Prethodni članak
Sljedeći članak

Godinu su obilježili radovi na cestama i nogostupima te gradnja nove moderne gradske tržnice

INTERVJU: Uoči Dana Grada Zlatara, koji se slavi 27. travnja, razgovarali smo s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan – Pentek


ZL: Što je obilježilo proteklu godinu u Gradu Zlataru?

Auguštan – Pentek: Svi koji ovdje žive i ovamo dolaze vide da se u Gradu Zlataru u ovih godinu dana mnogo toga izmijenilo i puno napravilo. Godinu su obilježili opsežni radovi na cestama i na nogostupima, u brojne asflatirane dionice na cijelom gradskom području uloženo je gotovo 5 milijuna eura. To je doprinijelo kvaliteti ukupne cestovne infrastrukture i sigurnosti prometa. Zatim, najveće ulaganje koje je obilježilo ovu godinu je zlatarska nova tržnica, koja ide svojem kraju. Vjerujem da će do ljeta sve biti završeno kako bi na jesen moderan i funkcionalan objekt nove tržnice otvorio svoja vrata. Obnova naše stoljetne Sokolane također je pred završetkom. Gotova je nabava za opremu u samoj dvorani, završavaju svi radovi i to je kraj jedne zaista velike i dugotrajne investicije. Bitna je investicija i šumska cesta prema vrhu Ivanščice, koja je dugoočekivani preduvjet za razvoj turizma. Godinu su obilježila i odobrena sredstva za nove dječje vrtiće, što nam jako važno. Kreću javne nabave, dobit ćemo tri objekta, neće biti više listi čekanja za vrtić i time će potrebe roditelja dugoročno biti zadovoljene. Prijavili smo se i na natječaj za našu Galeriju izvorne umjetnosti, koja će biti proširena i obnovljena, čekamo rezultate i nadamo se da ćemo proći i na tom natječaju. Moramo izdvojiti i veliki iskorak u odnosu na prethodne godine što se tiče gradskog proračuna, koji je oko 12 milijuna eura. Vrijedi spomenuti da je prema brojnim analizama je Grad Zlatar u samom vrhu među gradskim središtima u Hrvatskoj i po transparentnosti i povučenim europskim sredstavima u odnosu na prethodne godine.

ZL: Osim kapitalnih i velikih projekta, kvaliteti života doprinose i oni manji. Koje biste izdvojili?
Auguštan – Pentek: Izdvojimo nove prozore na Gradskoj knjižnici Zlatar, postavljanje info – kisoka, postavljanje dodatnih sprava na igralištu dječjeg vrtića, dobivanje sredstava za još jednu šumsku cestu, od Juranščine prema Belecgradu. Nadalje, uredili smo gradsku vijećnicu, mijenjali stolariju na zgradi gradske uprave, u kojoj se uređuje i sanitarni čvor u prizemlju, a iza same zgrade uređeno je parkiralište. Zatim, Multimedijalni centar u Belcu. Građevinske radove je financirao sam Grad, a za opremu sredstva smo dobili preko natječaja LAG – a. Uređivali smo klizišta na području grada i potpisali ugovore za projektnu dokumentaciju novih klizišta koja su se stvorila. Na cestovnoj infrastrukturi radilo se i preko Županijske uprave za ceste KZŽ. Završena je zadnja faza nogostupa u Varaždinskoj ulici, čekamo završetak i te ceste, a iz svojeg smo proračuna asfaltirali i neke makadamske ceste. Bili su tu i manji komunalni radovi poput zacjevljivanja i čišćenja graba, nasipavanja kamenim materijalom nerazvrstanih cesta. Na zlatarskom području završava i projekt Aglomeracije, pa molim građane za još malo strpljenja. Nastavili smo dalje s izgradnjom vodovodnih mreža, dopunjavali rasvjetna tijela na području grada, opločili stazu groblja u Belcu, uređivali preko Hrvatskih voda korita vodotoka i pritoka potoka Selnica i Reka, a HEP je postavio novu mrežu stuje u naselju Repno. Proradilo je i naše reciklažno dvorište. Nabavili smo i dvije čistilice za čišći grad, jednu manju električnu za svakodnevno čišćenje manjih površina, a kako je profunkcioniralo i naše komunalno poduzeće, nabavili smo i veliku za čišćenje cijelog grada, pogotovo sada kada imamo više nogostupa.


ZL: Grad puno ulaže u djecu, mlade, civilno društvo?

Auguštan – Pentek: Rastemo zajedno – djeca i grad. I dalje sufinanciramo produženi boravak u školi, ljetovanje sa školom plivanja za djecu i učenike na Lošinju, prijevoz srednjoškolaca, nabavu radnih bilježnica osnovnoškolcima, povećali smo broj stipendija… Osim infrastrukturnih projekata, mnogo vrijednih aktivnosti provodimo zahvaljujući zlatarskim ustanovama i udrugama s kojima surađujemo na kvalitetnim projektima. Za Dan grada imamo ove godine brojna priznanja, zahvalnice i diplome, dali smo maksimum koji je moguć preko Gradskog vijeća i ja puno zahvalnica kao gradonačelnica. Tome je tako jer smo htjeli zahvaliti svima koji su doprinijeli da konačno završimo novu kuću obitelji Bolšec. Pri samom je završetku, za tjedna do dva će se urediti namještajem da se obitelj useli. Svi poduzetnici, obrtnici, pojedinci su stvarno zaslužni da je tome tako i da je to završena priča, koja je dosta dugo trajala. Priznanja će primiti i udruge i pojedinci koji daju doprinos kulturnom i društvenom životu grada i također ih treba nagraditi.


ZL: Koji su planovi i želje za naredno razdoblje?
Auguštan – Pentek: Svakako je velika i važna stvar da su potpisani ugovori i da se projektira područni vrtić, kako bi u ovoj godini već mogla ići javna nabava za izgradnju. Tu je i izgradnja starog dijela postojećeg vrtića i javna nabava za uređenje vrtića unutar Pastoralnog centra. Tako će ovu godinu će obilježiti izgradnja vrtića na radost mladih obitelji. Značajan potez je i kupnja zapuštenog i ružnog zemljišta u centru Zlatara, koje nagrđuje vizuru centra. Čim ga kupimo, idemo u izradu dokumentacije kako bi bili spremni za neki novi natječaj. Tu je i izgradnja šumskih cesta, daljnje asfaltiranje nerazvsrtanih cesta, izgradnja nogostupa, vodovodnih mreža. A ono što je značajno ne samo za Grad Zlatar nego i susjednu općinu, svakako je završetak nabave za cestu Zlatar – Zlatar Bistrica. Čekamo Hrvatske ceste da donesu konačno odluku, kako bi se potpisao ugovor i krenula izgradnja tog dijela.


ZL: Koliko ste zadovoljni učinjenim?
Auguštan – Pentek: Dali smo maksimum za razvoj grada. Zlatar je specifičan grad koji je imao jedan svoj ružan period i dosta toga još ima što bi se trebalo napraviti. Mogu reći da sam zadovoljna, ali osobno želim još mnogo više i bolje za Grad Zlatar. Moram zahvaliti svim svojim djelatnicima bez kojih moja vizija i ideje ne bi uspjele, bez njihove pomoći u pripremi tih projekata, realizacija sigurno ne bi bila moguća i toliko plodonosna i uspješna kao sada.


ZL: Iza nas su izbori za Hrvatski sabor. Iako su rezultati još neslužbeni, bit ćete saborska zastupnica. Kako će to utjecati na sam Grad?

Auguštan – Pentek: Zahvaljujem svima koji su prepoznali moj rad u Gradu Zlataru i dali mi svoje glasove podrške za moju borbu za Sabor. Mislim i znam da mogu raditi oba posla i kao saborska zastupnica još više doprinijeti borbi i razvoju ovog dijela županije. Dugo vremena mi nismo iz ovog našeg područja imali saborskog zastupnika. Kolegica iz Lobora bila je samo dva mjeseca na toj funkciji, što je prekratko da se mnogo učini. Što se tiče Grada, naravno da ću biti volonter u Gradu, no Grad Zlatar će se u tom periodu razvijati isto, i još i bolje! Imam dobar tim ljudi u Gradu koji zajedno sa mnom stvaraju bolji Zlatar i svakako je moguće obje funkcije obavljati kvalitetno na dobrobit cijelog Zagorja i cijelog sjevera Hrvatske.


ZL: I za kraj, poruka Zlatarščankama i Zlatarščanima za Dan grada?
Auguštan – Pentek: Svim svojim sugrađankama i sugrađanima želim čestitati naš Dan grada Zlatara. Zlatar je grad koji koji se mijenja, ne samo zbog mene nego i zbog svih vas koji dajete veliki doprinos u tome.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook