Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukinut će se naplata cestarine na autocesti Zagreb - Macelj za lokalni promet?

Kako se pojašnjava u prijedlogu, cestarina bi se i dalje naplaćivala za tranzitni promet kroz Zagorje, na naplatnim postajama Macelj i Zaprešić, ali ne više za lokalni promet na relacijama Đurmanec – Krapina – Sveti Križ Začretje – Mokrice (Zabok)

Predsjedništvo Županijske organizacije SDP-a Krapinsko - zagorske županije uputilo je danas županu Željku Kolaru i predsjednici Županijske skupštine Vlasti Hubicki prijedlog da se donese odluka temeljem koje bi Krapinsko - zagorska županija od Vlade Republike Hrvatske zatražila ukidanje cestarine na lokalnim dionicama autoceste Zagreb - Macelj.

Kako se pojašnjava u prijedlogu, cestarina bi se i dalje naplaćivala za tranzitni promet kroz Zagorje, na naplatnim postajama Macelj i Zaprešić, ali ne više za lokalni promet na relacijama Đurmanec – Krapina – Sveti Križ Začretje – Mokrice (Zabok).

Prijedlog koji je upućen županu i predsjednici Skupštine, a kojeg potpisuje predsjednik ŽO SDP-a KZŽ Siniša Hajdaš Dončić, prenosimo u cijelosti:

„Poštovani gospodine župane,

Poštovana gospođo predsjednice Županijske skupštine,

Potaknuti nedavnom odlukom Vlade Republike Hrvatske o ukidanju naplate cestarine/tunelarine za prolazak kroz tunel Sveti Ilija, koja je donesena po prijedlogu Splitsko-dalmatinske županije, Predsjedništvo Županijske organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske Krapinsko-zagorske županije odlučilo je uputiti Vam prijedlog da na isti način i Krapinsko-zagorska županija predloži Vladi Republike Hrvatske ukidanje naplate cestarine na dionicama autoceste Zagreb – Macelj.

Naime, Autocesta Zagreb – Macelj važan je dio autocestovne mreže Republike Hrvatske koja povezuje mrežu hrvatskih autocesta s europskom autocestovnom mrežom, ali je jednako tako veoma važna i za lokalno stanovništvo odnosno za potrebe lokalnog prometa građana te gospodarskih subjekata na ovome području.

Na autocesti je uspostavljen tzv. „zatvoreni“ sustav naplate cestarine s dvije čeone naplate i četiri naplatne postaje u čvorovima autoceste te stoga predlažemo da se u potpunosti ukine naplata cestarine na dionicama Đurmanec – Krapina – Sveti Križ Začretje – Mokrice (Zabok), a da se naplata i dalje vrši na tranzitnoj relaciji Macelj – Zaprešić.

S obzirom da sukladno Ugovoru o koncesiji od 11. srpnja 2003. godine, autocestom upravlja Društvo Autocesta Zagreb – Macelj d.o.o. u kojem Republika Hrvatska ima 49% udjela, a Pyhrn Concession Holding GmbH ima 51% udjela u, smatramo da Vlada Republike Hrvatske može donijeti predmetnu odluku, ako je predloži Krapinsko-zagorska županija.

Napominjemo kako je Vlada Republike Hrvatske u obrazloženju Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o uvođenju naplate cestarine za uporabu tunela Sveti Ilija navela kako je „uzela u obzir teške gospodarske prilike stanovništva tog područja, prvenstveno da bi se lokalnom stanovništvu olakšalo kretanje, te samim tim potaknula njihova gospodarska djelatnost, što bi doprinijelo i demografskom oporavku područja Imotske krajine“.

U tom smislu, predlažemo Vam da od Vlade Republike Hrvatske zatražite da se isti kriterij primijeni i na stanovništvo Krapinsko-zagorske županije, da se, osim samog povećanja sigurnosti u prometu, uzmu u obzir i gospodarske prilike stanovništva Krapinsko-zagorske županije, prvenstveno da bi se lokalnom stanovništvu olakšalo kretanje, te samim tim potaknula njihova gospodarska djelatnost, što bi doprinijelo i demografskom oporavku područja Krapinsko zagorske županije.

Vjerujemo da je u potpunosti jasno kako usvajanje ovog prijedloga pridonosi načelu pravednosti i jednakih mogućnosti za sve građane Republike Hrvatske.“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pozivamo vozače na pojačan oprez na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod čvora Otok Svibovski, zbog životinje na kolniku. Prema dojavi radi se o psu. Na staroj cesti kroz Gorski kotar kod mjesta Lokve (DC3) promet teče otežano, zbog prometne ne...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program