Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO & FOTO] Znanstveni piknik privukao više od 4000 djece i 450 edukatora i ljubitelja znanosti


Koliko je znanost u svim svojim područjima i oblicima posebna i na koje sve načine može biti zabavna, otkriva danas preko 4 tisuće djece za Znanstvenom pikniku u Gornjoj Stubici.

Ova manifestacija, koju organizira Udruga Profesor Baltazar uz Institut Ruđer Bošković, CARnet, Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Instituta za popularizaciju znanosti te Krapinsko – zagorsku županiju, Grad Donja Stubica i Općinu Gornja Stubica, održava se po 12. puta, a sve s ciljem popularizacije znanosti među najmlađima.

Svake godine raste broj uključenih sudionika Znanstvenog piknika, koji se po peti puta održava u našoj županiji, pa je tako posjetiteljima na raspolaganju čak 150 edukacijskih pozicija, uz 450 edukatora koji uključuju znanstvenike i populatore znanosti, ali i školsku djecu s profesorima, koji tumače znanost na zabavan način.

– Svake godine imamo nešto novo, a ove godine to je gostovanje Slovenije kao zemlje partnera. Uz brojne partnere, sve ove godine radimo na tome da se digne tema obrazovanja i popularizacije znanosti među djecom – istaknula je Renata Brkić iz Udruge Profesor Baltazar.

Svake godine, od početaka, ovdje je i Institut Ruđer Bošković. – Cilj nam je dati svakom učeniku priliku da vidi što je znanost. Tu su i oni dobri učenici i oni lošiji, a nama je cilj da svi probaju, a nakon toga kažu je li to za njih ili nije – istaknuo je Marko Košiček iz Instituta.

Područja kojim se rado bave i vole, pokazali su učenici osnovnih i srednjih škola, fakulteta, instituta i udruga, ali i pojedinci.

Pripremili su razne prezentacije i edukacije, ali osobito pokuse i razne eksperimente, koji su ipak izazvali najviše interesa kod djece svih uzrasta, a koji su u Gornju Stubicu stigli iz raznih krajeva Hrvatske.

Domaćin, gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić, poželio je dobrodošlicu svima u Gornju Stubicu te je istaknuo kako se nada da će i ubuduće Gornja Stubica biti dio programa Znanstvenog piknika.

Dobru suradnju Zagreba i Zagorja općenito, a onda i buduću suradnju na Znanstveno – edukativno – zabavnom centru u Stubičkom Golubovcu, istaknuo je izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Branko Ančić.

Piknik su posjetili i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Markus Wuketich te veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Gašper Dvoržan. Obojica su istaknuli kako su iznenađeni brojem djece koja su pristigla na piknik, ali i činjenicu koliko je važno popularizirati znanost, bez koje nema razvoja, kao i poticati mlade da budu dio znanosti.

Župan Željko Kolar zahvalio je Udruzi Profesor Balzatar, te svim volonterima, mentorima i nastavnicima, koji su sudjelovali u organizaciji i programu. Najavio je i ono što se očekuje, a to je izgradnja Znanstveno – edukativno – zabavnog centra u Dvorcu Stubički Golubovec.

– Dobili smo građevinsku dozvolu i nakon konstruktivne obnove od potresa, krećemo u cjelovitu obnovu, odnosno izgradnju dodatnog objekta i uređenje ZEZ – a. Nadam se da ćemo 2025. otvoriti vrata ZEZ – a, a onda i prebaciti piknik na lokaciju dvorca – rekao je Kolar, istaknuvši kako je izuzetno bitno brendirati Zagorje kao destinaciju Znanstvenog piknika, a kasnije i ZEZ – a, koji nije samo projekt Županije s partnerima, već i nacionalni projekt kojega podržavaju Vlada i predsjednik Zoran Milanović.

I dok je današnji dan rezerviran za posjete učenika, sutra je na Znanstvenom pikniku obiteljski dan, stoga i vi možete posjetiti Gornju Stubicu, obići brojne štandove koji pojašnjavaju i promoviraju znanost, dobro se zabaviti i, naravno, uz sve to i ponešto naučiti.

Znanstveni piknik sutra, u subotu, održava se od 10 do 17 sati.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook