Prethodni članak
Sljedeći članak

Vešligaj: ‘Cilj je da svaki grad i općina u Zagorju postanu sigurno mjesto za žene’

Marko Vešligaj (SDP) preuzeo je na sebe obvezu i odgovornost da Rezoluciju ‘Sigurno mjesto za žene’, koju je na prijedlog PES-a donio i usvojio Europski odbor regija promovira i potiče njeno usvajanje među gradovima i općinama


Grupa europskih socijalista (PES), u kojoj je i hrvatski SDP, u Europskom odboru regija pokrenula je inicijativu da se u Europi općine, gradovi i regije proglase sigurnim mjestom za žene, a time se obvezuju na niz aktivnosti i različitih potpora i podrške koje se daju žrtvama obiteljskog nasilja, što su uglavnom žene. Kao hrvatski predstavnik u Europskom odboru regija, pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj (SDP) preuzeo je na sebe obvezu i odgovornost da Rezoluciju ‘Sigurno mjesto za žene’, koju je na prijedlog PES-a donio i usvojio Europski odbor regija promovira i potiče njeno usvajanje među hrvatskim gradovima i općinama.

Podrška svih
Kako nam je ispričao Vešligaj, za sada je u Hrvatskoj, kao prvi, rezoluciju usvojio Grad Zagreb, a odmah potom su to počeli i Zagorci. – Krapinsko – zagorska županija je proglašena sigurnim mjestom za život, a prije toga Grad Pregrada, Grad Zlatar i Općina Stubičke Toplice, a sada i Grad Klanjec. Evo, sad je baš u Klanjcu odluka donesena jednoglasno, dakle, bez obzira na to što je to inicijativa SDP-a, to je nešto što svi podržavaju bez obzira na stranačku pripadnost. Plan i cilj nam je da svaki grad i općina u Zagorju postane sigurno mjesto za žene i to će SDP-ovi vijećnici, bez obzira jesu li negdje na vlasti ili su u oporbi, predložiti u svojoj lokalnoj jedinici. Riječ je o tome da se, zapravo, usvaja jedna rezolucija kojom se obvezuju na još jaču borbu protiv nasilja nad ženama, sukladno direktivi Europske unije koja je trenutno u pripremi I koja bi se trebala donijeti najesen. Dakle, time se dodatno obvezujemo da kroz obrazovne programe i kroz potporu organizacijama civilnog društva te udrugama koje se bave time, dajemo dodatni poticaj u bori protiv seksizma – ispričao nam je Vešligaj.

Konkretni koraci
Kako je pojasnio, to ne smije ostati samo na načelnom usvajanju rezolucije, već treba konkretno I djelovati. – Trebaju se donijeti odluke da se, na primjer, zabrani seksističko oglašavanje, ali i da se konstantno odašilje jasna poruka da nećemo imati nikakve tolerancije na bilo kakav oblik rodnog nasilja. Naime, u Rezoluciji su vrlo konkretno nabrojene aktivnosti koje treba poduzimati, tako da nipošto nije riječ o nečem načelnom. Plan je da, najesen, provedemo jednu veliku kampanju kojom bismo još više promovirali tu Rezoluciju i pozvali i sve ostale da je usvoje – najavio je Vešligaj.

Još članaka iz "Županija"

Facebook