Prethodni članak
Sljedeći članak

Trebamo više informatičkih znanja i stranih jezika

U prostorima Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije održat će se od 25. do 27. siječnja seminar pod nazivom &bdquo


U prostorima Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije održat će se od 25. do 27. siječnja seminar pod nazivom „Novi poduzetnički poduhvat“. Seminar provodi Akademija „Petar Zrinski“ p. o. u. iz Zagreba temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenog između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Akademije u programu edukacije poduzetnika početnika i poduzetnika u fazi rasta i razvoja, a dogovoren je sa Zagorskom razvojnom agencijom.


Zagorec ravnatelj Akademije

Zanimljivo je da je ravnatelj Akademije, mr. sc. Zdravko Tkalec, upravo Zagorec, iz Sutinskih Toplica, s kojim smo razgovarali o obrazovanju poduzetnika.

- Širi aspekt edukacije i programa koje provodi Akademija „Petar Zrinski“ želimo uvoditi u KZŽ. Ona je, da tako kažem, jedno predgrađe Zagreba. Zagorci, jedni kažu da je to plus, drugi da je to minus, no činjenica je da je veza neupitna. S obzirom na nivo obrazovanja postojećih i potencijalnih poduzetnika, smatram da bi takva suradnja u dugoročnom periodu bila dobra. Egzaktnih podataka o obrazovanju u Zagorju nema, ali jedno englesko istraživanje pokazuje da na nivou Hrvatske poduzetnici u poduzetničke projekte više ulaze iz nužde, nego iz povoljnih prilika. Starost im je od 35 do 45 godina i u poduzetnički pothvat ulaze sa srednjom stručnom spremom. Podaci koji govore o prosjecima Europe pokazuju da poduzetnik ima visoku stručnu spremu, otprilike je deset godina mlađi i u poduzetnički poduhvat ulazi ne pretežno iz nužde, nego iz uočenih prilika. Ako povučemo paralelu s tim podacima u KZŽ, mislim da nema većih odstupanja, a i nivo obrazovanja ne samo u našoj županiji već u cijeloj državi je takav da ga je potrebno dograđivati – veli Zdravko Tkalec i dodaje da je to u skladu s preporukama Europske komisije da se pređe na cijeloživotno obrazovanje (zakon je u pripremi), gdje bi se konkretizirali programi obrazovanja odraslih, a posebno poduzetnika.

Trebamo više informatičkih znanja i stranih jezika

Mr. Tkalec smatra iz iskustva da nam fale informatička znanja, znanje stranih jezika, komunikacijskih vještina i stručnih, poduzetničkih vještina vezanih za sam posao. Trebalo bi naći određene moduse kako poduzetnicima skrenuti pažnju da je obrazovanje nužnost za budući opstanak.

- Nažalost, cjelokupno društvo je u takvoj situaciji gdje svi žele ulazak u Europu, međutim ulazak je i percipiranje određenog nivoa znanja, vještina, kompetencija. Obrazovanje je samo jedan segment u ukupnim društvenim kretanjima, jedan kotačić koji radi kao i drugi kotačići. Prema tome, cjelokupni društveni sustav treba podizati na kvalitativno viši nivo, kao bi bili ekonomski konkurentniji, a i osobno zadovoljniji – misli mr. Tkalec i nada se da će ovaj seminar biti prvi od mnogih koji će se provoditi u našoj županiji.

Poduzetnike treba potaknuti na obrazovanje jer kad im kažeš «obrazovanje» odmah nemaju vremena.

- Znam u Zaboku jednog velikog poduzetnika koji sam kaže „ja nemam vremena da bi se obrazovao, ali znam da nisam dovoljno educiran“. Sam kaže da je to možda alibi, da nije povezao neke elemente kako bi se dalje obrazovao, iako sam zna da mu to fali – završio je Zdravko Tkalec.

Tko je Zdravko Tkalec?

Magistar ekonomije Zdravko Tkalec ravnatelj je Akademije „Petar Zrinski“ koja se bavi educiranjem potencijalnih i postojećih poduzetnika. Živi u Sutinskim Toplicama. Petnaest godina koje je zajedno s obitelji proveo u privatnom poduzetništvu, kada dobiva i županijske nagrade, zamijenio je za rad na obrazovanju poduzetnika. Upisao je poslijediplomski doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, odsjek Pedagogije od 6 semestara, te je sada na 4. semestru.

Akademija „Petar Zrinski“ p. o. u. osnovana je 2002. i njeguje poduzetničke programe koji obrađuju određene poduzetničke teme i programe za razvoj ljudskih potencijala. Ta dva programa čine cjelinu u kojoj se dobiva kompletan poduzetnik koji ima stručna znanja te razvija osobnost i potencijal nužan za obavljanje poduzetničkih pothvata, poput javnog govorništva. Bitna iskustva Akademija crpi iz Srednje privatne ekonomske škole „Katarina Zrinski“, koja razvija određene specifične metode kao što je predmet „Poslovanje vježbovne tvrtke“ u kojem se konkretiziraju sva ekonomska i neekonomska znanja. Akademija ima vlastiti metodički centar za razvoj programa. Predavači na seminarima su zaposlenici Akademije, profesori srednje ekonomske škole te vanjski suradnici, magistri i doktori znanosti.


Seminar uskoro u Zagorju

Seminar za poduzetnike traje 15 školskih sati. Pod temom „Novi poduzetnički poduhvat“ govorit će se o uvođenju novog proizvodnog programa, redizajniranju postojećeg programa, odnosno životnom usvajanju teorije i prakse životnog ciklusa proizvoda. Osim proizvođača, ova tema zanimljiva je i ponuđačima usluga jer svaki proizvod ili usluga ima životne cikluse koji se nastoje teoretski obraditi.

- Mi ne dajemo gotove recepte. Nakon seminara moći ćete napraviti novi proizvod, redizajnirati stari. Putem određenih edukativnih metoda mi želimo potaknuti ljude da počnu razmišljati. Imamo i razne druge programe. Npr. kreiranje branda vlastitog proizvoda ili usluge. To je u začecima, ali Zagorski list je brand, Matija Gubec je brand, Oro-goro je brand, Bamt u Maču, Vuglec breg. Samo treba poticati ljude da razvijaju brand u kvalitativno višem obliku. Udruživanje do uspjeha, upotreba klastera je u začetku, a klastering je nužan određenim segmentima za razvoj – smatra mr. Tkalec.

Seminaru mogu prisustvovati besplatno svi zagorski potencijalni ili postojeći poduzetnici, a više informacija može se naći na web adresi www.petarzrinski.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook