Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zlataru je počelo 3. Revijalno natjecanje orača


Na parceli obitelji Domitran u Zlataru danas se održava 3. Revijalno regionalno natjecanja orača sjeverozapadne Hrvatske, a u organizaciji Udruge orača Krapinsko – zagorske županije i Krapinsko – zagorske županije. Na ovom natjecanju sudjeljuju drugoplasirani orači sa županijskih natjecanja iz svih županija, a KZŽ predstavlja Božidar Domitran i Vilko Kukec. Jutro je počelo pripremom strojeva i probnim oranjem, nakon čega je uslijedio izvlačenje brojeva i početak oranja koje će trajati do 14 sati dok se proglašenje očekuje oko 15 sati.

Natjecanje je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuvši, prije svega, promociju poljoprivrede, zbog koje natjecanje izuzetno bitno. - Naši poljoprivredni proizvođači, osim što se bave najtežom mogućom proizvodnjom, često su suočeni s elementarnim nepogodama. Bit će sve teže baviti se poljoprivredom, zato je izuzetno bitno da Vlada Republike Hrvatske, resorna ministarstva, lokalna i regionalna samouprava, ali i europska politika još veću pažnju posveti poljoprivrednicima. Ono što je sigurno je da bez obzira da li živjeli u miru, ili ne, ljudi moraju jesti. Nadam se da smo kroz pandemiju naučili da poljoprivredno moramo biti dostatni jer kada do krize dođe, svatko brine samo o sebi. Za našu je županiju bitno da, uz prekrasan krajolik koji imamo, imamo i što više obrađenih polja jer kad zemlju jednom zapostavite mijenja se i krajolik – poručio je župan Kolar i predložio da se krene s inicijativom da se na natjecanju otvori kategorija mladih do 25 godina, a Županija će, kako je rekao župan, biti produžena ruka.

Kukec je posebno naglasio važnost potpore Krapinsko – zagorske županije i njenog župana bez čije podrške natjecanja ne bi bilo. - Naše je regionalno natjecanje krenulo iz Međimurske županije za vrijeme korone kako ne bismo zahrđali. Prvo natjecanje je održano na području Međimurja, drugo u Varaždinskoj županiji i evo danas smo u Zagorju. Želja nam je da tu tradiciju nastavimo, ali i da se mladi uključe. Dobro nam došli – rekao je Kukec.

Zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek poželjela je dobro vrijeme i svim natjecateljima i posjetiteljima poželjela ugodan boravak u gradu Zlataru. - Sretno! Veselim se onome što ćete nam pokazati – poručila je Auguštan Pentek, a takvim se željama pridružio i Darko Antonina iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

- Puno sreće oračima u oranju, sucima dobre odluke, a svima nama da nešto naučimo i uživamo – rekao je Antonina.

Još članaka iz "Županija"

Facebook