Prethodni članak
Sljedeći članak

Ako djeca neće uzdržavati radno nesposobne roditelje to će postati kazneno djelo

U Zagorju manje prevara nego u većim sredinama vezano za ugovor o dosmrtnom uzdržavanju

Centar za socijalnu skrb Zlatar bistrica i javna bilježnica Đurđica Pozaić u prostoru Udruge Sveta Ana u Loboru obilježili su Dan otvorenih vrata javnih bilježnika i Međunarodni dan starijih osoba zanimljivim, odnosno edukativnim i korisnim predavanjem o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te pravima iz sustava socijalne skrbi.

O pravima iz sustava Centra za socijalnu skrb, vezano za zajamčenu minimalnu naknadu, troškove ogrjeva, stanovanja, jednokratne naknade… i druge socijalne usluge kao što su pomoći u kući, dostava toplih obroka, zainteresirane za tu temu, većinom stariju populaciju upoznale su socijalne radnice Snježana Degač i Snježana Sitar Smetko iz Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica.

Istaknuto je kako veliki broj korisnika s područja koje obuhvaća CZSS Zlatar Bistrica koristi takve usluge i da se za sve eventualne informacije, mogu obratiti centru za pomoć ili savjet. Javna bilježnica Đurđica Pozaić govorila je o razlici između doživotnog i dosmrtnog ugovora o uzdržavanju. Ugovor o doživotnom uzdržavanju je ugovor u kojem se davatelj usluge obvezuje da će primatelju usluge pružati skrb do kraja života, a nakon njegove smrti će naslijediti nekretnine i pokretnine. Za razliku, od ugovora o dosmrtnom uzdržavanju gdje se nekretnina odmah prenosi na davatelja usluge, a što najčešće zna prouzročiti i loša iskustva.

U Zagorju manje prevara nego u većim sredinama

Javna bilježnica pojasnila je kako se ugovor može i raskinuti, ukoliko se te obveze zanemaruju. U njenom dvadesetogodišnjem radnim iskustvu rekla je da je sklopila tri ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, čime se daje zaključiti da u našem Zagorju nema toliko prevara kao u drugim većim sredinama, iako se jedan sudionik predavanja požalio na loš odnos prema njegovom rođaku koji je sklopio takav ugovor i bio prevaren.

Socijalne radnice su upozorile da korisnici ne mogu ostvariti prava iz sustava socijalne skrbi, ako su sklopili ovakve ugovore. Isto tako, prema Obiteljskom zakonu djeca su zakonski obveznici uzdržavanja svojih radno nesposobnih roditelja, a zanemarivanje tih prava tretirat će se kao kazneno djelo. Goste, sudionike predavanja pozdravili su voditeljica Dnevnog boravka Udruge Kućna pomoć Nikolina Turk Beljak i predsjednica Udruge Sveta Ana Nedeljka Jurinić te loborska načelnica Ljubica Jembrih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; -autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; - državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; -Paški most. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program