Prethodni članak
Sljedeći članak

Tko će sanirati dug zagorskog Veleučilišta?

Županijska organizacija Stranke rada i solidarnosti BM 365 održala je konferenciju za medije na temu VHZK – a te amandmana koji podnose drugu izmjenu županijskog proračuna


Županijska organizacija stranke Solidarnosti i rada Krapinsko – zagorske županije održala je u ponedjeljak konferenciju za novinare ispred Srednje škole Krapina da bi predstavili amandman koji će Klub županijskih vijećnika Stranke rada i solidarnosti podnijeti na Izmjene proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2019. godinu. Saborska zastupnica Marija Puh na samom je početku rekla kako je nastojanje da krapinsko Veleučilište postane državno bilo jedan od projekata za koji se borila ulaskom u Sabor. – Naša županija bila je jedina u Hrvatskoj koja nije imala besplatne kvote za svoje studente, a po broju visokoobrazovanih bili smo daleko ispod prosjeka. Smatrala sam da mladima treba pružiti priliku da studiraju besplatno u svojoj županiji, a ne da plaćaju 15 i više tisuća kuna školarinu – naglasila je Puh.

Na njene se riječi nadovezao i amandman novinarima predstavio predsjednik ogranka Bandićeve stranke u Krapinsko – zagorskoj županiji Anđelko Topolovec. Ukazao je na nekorektan odnos resornog ministarstva jer je u ugovoru predvidjelo da će sve obveze do trenutka potpisivanja ugovora ići na teret dosadašnjih osnivača, što je njima neprihvatljivo. – Pozdravljamo odluku koju je donijela Vlada o tome da veleučilište postane državna institucija, ali ostao je i jedan problem, a riječ je o dugu od 3 milijuna kuna kojeg bi trebalo platiti šest osnivača, odnosno jedinice lokalne samouprave. Mi smatramo da je to preveliko opterećenje za naše male proračune te zato predlažemo da Županija osigura po milijun kuna u naredne tri godine za sanaciju tog duga – istaknuo je Topolovec.

Objasnio je kako je prije prelaska veleučilišta u ruke države, bilo 16 osnivača među kojima su bile privatne osobe i tvrtke koje su svoja vlasništva morala prenijeti na gradove i općine. Sada je ostalo šest osnivača – pet općina i Grad Krapine te Krapinsko – zagorska županija.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Pojačan je promet u priobalju, na cestama u smjeru unutrašnjosti, kao i na pojedinim graničnim prijelazima, gdje su moguća i duža čekanja. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i dijelu Slavon...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program