Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar na proslavi 90. rođendana Caritasa Zagrebačke nadbiskupije


Župan Željko Kolar prisustvovao je svečanoj akademiji kojom je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu obilježeno 90 godina rada i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Caritas je pastoralna i karitativna ustanova Zagrebačke nadbiskupije, koja svojim brojnim programima, projektima i aktivnostima godišnje pomaže više od 5000 socijalno ugroženih obitelji. Preko mreže 165 župnih caritasa u kojima je aktivno 1400 volontera različite oblike pomoći prima još daljnjih 8000 obitelji.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije djeluje na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te Grada Zagreba. “Stalno govorim da savršenstva nema i ovaj nesavršen sustav nažalost ne uspijeva pomoći svakome tko se nađe u teškoj životnoj situaciji. Ali zato su tu dobri ljudi koji spremno uskaču i odvajaju svoje vrijeme te požrtvovno ulažu vlastiti trud i rad za pomoć bližnjemu. Veliko hvala svim volonterima, donatorima i djelatnicima Caritasa na svemu što u čitavoj Hrvatskoj, a posebno na području Krapinsko-zagorske županije nesebično čine za pomoć potrebitima” – kazao je ovom prilikom župan Željko Kolar te ovu veliku obljetnicu čestitao predsjedniku Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatku Korenu, bivšem marijabistričkom rektoru i ravnateljici Caritasa Jeleni Lončar.

Okupljene su uz, predsjednika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatka Korena i ravnateljice Caritasa Jelenu Lončar, pozdravili i izaslanica predsjednika Vlade RH ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te izaslanik zagrebačkog nadbiskupa pomoćni biskup Mijo Gorski.

Na svečanosti je održana podjela polica životnog osiguranja djeci i mladima iz Caritasovih domova, dodjela zahvalnica donatorima, suradnicima i volonterima zagrebačkog caritasa te predstavljanje prigodne poštanske markice. Jedna od zahvalnica dodijeljena je i Caritasu Župe sv. Jelene Križarice Zabok, a preuzeo ju je voditelj župnog caritasa Marko Bilić.

.

.

Inače, organizirani oblik pomaganja ljudima u potrebi preko biskupijskih caritasa, kakav poznajemo danas, nastao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Caritas Zagrebačke nadbiskupije, prvi biskupijski caritas u Hrvatskoj, osnovao je nadbiskup Antun Bauer 20. listopada 1933. godine. Prvi predsjednik Caritasa bio je Alojzije Stepinac.

Još članaka iz "Županija"

Facebook