Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Šte maže, te i vojzi

Šte maže, ti i vojzi. Če i na kuola ne mečeš kolomast, kotači budi cvileli i jemput budu same stali. Tak je i z ljudi“, uvjeravala nas je baka i dodala kako se danas više ne zna tko je „velikaš, a šte obični seljak“ jer „si su odjemput doktori, filistri i naučenjaki i više nemreš znati komu se idu pune košare i cekeri“.

Šte maže, te i vojzi. Tak je negdar bile, ve je iste tak i navijiek bude. Ake ti je detetu loše išle vu škuole, onda bi baba zaklala bolšu piščetku, vekši sir, jajca i pokucala vučiteljice na vrata. Vučiteljica bi rekla da nije trebale niše nesiti, ali bi mam z cekera ili košare vun vadila one kaj je dobila.

Nije tuo bile mite, kak se ve veli, nek se s tiem pokazale poštovanje prema čoveku šteri ti je bil potrieben. Niš druge, znala je govoriti hraščinska baka Ivka.

Samo su učitelji dobivali pune cekere, pitali smo staricu

„ Je, vraga. Gda ti je nešči vu hiži bil betežen, purica bi platila z glavu ili kakva masneša raca ili guska. Muoj bi stari natočil vu demižuonku i pet litri najbolšega vina i tuo bi cuknuli gosponu doktoru gda je decu vizitieral. Naš je puokojni doktor bil poštenjak i niš nije računal gda je videl da sam z punu tuorbu došla mu na vrata. Baš če je bile puol noči, a bile je i takvijieh slučajof gda je decu znal zub zaboleti ili je nešteri imel jake veliku vručinu šteru nije bile moči ni z domačim octom sneti. I onda brže – bolje k doktoru. Če je bila velika sila, košara bi se drugi dan donesla“, prisjećala se baka.

Tko je još bio na listi onih koji su često mastili brk?

„ Kaj opče pitaš ?! Pop. Znale se če ideš k popu presit da ti pe dijiete na krščenje, bez velikoga cekera se nije išle. Njegva bi gazdarica mam z praga prevzela one kaj bi mu se donesle i mam raspakieruvala vu kuhnje strošek. A gda je pop k hiži došel, če je bil pozvan na kakove slavlje, njemu se čuvale meste na čelu stola i najbolši komadi mesa su pred njega dohajali. Gazdarica bi znala reči: Nek debši komadi šujnke idu popu i naj ruča od puranjske cuklje k popu gledi, jer bu ju mama v ruke prijel. Tak je i bile. Gazda je popa, doktora ili vučitelj i dime muoral vu noči na kuoli dime vračati i dati mu strošek za drugi dan. Tuo je bile nepisane pravile i si su se toga pridržavali i bile bi sramota da je nešči zbiegel da počasti ljude do šteri se navijiek največ držale vu selu.

Bum ti ponovila če si zabil: Šte maže, ti i vojzi. Če i na kuola ne mečeš kolomast, kotači budi cvileli i jemput budu same stali. Tak je i z ljudi“, uvjeravala nas je baka i dodala kako se danas više ne zna tko je „velikaš, a šte obični seljak“ jer „si su odjemput doktori, filistri i naučenjaki i više nemreš znati komu se idu pune košare i cekeri“.

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Zastoji i vožnja u koloni mogući su na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj u zoni radova između čvorova Jankomir i Zaprešić u smjeru Zaprešića kolona...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program