Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog nepoštivanja Uredbe Vlade RH, Loboru prijeti kazna od 300.000 kn

Unatoč činjenici da je, zapravo, riječ o odluci koja je tek puka formalnost, obzirom da su svi gradovi i općine prema Zakonu i Uredbi Vlade jednostavno prisiljeni donijeti tu odluku kako bi se temeljem nje moglo krenuti u daljnje procedure, loborski vijećnici ipak su o njoj poveli žestoku raspravu

Loborski  vijećnici na sinoćnjoj sjednici nisu donijeli odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Lobor.  Šest vijećnika; dva iz redova Reformista i četiri vijećnika iz redova vladajuće koalicije SDP - HSS - HNS - HSU - Laburisti bili su suzdržani.

Nedonošenjem ove odluke općini Lobor prijeti kazna od 300 tisuća kuna, jer su sve općine i gradovi u Republici Hrvatskoj, Uredbom Vlade,  bili obavezni odluku donijeti  do 1. veljače. Vijećnici iz redova Reformista i SDP - a bili su stava da bi se smeće trebalo naplaćivati prema težini, odnosno masi, a ne volumenu kante i da usluga ne bi smjela poskupjeti.  Vijećnici su imali 'sto ' pitanja prema direktoru Komunalca iz Konjščine, Stjepanu Zajcu te su ga dobro 'izmučili'   raznim upitima, istaknuvši da je jako puno nejasnoća i upitnika, zbog čega je šef Komunalca kasnio na sjednicu Općinskog vijeća u Maču , gdje se također donosila nova odluka o otpadu.

Vijećnike je zanimalo hoće li Komunalac vagati količinu smeća u kanti ako ona ne bude puna ili će se naplaćivati svih 120 litara koliko kanta ima. Direktor Zajec pojasnio je kako niti jedno komunalno poduzeće u Hrvatskoj nema mogućnosti vagati smeće, nego je preporučio građanima, u tom slučaju, da kante ne ostavljaju dok nisu pune, jer će u protivnom plaćati pražnjenje svih 120 litara.

Vijećnike je zanimalo i koliko će iznositi paušal, no rekao je kako im tu cifru još ne može izračunati, no vijećnici su među sobom 'baratali' cifrom od nekih 40-ak kuna.  Da je za sada puno nejasnoća, priznao je i sam Zajec.  . 

Unatoč činjenici da je, zapravo, riječ o odluci koja je tek puka formalnost, obzirom da su svi gradovi i općine prema Zakonu i Uredbi Vlade jednostavno prisiljeni donijeti tu odluku kako bi se temeljem nje moglo krenuti u daljnje procedure, loborski vijećnici ipak su o njoj poveli žestoku raspravu. Na kraju, odluku nisu donijeli, priznajući sami sebi kako znaju da će je morati donijeti na idućoj sjednici Vijeća i nadajući se da im zbog nepoštivanja roka donošenja resorno ministarstvo neće poslati kaznu od 300 tisuća kuna. Tu će kaznu, naravno, ako stigne, platiti stanovnici općine Lobor.

– Mi bi danas trebali donijeti odluku i to unaprijed, a da ne znamo koliko će nam smeće poskupjeti.  Trebali bi dići ruke sami sebi za povećanje cijene smeća? Kako da ja objasnim svom susjedu da sam digla ruku da mu smeće poskupi i da bude plaćao 150 kuna. Nemam za to ni srce ni dušu-  rekla je Mirela Behin (SDP), upozorivši da bi sada moglo opet biti smeća po šumama jer će ljudi da bi izbjegli plaćanje pribjeći tom trendu. 

Mladen Fundek ispred Reformista rekao je kako su oni stava da bi se smeće trebalo plaćati po težini, ne po volumenu i da usluga ne bi smjela poskupjeti jer se već nekoliko godina na području općine razvrstava otpad te da se ništa bitno po tom pitanju na mijenja, predloživši da bi se za samačka domaćinstva trebali nabaviti manji spremnici, od 60 litara. I sama načelnica Ljubica Jembrih, istaknula je kako postoji puno nejasnoća,  i da je ona kao i ostali kolege načelnici jako nezadovoljna odlukom, no neke se stvari moraju, rekla je, po zakonu donijeti kao i ova uredba, i tu su jedinice lokalne samouprave nemoćne.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: -dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Ostala vozila obilaze državnom cestom DC3 - "starom" cestom kroz Gorski kotar na dionici Delnice-Rijeka. -Jadranska ma...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program