Prethodni članak
Sljedeći članak

KZŽ povećava iznos Participativnog dječjeg proračuna, Kolar: 'Kod njih nema kompromisa'


Već petu godinu za redom, a prva u Hrvatskoj, Krapinsko - zagorska županija je raspisala Javni poziv za prijavu prijedloga za županijski Participativni dječji proračun za 2024. godinu. Važan je to oblik participacije djece što je prepoznato i od strane mnogih drugih županija i gradova koji ovaj model nastoje preslikati u svoje sredine. Jedan od šarenijih projekta koji su odabrani na prošlom Javnom pozivu je 'Vesela knjižnica Osnovne škole Veliko Trgovišće' koji je od Županije ostvario financiranje od 2647 eura. Radi se o projektu koji je knjižnici udahnuo sasvim novi život uz nove stolove koji se u prostor mogu postaviti na različite načine, a tu su i ergonomski oblikovane stolice koje su stigle iz Poljske za koja su sredstva osgurale tvrtke s područja Velikog Trgovišća. Baš je zato ova škola danas bila domaćin za predstavljanje Javnog poziva za prijavu prijedloga za Participativni dječji proračun za 2024. godinu.

Ključ uspjeha

Da je ključno da djeca osjete da ih se sluša, konstatirao je krapinsko - zagorski župan poručivši da ukoliko pojedinci znaju što žele i ako su aktivni onda ni promjene na bolje ne mogu izostati. Uz proračun, tu su i mnogi drugi projekti namijenjeni mladima kroz koje se stvara nova generacija mladih ljudih koji će se u budućnosti zalagati za razvoj svog mjesta u kojem uče ili rade.

- Najveća zamjerka mladih ljudi kod nas je njihova apatija i ne djelovanje u svojoj lokalnoj sredini. Razlog? Ne sluša ih se, misle da ništa ne mogu promijeniti, ali s ovakim modelom pokazuje im da ih se sluša. Uvjeren sam da je to pravi put i to u korak s razvijenim zemljama Europe i svijeta. Trudimo se dati do znanja da se njihove inicijative, njihova razmišljanja i projekti mogu realizirati - rekao je Kolar, a onda pohvalio mlade koji su, prema njegovim riječima odlučniji nego ogromna većina nekih odraslijih.

- Kod njih nema kompromisa, oni odlučuju sami i izabiru najbolje. Da je to natječaj ministarstva, županije, grada ili općine sredstva bi se pokušala dodijeliti svima. To je najveća vrijednost. Da stvarno u to vjerujemo je povećanje proračuna za 25 posto što je ozbiljan iznos. Povećavat ćemo ga iz godine u godinu i mislim da bolji način za iskazivanje povjerenja prema djeci ne postoji. Stalo nam je do njih - poručio je župan Kolar i pozvao svoje kolegice i kolege da u svim jedinicama lokalne samouprave provedu izbore za dječja općinska i gradska vijeća.

Mehanizam

Da Participativni dječji proračun predstavlja jedan uspješan mehanizam dječje participacije u smislu uočavanja potreba, pisanja projekata kojim bi se realizirale te potrebe i na kraju realizacija tih projekata, konstatirala je zamjenica župana Jasna Petek. Dodala je kako je kroz protekle četiri godine utrošeno nešto manje od 100 tisuća eura u projekte koja su prijavljivala djeca, a radilo se projektima koji su uključivali uređenja školskih prostora, dvorišta, igrališta, knjižnica, učionica na otvorenom, projekti za očuvanje tradicije...

- Ove godine Javni je poziv otvoren 6. listopada i trajat će do 27. studenog. Predviđena sredstva su 25 posto veća nego prošle godine. Imamo na raspolaganju 250 tisuća kuna ili 33.200 eura. Najmanji iznos sredstava koji se može dobiti je 300 eura, dok je najveći iznos 2700 eura i projekt se može financirati u stopostotnom iznosu. Ono što je još važno je da su prošle godine dječji predstavnici lokalne samouprave odlučili da iz jedne općine ili grada samo jedan projekt može ostvariti financijsku pomoć – objasnila je zamjenica Petek i dodala kako se odluka o financiranju projekata očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine, kada će dječji gradonačelnici i načelnici na svojim sastancima odlučiti koji projekti zadovoljavaju uvjete i koji će se realizirati u sljedećoj godini. Predlagatelji mogu biti djeca do 18 godina s prebivalištem na području Krapinsko - zagorske županije, odgojno-obrazovne ustanove sa sjedištem na području županije i organizacije civilnog društva koje provode aktivnosti s djecom.

- Dva glavna kriterija koja se moraju zadovoljiti su da je projekt iniciran od strane djece i da se projektom ostvaruje javni interes na području Krapinsko - zagorske županije, vezan za potrebe djece. Naš stručan tim pruža svu stručnu podršku tijekom procesa - poentirala je Petek.

Detalji projekta

Ravnateljica škole Dijana Duk Petek zahvalila je Županiji što je prepoznala potrebe učenika jer su uređenjem knjižnice dobili jako puno. A detalje je iznijela školska pedagoginja i voditeljica projekta 'Vesela knjižnica' Petra Vuković.

- Birajući stolice željeli smo da one budu dizajnirane za dječju kralježnicu, a za nabavku su zaslužne tvrtka TTT i Wurth od kojih je svaka donirala po tisuću eura. Bilo nam je bitno da djeca imaju prostor gdje žele boraviti gdje mogu provoditi svoje slobodno vrijeme. Voljeli bismo na ovaj način urediti i učionice. Korak po korak u tome ćemo nastojati provoditi projekte i nadam se da ćemo u tome uspjeti kako bi cijela škola sjajila - rekla je Vuković.

Dječji načelnik Općine Veliko Trgovišće i predstavnik Vijeća učenika Toni Horvat objasnio je kako je zamisao knjižnice bila da se učenicima osigura prostor za čitanje dobre knjige, pisanje domaćih zadaća, pričekati autobus, za različite aktivnosti ili se podružiti.

Članica Dječjeg općinskog vijeća, Vijeća učenika i aktivna volonterka u volonterskom klubu 'Košnica' Petra Kompesak dodala je kako se učenici u knjižnici osjećaju zadovoljno i ugodno gdje ima je redovito pružena pomoć od knjižničarke u učenju i pisanju zadaća. Od ove godine, dodala je, knjižnicu će koristiti i Dječje općinsko vijeće čemu se izrazito vesele.

Zamjenica dječjeg općinskog načelnika i zamjenica predstavnika Vijeća učeinka Ana Jakopčević nadovezala se kako je prostor od velike važnosti za ponavljanja gradiva, za razgovor i za druženje. A sugerirala je i kako bi učenii voljeli obnoviti i ostale učionice.

Konferenciji je prisustvovala i Županijska pročelnica za zdravstvo, mlade i socijalnu skrb Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Općine Veliko Trgovišće Irena Štrok u ime načelnika općine Roberta Grebličkog i knjižničarka Vlatka Habulin.

Još članaka iz "Županija"

Facebook