Prethodni članak
Sljedeći članak

Ćiro i Cico snimili prve kadrove dokumentarnog filma

U utorak 17. siječnja u sjedištu Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) u Sisku te na minskim poljima u okolici Siska (


U utorak 17. siječnja u sjedištu Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) u Sisku te na minskim poljima u okolici Siska (selo Mađari) snimljeni su prvi kadrovi dokumentarnoga filma «SPES-Za Hrvatsku bez mina!» koji se snima u sklopu velike dobrotvorne akcije «Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!» koju je 1. siječnja 2007. godine pokrenuo zagrebački Spes – centar za poduke i prevodilaštvo i koja će trajati do 31. prosinca 2007.

Cilj ovoga filma, kao i cijele Spesove akcije, je potaknuti cjelokupnu hrvatsku javnost da svatko na svoj način pomogne da našu domovinu što prije očistimo od mina.

Podsjetimo, s minskim problemom se danas susreću stanovnici 12 od 21 hrvatske županije! Usto, od 1998. do studenoga 2006. godine od mina je stradalo 270, a poginula 101 osoba! U Hrvatskoj još uvijek nije razminirano 240.000 mina! Minski sumnjiva površina u Republici Hrvatskoj iznosi 1147 kilometara kvadratnih, što je oko tri površine otoka Krka! Republika Hrvatska se ubraja među minama najzagađenije države na svijetu!

«Oko milijun građana Lijepe Naše, dakle, skoro jedna četvrtina ukupnoga stanovništva Hrvatske, živi u županijama gdje se i danas nalaze minski sumnjiva područja! Tijekom vojnih operacija za vrijeme Domovinskoga rata i borbe protiv agresora imali smo solidarnost naših građana iz svih krajeva Hrvatske, zato smo i pobijedili u ratu. No, sada nam je potrebna jedna druga vrsta solidarnosti, treba financijski pomoći našim županijama s minski sumnjivim područjima da se što prije očiste od mina kako bi i one, kao i ostali dijelovi Hrvatske, normalno živjeli», kazao je ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Oto Jungwirth, koji je snimivši izjavu za dokumentarac «SPES-Za Hrvatsku bez mina!» pozvao sve uspješne hrvatske tvrtke i pojedince da se uključe u projekt razminiranja Hrvatske.

S druge strane, s obzirom na interes mnogih Spesovih poslovnih partnera da se uključe u akciju, predsjednik Uprave Spesa Slobodan Matić pozvao je mjerodavne državne institucije da odobre otvaranje žiro i deviznog računa za posebne namjene na koji bi svi zainteresirani mogli uplatiti svoj prilog za razminiranje Hrvatske.

«Iako čekamo već tri mjeseca, uvjeren sam da je samo pitanje dana kada ćemo dobiti traženi posebni žiro i devizni račun za ovu akciju jer smatramo da ne postoji nitko u ovoj državi tko je protiv razminiranja Hrvatske. Naime, mi samo želimo da naša akcija bude posve transparentna te da se u svakom trenutku može vidjeti i saznati tko je, kada i koliko novaca uplatio za razminiranje Hrvatske.

Dakako, sav prikupljeni novac od ove akcije će u skladu sa zakonom nakon javnog natječaja, koji će raspisati HCR, biti povjeren najboljem ponuđaču, odnosno tvrtki za razminiranje čija ponuda bude najpovoljnija», kazao je diplomirani teolog Slobodan Matić, predsjednik Uprave Spesa – centra za poduke i prevodilaštvo.

Dokumentarni film «SPES-Za Hrvatsku bez mina» počeo se snimati još 30. prosinca 2006. u Zaboku tijekom tradicionalnoga malonogometnog turnira «Zagorska zipka». Tada su svoje izjave o problemu s minama u Lijepoj Našoj u objektiv kamere redatelja i snimatelja Marka Dimića iz AV Produkcije M.D. izrekle mnoge poznate nogometne zvijezde i sportski djelatnici poput Zlatka Kranjčara, Marka Mlinarića, Zvonka Marića, Zorislava Srebrića i drugih. Naime, nekadašnje velike nogometne zvijezde podržale su ovu Spesovu akciju i tijekom cijele 2007. godine igrat će pod imenom «SPES-Za Hrvatsku bez mina!» na raznim turnirima i tako promovirati akciju kojoj je cilj potaknuti sve naše ljude da što prije očistimo Hrvatsku od mina.

Uz Kranjčara, Marića i Mlinarića, u sastavu Spesovih humanih zvijezda igraju: Tomislav Ivković, Duško Popovski, Vlado Novak, Čedomir Kuharić, Boris Novković, Luka Vidović, Miro Stipić, Josip Bogdanović i ostali.

Očekuje se da će film biti završen do proljeća 2007. kada će se u jednome kinu u Zagrebu održati i svečana premijera. Inače, akciju «Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!», kao prvi PRIJATELJI AKCIJE, već su podržali Hrvatski sabor i Hrvatski centar za razminiranje.

Donatorski telefon 060 61 61 21 otvoren za skupljanje sredstava za ovu humanitarnu akciju ustupila je privatna telekomunikacijska tvrtka IT Jedan d.o.o., pri čemu se, kao PRIJATELJ AKCIJE, uz tehničku realizaciju telefona odrekla i svih svojih prihoda od poziva na ovaj telefon.

Pozivom na 060 61 61 21 svatko tko želi može za razminiranje Hrvatske donirati određena sredstva (cijena poziva po minuti 5,59 kn + PDV).

Također, akciju su podržale i mnoge poznate osobe iz hrvatskoga javnoga i političkog života poput gospode Miroslava Blaževića, Dražena Budiše, akademika Josipa Bratulića, dr. sc. Josipa Jurčevića, Dubravka Šimenca, Vedrana Mlikote, Tarika Filipovića i drugih.

«Vjerujem da uskoro ni jedan hrvatski otac svome sinu neće morati vikati «Sine, pazi mine!» kada se dijete malo udalji od kuće. Zaista je krajnje vrijeme da se Hrvatska očisti od toga zla. Moramo svi pomoći našoj domovini i razminirati je jednom zauvijek», kazao je popularni Ćiro Blažević nakon što je dao izjavu za dokumentarni film «SPES-Za Hrvatsku bez mina!».

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook