Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Sveta Lucija oči čuva

Pripremio: Zoran Gregurek
Blagdan svete Lucije oduvijek se štovao u zagorskome puku i bio je zadnji veliki dan prije Ba

Blagdan svete Lucije oduvijek se štovao u zagorskome puku i bio je zadnji veliki dan prije Badnjaka i Božića. Uoči sv. Lucije (13. prosinca) naša hraščinska baka uvijek bi se spremala zasijati pšenicu u plitke porculanske tanjuriće.

- Treba jake paziti da se dobre posije šenica jer ake tu pogriješiš, onda buš cijiele lete spaštal. Jer, če ti bu šenica rijietka, slabe buš dime vu koušu i pute nesel. A ake bu gusta, onda ti je sekira vu med opala jer bu sega obilja cijiele lete. Zate šenicu treba na toplom držati, blizu peči i furt muorati imeti vutkine. Gda naraste, šest – sedam centimetrof, dobre ju je s škarjami podrezati, ali čiste male. Onda bu još bolše rasla - govorila je baka. A svetu Luciju u narodu znaju kao zaštitnicu po mnogima najvrednijeg ljudskog čula – vida (očiju).

- Negdar sme si na svetu Luciju išli rane v jutre na potek vmivat jer bi mati rekla da nas bu onda Lucija čuvala čez lete od očne prelade, ječmencof i drugi upali na očija. Pripovijidale su nam se i priče da je Lucija bila tak hrabra i odlučna mlada žena da je jenomu vladaru na srebrne tace oči donesla, a onda je je Arkanđel Rafajel vrnul vid i od onda, veli se da je sveta Lucija zaštitnica uoči - prisjećala se baka. Starica bi svake godine ponovila i savjete za udavače i zemljoradnike.

- Puce štere nijiesu priredile papereke s imeni dečkof šteri je se dopadaju a Lucija kuči na vrata, ne znam kaj čakaju ak se oču ženiti. One savet več znaju : saki dan jen paperak hititi za suobu, a da ne glediju, gda se vračaju z meše. Na Božič budu znale šte bu im dopal za ženidbu, a čije bu ime pisale na zadnjomu papereku. Oni šteri, pak, oču znati kakve bu vrijieme druge lete od svete Lucije do Božiča naj pratiju dobre vrijeme i nek tuo vu tijieku zapisuju. Saki od 12 danof odgovara mesecu naredne lete - rekla je baka.

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeno je pojačan putnički promet na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom na izlasku iz Hrvatske te s BiH i Srbijom na ulasku.    A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30.travnja od...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program