Prethodni članak
Sljedeći članak

Održan "Festivalčić"


U Krapinskim Toplicama u parku i igralištu Centra za odgoj i obrazovanje održan je "Festivalčić" odnosno kreativno i zabavno događanje, na kraju još jedne uspješne provedbe projekta Baltazar, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda kojeg organizira Krapinsko-zagorska županija u suradnji s partnerima.

Na području županije već devetu godinu zaredom u sklopu projekta Baltazar osiguravaju se pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenice i učenike s teškoćama u razvoju. Ovo događanje okuplja učenice i učenike osnovnih i srednjih škola koji će se predstaviti putem promotivnih štandova te glazbenim, plesnim i dramsko-scenskim izvedbama.Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko- zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec izrazila je zahvalu i zadovoljstvo organiziranjem ovog događaja u Krapinskim Toplicama:
 "Mi smo izuzetno sretni i ponosni kad obilježavamo našu završnicu ovog zaista značajnog projekta. Uz brojne škole koje su danas ovdje imamo i mnogo posjetitelja. Na događaju sudjeluje preko dvjestotinjak djece sa različitim aktivnostima. Vjerujem da će biti zanimljivo učenicima, roditeljima koji su u pratnji ali i svim ostalim posjetiteljima."

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Antun Zupanc osvrnuo se na provedbu projekta: "Mi smo jedan od korisnika projekta Baltazar i zapošljavamo više od deset pomoćnika u nastavi. Zahvaljujem se svima u sudjelovanju na projektu i pomoći učenicima sa teškoćama u razvoju. Vjerujem da ćemo kroz neke naredne godine doći i do toga da stvorimo standard zanimanja pomoćnika u nastavi kako bi naši pomoćnici na nastavi imali stalno zaposljenje i kako bi se mogli dalje educirati za rad."

Sve prisutne je pozdravila i načelnica Krapinskih Toplica, Gordana Jureković koja je čestitala svim sudionicima uspješno provođenje ovog projekta: "Krapinsko- zagorska županija je pokazala da je mjesto u kojem se vodi računa o svim društvenim skupinama, posebno onima kojima treba dodatna pomoć i angažman. Naša općina izuzetno je ponosna što se ove godine završetak projekta Baltazar izvodi upravo ovakvim opuštenim i kreativnim događanjem."“Festivalčić” je otvorila Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije uz poruku: "Ovo je kruna godišnjeg provođenja projekta Baltazar i to već devetu godinu zaredom. Svake godine imamo završno događanje koje je zapravo festival kreativnosti, tolerancije, poštivanja različitosti i uključivosti. Osnovne i srednje škole iz područja cijele Krapinsko-zagorske županije pokazuju što su i kako radili kroz godinu, kako su bili uključiva škola koja je jednako uključivala djecu s teškoćama u razvoju i one bez teškoća u razvoju."


U ovom projektu partneri su osnovne i srednje škole iz županije, Grad Krapina, Općina Stubičke Toplice te Zavod za zapošljavanje, područni ured Krapina i Zagorska razvojna agencija.


"U ovih devet godina, Krapinsko – zagorska županija je iz Europskog socijalnog fonda za ovaj projekt privukla preko tri milijuna eura, svojih vlastitih sredstava tristo tisuća eura te osigurava svake godine sve više i više pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Ove godine je to 142 pomoćnika za 170 učenika s teškoćama u razvoju, ali ono što je zapravo najvažnije u cijeloj priči, a to je da djeca s teškoćama u razvoju u našoj županiji imaju jednake uvjete za školovanje u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, sukladno svojim mogućnostima, kao i njihovi vršnjaci i vršnjakinje bez teškoća u razvoju, a s druge strane važno je napomenuti da djeca koja nemaju teškoće u razvoju uče se poštivanju različitosti i toleranciji. Provođenjem ovog projekta mi u Krapinsko-zagorskoj županiji postajemo bolji ljudi, bolja zajednica odnosno uključiva zajednica koja poštuje različitost" – poručila je Jasna Petek.

Projektom Baltazar doprinosi se ostvarivanju prava učenika s teškoćama u razvoju na primjereno i inkluzivno obrazovanje, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje te osamostaljenje i razvoj vještina.

Još članaka iz "Županija"

Facebook