Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Uniforme

Svi vi koji imate klince, znate da na osnovu odjeće, obuće i mobitela kojeg posjeduju djeca jedni druge zadirkuju.

Da su djeca postala jako okrutna kada su u pitanju zadirkivanja svojih vršnjaka, svjedočili smo kroz mnoge priče u medijima. Sigurno i svi vi koji imate klince, znate da na osnovu odjeće, obuće i mobitela kojeg posjeduju djeca jedni druge zadirkuju.

Nerijetko to zadirkivanje prelazi i u psihičko zlostavljanje koje uzrokuje poprilične traume djeci u najbezbrižnijem dobu života, djetinjstvu. No, prije dan-dva pročitala sam nešto što smatram dobrom odlukom. Djeca u jednoj osječkoj osnovnoj školi nosit će uniforme. Riječ je o trapericama ili traper suknjama i polo majicama. Na taj se potez škola odlučila upravo zato da bi se spriječilo pravljenje razlika među djecom s obzirom na imovinski status. Kad sam ja išla u osnovnu školu, pojma nisam imala kaj je to mobitel jer ga tad u Hrvatskoj još nije bilo, a ni odjeća nam nije bila u centru pažnje.

Danas je to sasvim drugačije. Klinci već u trećem osnovne poznaju barem pet modnih marki što odjeće, što obuće, a ako nemaš Nike tenesice nego imaš one iz nekog prosječnog dućana obućom, imaš velike šanse da postaneš predmet ismijavanja. Ideju da sva djeca nose istu odjeću zato smatram dobrom.  Možda će tako djeca naučiti da se prave ljudske vrijednosti ne kriju u skupoj košulji i (pre)skupim tenesicama te da se ljudi nikako ne mogu mjeriti prema onome materijalnome što posjeduju.

Odluka još jedne škole nedavno je dobila mnogo medijskog prostora. Naime, ravnatelj osnovne škole u Dugoj Resi odlučio je, na pomalo drastičan način, reći 'stop' mobitelima u školama. Njegova odluka kaže da ako učenika učitelj uhvati u korištenju mobitel za vrijeme nastave, oduzimam mu ga dokraja školske godine. Kaže, djeca sve više pod nastavom 'fejsaju', snimaju učitelje, tipkaju poruke pa čak i puštaju glazbu.

Da podsjetim, u školama i po zakonu nije dopušteno koristiti mobitel, a isti za vrijeme trajanja nastave mora biti ugašen. Odluka ravnatelja iz Duge Rese nekim se roditeljima učinila prerigorozna pa su uputili kritike poput onih 'da kako će ih djeca zvati ako im pozli u školi'. Da budem iskrena, spomenuti argument je u potpunosti glup jer djeca su u školi okružena nastavnicima i drugom djecom, pa ako i nekome pozli, sigurno će se na to reagirati. Nije da se djecu šalje same u šumu bez mobitela pa se neće moći javiti ako se izgube i ako im pozli.

Djeca si danas, ovako ionako, previše dopuštaju u školama o čemu svjedoče sve češći napadi ne samo na druge učenike, nego i na učitelje. Mnogo se priča o pravima djece, koja se, da budemo jasni, bez ikakve isprike moraju provoditi, ali se ne smije zaboraviti da svaka prava donose i obaveze.

Facebook