Prethodni članak
Sljedeći članak

'U uvjetima koje imaju OB Zabok i KBC Sestre milosrdnice može se liječiti akutni moždani udar'

Opća bolnica Zabok danas je domaćin stručnog simpozija na temu 'Nova dostignuća u dijagnostici i terapiji ishemijskih bolesti mozga'


Opća bolnica Zabok danas je domaćin stručnog simpozija na temu 'Nova dostignuća u dijagnostici i terapiji ishemijskih bolesti mozga'. Jedan je to od vida suradnje te bolnice s KBC Sestre milosrdnice i KBC Rebro.

- Govorit će se o dijagnostici i o terapiji moždanih zbivanja koja su vrlo često dramatična i iznenadna za onog kojeg pogode, kao i za njegove bližnje - rekao je dr. med Stanko Belina, voditelj Odjela za radiologiju Opće bolnice Zabok koji je dodao. - U našoj bolnici se u suradnji s neurolozima i radiolozima postavlja dijagnoza te ako se radi o trombozi ili emboliji velikih moždanih arterija, mi u roku od 4 do 5 sati postavljamo dijagnozu, dogovaramo medicinski premještaj u bolnice koji su u mogućnosti primiti pacijenta. Često su to KBC Sestre milosrdnice i KBC Rebro  -rekao je Belina i spomenuo kako je se radi o postupku kada se kroz velike krvne žile uđe do tromba koji se izvuče van i oslobodi se krvna žila i kroz koju se ponovno ispostavi protok. - Na taj način se pacijenta poštedi teškog invaliditeta, a možda i smrti - objasnio je Belina.

Da je važno da se za struku organiziraju ovakvi simpoziji gdje se razmijenjuju iskustva i ukazuje na nove smjernice liječenju  rekla je dr. med Dijana Zadrovec, neurologinja i zamjenica ravnatelja  KBC-a Sestre milosrdnice i predstojnica radilogije u istoj bolnici te predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

- Akutni moždani udar i celebrovaskularne bolesti su među tri najčešća uzroka morbiditeta i mortaliteta. Invalidnost koja može nastati ako se na vrijeme ne intervenira može obilježiti do kraja života ne samo osobu koju je zadesila, već cijelu obitelj - rekla je Zadrovec i dodala kako pacijenti mnogo znaju o prepoznavanju simptoma kad dođe do moždanog udara. - Vrlo se rano javljaju liječniku i uvjetima koje imaju Opća bolnica Zabok i KBC Sestre milosrdnice može se liječiti akutni moždani udar - objasnila je Zadrovec.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometne nesreće na autocestama: -A1 na 151+800 km između čvora PERUŠIĆ i čvora OTOČAC u smjeru Zagreba: -A6 Rijeka-Zagreb na 80+000 km između čvora OREHOVICA i čvora ČAVLE u smjeru Zagreba promet se vodi jednom prometnom trakom, uz ograničenje...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program