Prethodni članak
Sljedeći članak

Za udruge u ovoj godini Županija osigurala 5,7 milijuna kuna

U proračunu za rad udruga po svim programima i upravnim odjelima u 2021.godini osigurano je 5.700.000 kuna, istaknuo je župan Kolar


U Krapini su predstavljeni Javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga KZŽ u 2021. godini, Javni poziv za predlaganje programa i projekata za Program javnih potreba u kulturi, Javni poziv udrugama za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja te natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva.

Braniteljske udruge
Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek predstavila je javne pozive iz svog djelokruga. - Prošla godina nam je bila malo specifična pa smo neke natječaje malo obustavljali i raspisivali nove s obzirom na okolnosti uz pandemiju. Ove godine u planiranju i raspisivanju javnih poziva i natječaja nastojali smo se vratiti u normalu – rekla je Petek. Za udruge usmjerene očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu ukupna planirana vrijednost javnog poziva je 250 000 kuna. Najniži iznos potpore nije definiran, a najviše udruga može dobiti 30.000 kuna. Natječaj se planira objaviti 3. veljače i bit će otvoren do 5. ožujka.

Prevencija zdravlja i mladi
Za udruge u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima, ranjivim skupinama, ljudskih prava ukupna planirana vrijednost natječaja je 600.000 kuna, a najveći pojedinačni iznos potpore je 30.000 kuna i natječaj je otvoren od 1. do 3. veljače. - Udruga mora djelovati 12 mjeseci u svom području, uveli smo i dodatno bodovanje, ukoliko se prijavljuje područje rada, za područje očuvanja mentalnog zdravlja jer nam se čini da u ovim okolnostima. Više ne treba dostavljati obrazac životopisa za voditelja projekta kao ni uvjerenje o nekažnjavanju voditelja – istaknula je Petek.

Kultura
Treći javni poziv otvoren je u petak, za programe u kulturi, s ukupnim iznosom sredstava od 785.000 kuna, a rok za dostavu prijava je 28. veljače. Tri su prioritetna područja – manifestacije u kulturi, izdavačka djelatnost i obnova i zaštita spomeničke i nematerijalne baštine. - KZŽ je ove godine predvidjela da se manifestacije od interesa KZŽ financiraju posebno, izravnom dodjelom od 120.000 kuna, pa je i iznos koji je inače bio predviđen smanjen za vrijednost te visine sredstava. Na ovaj javni poziv mogu se javiti udruge ili prijavitelji s najviše 2 projekta u ova tri područja. Najmanji iznos za financiranje je 3.000 kuna, a najviši 25.000 kuna. Osim udruga, prihvatljivi prijavitelji su i javne ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi ili koje obavljaju djelatnost u zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i arheološke baštine, ali i one pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, zatim javne ustanove koje obavljaju djelatnost u području znanosti, odgoja i obrazovanja, JLS, Turističke i vjerske zajednice i ostale fizičke osobe,a moguće je prijaviti i pojedinu fazu projekta – istaknula je zamjenica župana.Za sva tri javna poziva izdane su upute za prijavitelje, predviđeno je vrijeme u kojem prijavitelji mogu postavljati pitanja i dobiti odgovore, a bit će organizirane i radionice koje će biti postavljene na službenu web stranicu Krapinsko – zagorske županije, na kojoj se nalaze i svi obrasci uz javni poziv.

Poljoprivrednim udrugama 100.000 kuna
Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek predstavio je natječaj koji se odnosi na financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga. Raspoloživ iznos je 100.000 kuna. - Sredstva su bespovratna, maksimalno do 75% od ukupno prihvatljivih aktivnosti, odnosno po korisniku do 15 tisuća kuna. Potpore se daju za unapređenja poljoprivredne proizvodnje, preradu i trženja poljoprivrednih proizvoda kroz stjecanje novih znanja, promociju i trženje poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina te registraciju robnih marki. Prihvatljive aktivnosti su i nabava literature i izrada monografije za promociju poljoprivrednih udruga koje djeluju duže – rekao je Ferek – Jambrek. Rok za provedbu projekta je 12 mjeseci. Prijave se podnose do 24. veljače, a detalji natječaja dostupni su na web stranici Krapinsko-zagorske županije gdje se mogu skinuti i obrasci.

Povećani iznosi
Župan Kolar rekao je kako je ukupna vrijednost dvaju natječaja koji su objavljeni 1.735.000 kuna što je za 635.000 kuna više nego prošle godine, čime se žele polako vratiti na razinu 2019. – U proračunu za rad udruga po svim programima i upravnim odjelima osigurano je 5.700.000 kuna. Povećani su iznosi područje prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama i za branitelje za koje je najavio dodatni angažman struke kako bi se vodila posebna skrb o braniteljskoj populaciji, jer obolijevaju i umiru sve mlađi – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program