Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Red, rad, a mirovina kad?

'I ti buš jemput stara pa buš vidla kak je to kad te kosti boliju.' – znala mi je reći baka. Sigurna sam da ste slične rečenice gotovo svi čuli od svojih baka i djedova.

'I ti buš jemput stara pa buš vidla kak je to kad te kosti boliju.' – znala mi je reći baka. Sigurna sam da ste slične rečenice gotovo svi čuli od svojih baka i djedova. Vjerojatno se kao ni ja niste previše razmišljali o takvim rečenicama, jer vam se treća dob čini kao nešto daleko. No, vratimo se na moju baku.

Ona sada uživa u zasluženoj mirovini. Doduše, mirovina joj i nije baš prevelika no nekako krpa kraj s krajem, a o danima kada je radila ima uglavnom riječi hvale. Nisu joj poznati neplaćeni prekovremeni sati niti neisplata plaća. Znala mi je ispričati tek pokoju anegdotu o nekom zločestom šefu, no posao je imala, s voljom ga je radila, a za svoj je rad bila plaćena.

S obzirom na najave Vlade da ćemo u penziju moći odlaziti sa 67. godina, čini mi se da ja penziju neću dočekati kao ni mnogi oni koji se bore s lošim uvjetima života, stresom, općom neimaštinom i stresom. Oko teme i potencijalne odluke da se u mirovinu odlazi sa 67. godina, mišljenja i nisu baš podijeljena. Svi se slažu u jednom i pitaju – Pa zar ćemo s posla na groblje?

OK, jasno mi je da bi neka teta koja radi u banci za šalterom ili u uredu možda i mogla raditi laganim tempom do 67. godine (ako joj kičma izdrži tolike godine sjedenja za računalom), ali mi nije jasno kako bi, recimo, neki zidar uspio raditi na gradilištu s kojih 65. godina istim tempom kao i njegove mlađe kolege. Bi li poslodavci uopće na takvim poslovima, u kojima je potrebna fizička snaga i kondicija, zadržavali starije ljude? Da, moš' si mislit.

Mnogo je komentara čitatelja ispod članaka o ovoj temi na raznim portalima. Kaže jedna djevojka: Kako će moj tata sa 67. voziti šleper, ako sada s 54. godine jedva uspijeva pratiti tempo tog posla?  Na to joj je druga odgovorila da će naći neki drugi posao na kojem se neće toliko umarati. E sad ja vas pitam gdje će danas 54 – godišnjak naći posao kada ni oni u naponu radne snage i s odličnim kvalifikacijama ne mogu pronaći posao?

S obzirom da se i životni vijek smanjuje, onima koji će morati raditi do 67. godine neće ostati mnogo vremena da uživaju u zasluženoj mirovini. S obzirom na iznose tih istih mirovina, većina na to i ne gleda kao na neki problem. I baš dok sam ovo pisala sjetila sam se stare pjesme grupe Magazin koja kaže: Pa nek živi, živi rad...Ma da, nek živi rad, a Hrvati će u mirovinu kad? Čini se da sa 67.

Facebook