Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Dnevnik tate Bena: Dozvola za roditeljstvo

Piše: Tomislav Benčić

Baš sam prošli tjedan krenul obavljati razne stvari oko prijave novorođenog djeteta i zapel samBaš sam prošli tjedan krenul obavljati razne stvari oko prijave novorođenog djeteta i zapel sam već na drugom koraku. Na policiji sam trebal kopije rodnog lista i Izvoda iz matice rođenih. Jesam li ja to imal pri sebi? Normalno da ne. I prejdem do redakcije koja je u blizini da si tam to skopiram.

I tak u redakciji riječ po riječ objasnim ja kolegama kaj sve zapravo trebam da bi prijavil novorođeno dijete i veli Ljilja (v.d. glavne i odgovorne urednice) da to sročim u par rečenica, u par nastavaka, nekaj ko kolumnu da možebitno nekome u budućnosti olakšamo sve ovo kroz kaj ja sad prolazim.

Najbolje je krenuti od početka. Iako smo već roditelji dviju djevojčica mala beba je za nas bila stvar daleke prošlosti. Zato je trebalo obnoviti gradivo. A i naučiti nešto novo. Danas sve o tome ima za pronajti na internetu. Ima i posebnih stranica posvečenih prvenstveno trudnicama i ženama koje su rodile. Ima danas i specijaliziranih novina za mame i bebe. Najviše se ipak može saznati na forumima koji se nalaze na specijaliziranim internet stranicama.

Tamo uglavnom žene razmjenjuju svoja iskustva. Od toga koji je koja lijek dobila za piti, kad bu naknada, koja je bolnica kakva, kakav je koja imala porod... Uglavnom meni sve prilično strane i nepoznate stvari. Zato je to proučavala moja žena. I onda je meni objašnjavala kaj je pročitala. A ja samo klimam glavom ko da kužim kaj mi priča. A nemam pojma. Kaj bi ja to trebal znati? Kak da ja znam razliku između Prepara i Partusitena. Znam jednu. Prepar ide na recept i više ga ginekolozi ne prepisuju, a Partusiten se nemre dobiti na recept, mislim moraš imeti recept, ali ga moraš i platiti. Jedna kutijica dojde 147,84 kune. Unutra je 50 tableta, a piju se 4 tablete dnevno. Pa si vi računajte. A uz to nigdje na kutiji, a niti na onom papereku unutra nema niti jednog jedinog slova na Hrvatskom jeziku. Sve nekaj na njemačkom. A u Njemačkoj ta kutija dojde 10 ojra. Provjereno.

Kam sam ja prešel. Rekel sam da pem od početka. Svi valjda znate kak sve to počne. I u toj fazi morate biti na čistom kaj zapraf hočete. I več onda morate znat jeste li spremni na sve to. Imati djecu je jako lijepo. Ali i velika obaveza i odgovornost. Zato kaj je to odgovornost i obaveza na teru mnogi nisu spremni, nego im je dijete došlo kao nusprodukt sexa, danas imamo prepune domove za nezbrinutu djecu. Ili su ta djeca u svojim obiteljima pa se prema njima odnose k'o zna kak sve ne.

Zato da se to spriječi trebalo bi uvesti posebne dozvole za imati djecu. Kak postoje dozvole za imanje oružja na primjer. Ak hočete imati doma pištolj morate dobiti dozvolu. Prejti lječnički pregled sa psihotestom. A za imati decu to ne morate. I, e je to normalno?

Facebook