Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova potpora za Hrvate u Srbiji od strane KZŽ!


Župan Željko Kolar i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić potpisali su Ugovor o financijskoj potpori Krapinsko - zagorske županije Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji.

Ugovor je potpisan nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, čiji je inicijator bio upravo župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar. Ovim sporazumom je predviđeno uspostavljanje suradnje radi osnaživanja hrvatske zajednice u Srbiji, među ostalim i kroz stalnu financijsku potporu njezinim programima i projektima u iznosu 15.000 eura po svakoj županiji.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić zahvalila je na ovoj i svoj dosadašnjoj pomoći Krapinsko-zagorske županije, a posebno županu Kolaru na pokretanju inicijative koja znači ogroman iskorak za Hrvate u Srbiji.

- Hrvatsko nacionalno vijeće sa svih razina Republike Srbije, od državne, lokalne i autonomne pokrajine Vojvodine, dobiva godišnje 180 tisuća eura proračuna. S ovim potpisivanjem sporazuma, Hrvatsko nacionalno vijeće, odnosno krovna institucija, će od hrvatskih županija dobiti još dva ovakva proračuna - rekla je predsjednica Vojnić te dodala kako će time dobiti na vremenu i ljudskim resursima te se baviti razvojnim programima.

- Veliko zadovoljstvo mi je što ponovno potpisujemo ugovor jer smatramo kako naši Hrvati u Srbiji trebaju imati puno veću pomoć i podršku matične države. Imao sam se prilike uvjeriti u Subotici kakav je angažman naših ljudi te koliko se sjajnih projekata provodi s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta - poručio je župan Kolar dodavši kako je dogovorena i pomoć studentima i učenicima kako bi se školovali i ostali na tim prostorima živjeti.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija je odluku o uspostavi suradnje s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji donio 20. rujna 2023. godine na sjednici u Krapini.

Župan Kolar se nakon potpisivanja ugovora osvrnuo i na pitanje europske integracije, istaknuvši kako je želja svih vidjeti Srbiju i susjedne zemlje u EU jer bez njih zajednica nije kompletna.

- Kao što je Hrvatska prošla proceduru koja znači da se po europskim načelima mora odnositi prema svojim manjinama, tako to treba učiniti i Srbija. Mi očekujemo jednako kako srpska nacionalna manjina ima zagarantirana mjesta u Saboru, da ih i hrvatska nacionalna manjina ima u Skupštini. To nije pretjeran zahtjev i nadam se kako će demokracija u Srbiji doći na tu razinu - zaključio je župan Kolar.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su zamjenica župana Krapinsko - zagorske županije Jasna Petek i predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Karolina Bašić.

Još članaka iz "Županija"

Facebook