Prethodni članak
Sljedeći članak

U KZŽ stiglo 98 izbjeglica iz Ukrajine. Učit će hrvatski i zaposlit se u Zagorju

Župan Kolar napomenuo je kako je od tih 98 izbjeglica petero djece počelo pohađati nastavu u školama na području Krapinsko - zagorske županije


Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije, voditelj Službe civilne zaštite Krapina, Josip Cigula, izvjestio je kako je do sada u Zagorje stiglo 98 izbjeglica iz Ukrajine te da se svi oni nalaze u privatnom smještaju. Troškovi će im se refundirati, a za to se moraju prijaviti svojoj jedinici lokalne samouprave. 

Župan Kolar napomenuo je kako je od tih 98 izbjeglica petero djece počelo pohađati nastavu u školama na području Krapinsko - zagorske županije. - Za sada nije bilo ptrebe za organiziranjem tečajeva za učenje hrvatskog jezika kako bismo te ljude mogli staviti na tržište rada. Postavlja se pitanje treba li organizirati tečajeve za sve ili samo za one koji će biti na tržištu rada, no moj stav je da bi trebalo organizirati tečajeve za sve - rekao je Kolar pojasnivši kako je očito da mirovni pregovori ne daju trenutnih rezultata te da rat u Ukrajini neće tako skoro biti okončan. - Nažalost, da rat i sutra završi, mnogi ljudi neće se još dugo vremena imati kamo vratiti, jer vidjeli ste i sami kako su pojedini gradovi razrušeni i uništeni - pojasnio je Kolar.

Na novinarsko pitanje ima li u Zagorju već tvrtki koje su zainteresirane za zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica, Josip Cigula je odgovorio kako su se već javile dvije zagorske tvrtke, a prva je bila Aquafilcro iz Oroslavja.

Još članaka iz "Županija"

Facebook