Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukinut će se naplata cestarine na autocesti Zagreb - Macelj za lokalni promet?

Kako se pojašnjava u prijedlogu, cestarina bi se i dalje naplaćivala za tranzitni promet kroz Zagorje, na naplatnim postajama Macelj i Zaprešić, ali ne više za lokalni promet na relacijama Đurmanec – Krapina – Sveti Križ Začretje – Mokrice (Zabok)


Predsjedništvo Županijske organizacije SDP-a Krapinsko - zagorske županije uputilo je danas županu Željku Kolaru i predsjednici Županijske skupštine Vlasti Hubicki prijedlog da se donese odluka temeljem koje bi Krapinsko - zagorska županija od Vlade Republike Hrvatske zatražila ukidanje cestarine na lokalnim dionicama autoceste Zagreb - Macelj.

Kako se pojašnjava u prijedlogu, cestarina bi se i dalje naplaćivala za tranzitni promet kroz Zagorje, na naplatnim postajama Macelj i Zaprešić, ali ne više za lokalni promet na relacijama Đurmanec – Krapina – Sveti Križ Začretje – Mokrice (Zabok).

Prijedlog koji je upućen županu i predsjednici Skupštine, a kojeg potpisuje predsjednik ŽO SDP-a KZŽ Siniša Hajdaš Dončić, prenosimo u cijelosti:

„Poštovani gospodine župane,

Poštovana gospođo predsjednice Županijske skupštine,

Potaknuti nedavnom odlukom Vlade Republike Hrvatske o ukidanju naplate cestarine/tunelarine za prolazak kroz tunel Sveti Ilija, koja je donesena po prijedlogu Splitsko-dalmatinske županije, Predsjedništvo Županijske organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske Krapinsko-zagorske županije odlučilo je uputiti Vam prijedlog da na isti način i Krapinsko-zagorska županija predloži Vladi Republike Hrvatske ukidanje naplate cestarine na dionicama autoceste Zagreb – Macelj.

Naime, Autocesta Zagreb – Macelj važan je dio autocestovne mreže Republike Hrvatske koja povezuje mrežu hrvatskih autocesta s europskom autocestovnom mrežom, ali je jednako tako veoma važna i za lokalno stanovništvo odnosno za potrebe lokalnog prometa građana te gospodarskih subjekata na ovome području.

Na autocesti je uspostavljen tzv. „zatvoreni“ sustav naplate cestarine s dvije čeone naplate i četiri naplatne postaje u čvorovima autoceste te stoga predlažemo da se u potpunosti ukine naplata cestarine na dionicama Đurmanec – Krapina – Sveti Križ Začretje – Mokrice (Zabok), a da se naplata i dalje vrši na tranzitnoj relaciji Macelj – Zaprešić.

S obzirom da sukladno Ugovoru o koncesiji od 11. srpnja 2003. godine, autocestom upravlja Društvo Autocesta Zagreb – Macelj d.o.o. u kojem Republika Hrvatska ima 49% udjela, a Pyhrn Concession Holding GmbH ima 51% udjela u, smatramo da Vlada Republike Hrvatske može donijeti predmetnu odluku, ako je predloži Krapinsko-zagorska županija.

Napominjemo kako je Vlada Republike Hrvatske u obrazloženju Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o uvođenju naplate cestarine za uporabu tunela Sveti Ilija navela kako je „uzela u obzir teške gospodarske prilike stanovništva tog područja, prvenstveno da bi se lokalnom stanovništvu olakšalo kretanje, te samim tim potaknula njihova gospodarska djelatnost, što bi doprinijelo i demografskom oporavku područja Imotske krajine“.

U tom smislu, predlažemo Vam da od Vlade Republike Hrvatske zatražite da se isti kriterij primijeni i na stanovništvo Krapinsko-zagorske županije, da se, osim samog povećanja sigurnosti u prometu, uzmu u obzir i gospodarske prilike stanovništva Krapinsko-zagorske županije, prvenstveno da bi se lokalnom stanovništvu olakšalo kretanje, te samim tim potaknula njihova gospodarska djelatnost, što bi doprinijelo i demografskom oporavku područja Krapinsko zagorske županije.

Vjerujemo da je u potpunosti jasno kako usvajanje ovog prijedloga pridonosi načelu pravednosti i jednakih mogućnosti za sve građane Republike Hrvatske.“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook