Prethodni članak
Sljedeći članak

STIGLA NOVA ANALIZA: Znate li koliko KZŽ izdvaja za svoje poljoprivrednike?


Krapinsko - zagorska županija je druga najbolja županija u Hrvatskoj po izdvajanjima za potpore poljoprivrednicima u 2022. godini. Pokazuje to analiza izvršenja konsolidiranih županijskih proračuna za 2022. godinu od strane portala župan.hr

Krapinsko - zagorska županija je za potpore poljoprivrednicima u 2022. godini po svakom svom stanovniku izdvojila 8,26 eura (62,24 kune), a ispred nje, na prvom je mjestu Koprivničko - križevačka županija s 11,46 eura. Na trećem i četvrtom mjestu su Ličko - senjska i Varaždinska županija sa 4,69 i 4,45 eura, odnosno s 43 i 46 posto manjom potporom po stanovniku od one Krapinsko - zagorske županije.

- Svi znamo da u Zagorju nema velikih površina s tisućama hektara obradive zemlje, ali naša je poljoprivreda itekako živa i aktivna. Naši poljoprivrednici rade vrijedno i marljivo te iz godine u godinu pokazuju da se po kvaliteti proizvoda mogu natjecati sa svima. Nama je dakako u interesu da se što veći broj ljudi bavi poljoprivredom i radimo najviše što je moguće da im u tome pomognemo - istaknuo je ovom prilikom župan Željko Kolar te dodao kako je kroz županijske natječaje od 2017. godine samo za bespovratne potpore poljoprivrednicima izdvojeno 2,1 milijuna eura.

- Zahvaljujem svim poljoprivrednicima koji tijekom cijele godine rade u „tvornici na otvorenom“ te ih pozivam da se javljaju na naše mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje za koje svake godine povećavamo sredstva za 10 posto. Jedan natječaj je već u tijeku, a do kraja godine ih planiramo raspisati još 12 - poručio je Kolar.

Godišnji plan raspisivanja mjera i subvencija iz područja Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu možete pronaći OVDJE.

Još jedno priznanje Krapinsko-zagorskoj županiji za rad u poljoprivredi stiglo je i iz Hrvatskog pčelarskog saveza. U stručnom časopisu Hrvatska pčela je Izložba i ocjenjivanje meda Krapinsko - zagorske županije ocijenjeno kao najbolje organizirano u Hrvatskoj.

- Po svim dosadašnjim iskustvima, riječ je o zasigurno najbolje organiziranoj manifestaciji u Republici Hrvatskoj. Organizacija je u rukama Krapinsko - zagorske županije, na čijem je čelu župan Željko Kolar, a ne mogu se oteti dojmu da je ovo model koje bi i druge županije trebale slijediti u interesu svojih pčelara. Na primjeru koji Krapinsko - zagorska županija pruža od srca čestitam i zahvaljujem. Po mojoj ocjeni, ova se županija nalazi na prvome mjestu, uz najbolji bagremov med koji dolazi iz ovih krajeva, svakako i po organizaciji pčelarske manifestacije – istaknuo je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Još članaka iz "Županija"

Facebook