, a ne Županije te da je njegov prijedlog samo jedna ideja, a ne nikakva odluka.

Prisutni vijećnici jednoglasno su donijeli odluke vezane za Veliko Trgovišće i za Mariju Bistricu, a načelnici su nam otkrili kako bi negdje na jesen trebali znati je li im prihvaćena promjena statusa iz općine u grad. Valja reći da suglasnost Županije nije nužna u procesu promjene statusa, no ne postoji ni jedna zapreka da se ona ne donese te da se tako da podrška izvršne vlasti jedinicama lokalne samouprave. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook