Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Vine z tropa – kak i sprevod bez popa

Vrijeme je berbe grožda i vikend za nama i nekoliko narednih bit će pravi „blagdani“ u većini zagorskih domova. Grožde ide odmah u preše iz kojih curi slasni mošt koji se odmah sprema u bačve uz veselje svih uzrasta Zagoraca. Što je o svemu znala reći naša hraščinska baka Ivka, pučka prognozerka

Vrijeme je berbe grožda i vikend za nama i nekoliko narednih bit će pravi „blagdani“ u većini zagorskih domova. Grožde ide odmah u preše iz kojih curi slasni mošt koji se odmah sprema u bačve uz veselje svih uzrasta Zagoraca. Što je o svemu znala reći naša hraščinska baka Ivka, pučka prognozerka .

„ Negdar nas je bil pune kak mravlji i na jenome gruntu je bile četiri, 6 ili osam dijielof i brača su imiela tak male komačece zemlje da bi se jedva z kuoli na nji obrnuli. Tak je bile i vu gorica, nije kak ve, gda jen gazda ima puol brega, onda sme gorice brojili na rede. Gruozdja je bile menje nek denes gda se sakakviem otrofom šprica tak da gruozdjiče na miesta ni tiči več neču zobati, i zate je vekši ruod. A gda sme mi doma dopeljali grozdja štere je jedva segle do polovice kace od 10 viedri... E, tuo je bile male jer sme teške delali na gruntu i morala se spiti kupica, dvije vina saki dan za jakost. A vina nije bile dosta „, prisjećala se baka.

Koje je bilo rješenje da družina nije ostala žedna nekatara bogova ?

„ Je, na tropu se delale vine. Muoj bi stari znal presiti suseda šteri nije imel veliku družinu i imel je pune trsof da nek jake ne stisne prešu i trop i da nam ga da. Onda bi ja z decu f tački trop dime f pilnicu peljala. Na trop se nalieje vode i onda se diela vine, nije jake kak prave ali se dura z njim. Dene se vu poseben lagof, da znaš kakavu robu imaš, i piješ ga za saki dan“, govorila je starica. To nije bilo pravo vino, nismo joj dali mira svojim komentarom znajući da slijedi „ekspozivan“ odgovor

„ Vine z trope – kak i sprevod bez popa. Tak se rekle.Zdura se, ali kak da se ne računa da je neke bile (smijeh). Moja bi babica znala reči, Buog je dej duše lefke, da je vu črijievi od takvuga vina same cvili kak da se glisti nazobala i šepnula mi naj je na šlaf potegnem kupicu onoga vina štere se čuva za svetek, za kuošu , kolinje i druge velike dane. A onda bi si ja, kak druobna pucka, male gutnula vina i rekla tateku, gda me pital de sam tak duge, da niesam nikak mogla zvaditi pak da sam puhala vu šlaf (smijeh). Jaj, vine je negdar bile fine kak gvierc na Bistrice, tak da ti je dišale z požiraka gda si ga popil. Denes mnuogi veliju da dijelaju dobre vine i da im se nigdar ne preobrne. Kak i bi gda denu tulike žvepla (sumpor) da se druge jutre kak piješ takve vine ti digneš z postelje, a glava ti ostane na vanjkušu. Teška kak železe. Ve se vine taloži, s uljem zamazuje, vu sjajnomu šplehu (inoks) čuva. Je, nem rekla, ima dobre kapljice, ali i tak čistuga vinčeka kak suza, a betažnuga... I jakoga, ne znam zake tuo dielaju, jer vine z pune gradi nije za saki dan, za  čoveka na selu šteri z žeje pije, a ne z bedastuoče „, znala se i naljutiti baka na neke podrumare.

Facebook