Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽILAVI ZAGORCI: Sav uloženi novac gospodarstvenici nisu 'uludo' potrošili ili 'zakockali' već investirali

Krapinsko - zagorska županija dodijelila je po 100.000 kuna Obrtničkoj i HGK Županijskoj komori Krapina


Krapinsko – zagorska županija danas je dodijelila 200.000 kuna Obrtničkoj komori i HGK županijskoj komori Krapina, svakoj po 100.000 kuna za prezentaciju na sajmovima i edukaciju. Ugovore su sa županom Željkom Kolarom potpisali predsjednik Županijske komore Josip Grilec i Obrtničke komere Davor Pleško.

Uspješna suradnja

Pročelnica odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić je kazala kako Županija već dugi niz godina uspješno surađuje s komorama. – U prošloj godini je izdvojeno 16,7 milijuna kuna za gospodarstvo, najviši iznos nam je bio za Poslovno – tehnološki inkubator, koji je prošle godine otvoren i služi kako mladim poduzetnicima, tako i svima onima koji su zainteresirani za edukacije i sve što se ovdje može dešavati. To je jedan prostor koji je na korištenje svima dostupan. Među iznosima koji su se izdvajali za gospodarstvo je i kamata poduzetnicima gdje ih pratimo već dugi niz godina, ta mjera im se pokazala najadekvatnija za ulaganje u nove tehnologije. Od 2015. do 2020. godine Županija je izdvojila 8,5 milijuna kuna za subvenciju kamata. Prošla godina je bila specifična i bilo je potrebno određenim tvrtkama omogućiti moratorij koji je dogovoren u suradnji s Ministarstvom gospodarstva koje isto tako subvencionira kamatu tako da je za 25 obrta ili tvrtki omogućen moratorij – kazala je pročelnica Mihovilić.

Fond za poslovne anđele

-U 2021. godini smo osigurali 11 milijuna kuna za gospodarstvo i tu opet najznačajniji dio je za sufinanciranje kamata u iznosu od 3,3 milijuna kuna. Imamo i određene projekte koje bi željeli istaknuti, a to je ispostava Fonda za poslovne anđele, tu je poseban naglasak na mentoriranju i na mentore. Mi smo prošle godine i uspostavili mrežu mentora koju mogu koristiti start up tvrtke. U Poslovno – tehnološkom inkubatoru su tvrtke kojima subvencioniramo njihovo korištenje prostora. Odlukom župana od prošle godine pa do 6. mjeseca ove godine, tvrtke koje se nalaze u prostoru, imaju besplatno korištenje prostora. Oslobodili smo ih cjelokupnog troška najma i komunalnih naknada koje se vežu kako bi im omogućili da mogu što lakše poslovati jer to su tvrtke koje se bore na tržištu, uspješne su i povećavaju broj zaposlenih –rekla je. Spomenula je potporu koja ide za certificirane proizvode, zagorske mlince s koji nastavljaju i ove godine.

Izvozno orijentirani gospodarstvo

Nakon potpisivanja predsjednik HGK, ŽK Krapina Josip Grilec je kazao da se nastavlja dugogodišnja suradnja vezano uz sufinanciranje nastupa  poduzetnika na sajmovima, konferencijama i sličnim događanjima koji prije svega služe da bi gospodarstvenici, bili prepoznatljivi na lokalnom nivou u županiji i jednako na državnom i na internacionalnom nivou . 'Znamo da je hrvatsko gospodarstvo, prije svega naše zagorsko, izvozno orijentirano i to je pretpostavka da bi država Hrvatska mogla izaći iz deficita i počela ulaziti u suficit. Netko bi rekao da su sredstva mala. Nikakva sredstva nisu mala, svaka kuna koja dođe poduzetniku koji je u poteškoćama ili koji nema puno znači. Ako na sajmu i na toj konferenciji ostvari kontakte i nakon puni županijski proračun zapošljavajući ljude, to je veliki uspjeh za sve nas. Prije svega za nas koji se bavi poduzetništvom, a onda za lokalnu samoupravu, rekao je Grilec.

Određenih teškoća će biti

Osvrnuvši se na podatke pročelnice Mihovilić, rekao je da su dugo godina bili na oko dvije milijarde ukupnog prihoda, a 2019. su došli na 13,6 milijardi i vjeruje da 2020. bude isto tu negdje. Ipak očekuje da će u 2021. godini biti određenih teškoća jer su sve cijene otišle u nebo. - Ove godine će poduzetnici morati, kao i svi ostali koji sudjeluju u tom dijelu imati puno strpljenja i takta da bi se održali jer enormni rast cijena kakav je sada u prvom tromjesečju od 30 posto repromaterijala je teško održivo. Uz to će nakon toga doći do rasta cijene radne snage ili rada i taj dio će biti možda za neke poduzetnike nepremostiv, ali uz pomoć lokalne samouprave i države vjerujem da taj dio, prije svega kada bi dobili dobar posao, poduzetnici mogli premostiti.

Podatak o broju zaposlenih u županiji govori da sav novac koji smo na bilo koji način uputili u gospodarstvo, da je gospodarstvo znalo vratiti, što znači da gospodarstvo nije to koje je to potrošilo 'u ludo' ili 'zakockalo' već je investiralo - rekao je Grilec spomenuvši kao dobar primjer tvrtku MI Hršak. Zahvalio je na prepoznavanju da dio novca kojim se puni proračun ponovno vrati poduzetnicima da bi ga oplemenili u drugom koraku što su do sada dokazivali. 'Bit ćemo odgovorni i opće društveno korisni i taj novac ćemo opravdati i oplemeniti, zaključio je Grilec.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško zahvalio se županu i Krapinsko – zagorskoj županiji na suradnji niz godina i na dodijeljenim sredstvima koji će pomoći obrtnicima u prezentaciji na tržištu. Najavio je i jedan novi projekt digitalnog podučavanja, jer se pokazalo kroz ovu epidemiju da nam je potreban jedan takav oblik edukacije. To je da ljudi u udobnosti svog doma, fotelje ili radnog stola mogu puno lakše usvojiti nove vještine, znanje i upoznati se s promjenama u zakonodavstvu i propisima.

200 obrta više

Pleško je istaknuo i dobru vijest, da u odnosu na 2019. imamo 200 obrta i kako se pandemija nije puno odrazila na otpuštanje radnika, čak se i više zapošljava radna snaga. Rekao je i da tamo gdje su 2020.stali, ove godine očekuju nastavak realizacije poslova.

Župan Željko Kolar na početku kao i uvijek zahvalio je svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima s područja naše županije na 8 godina suradnje, uspješne suradnje s Gospodarskom i obrtničkom komorom u kojoj su razvili sjajan partnerski odnos u važnim projektima, posebice u prezentaciji deficitarnih zanimanja i novim tehnologijama Pohvalio je kontinuirani rast zagorskog gospodarstva nakon velike krize 2009. I 2010. Podsjetio je da KZŽ 2013. bila prva županija koja je polako izlazila iz krize, zahvaljujući ljudima koji su u vrijeme krize prije svega ulagali u znanje svojih ljudi, a onda i nove tehnologije I s gotovim i kvalitetnim proizvodom omogućili izlazak na EU tržište.

Najbolji iskorak na tržište EU

Krapinsko – zagorska županija jedna je od tri županije u Hrvatskoj koja je napravila najbolji iskorak ulaskom RH u Europsku uniju. Upravo zbog nabrojanog, ali i što smo izvozno orijentirani ova kriza napravila je manje štete zagorskom gospodarstvu – rekao je Kolar. Pripremljeno je I milijun kuna koje će se direktno ubrizgati u zagorsko gospodarstvo, a najavio je I novi set mjera za zagorske ugostitelje.

- Od 2017. ukupno je u gospodarsku i obrtničku komoru direktno uloženo 2.788.000 kuna, od toga za Gospodarsku komoru 680.000 kuna, Obrtničku 1.374.000 kuna i za tradicijske obrte 743.000 kuna – rezimirao je župan.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program