Prethodni članak
Sljedeći članak

Smiješi se suradnja s Mainzom: Njemačku delegaciju oduševila gospodarska snaga naže županije, projekti inovacija i podrške mladim start – upovima


Krapinsko – zagorska županija ugostila je danas u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini delegaciju Grada Mainza. U sklopu boravka u Hrvatskoj, gradonačelnik Mainza Michael Ebling zajedno je sa suradnicima, a u pratnji predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića, posjetio našu županiju, gdje ga je dočekala zamjenica župana Jasna Petek.

Razgovaralo se o potencijalnoj budućoj suradnji, kako Krapinsko – zagorske žuoanije, tako i Zagreba s Mainzom. – Grad Zagreb ima dugogodišnju suradnju s Mainzom, ali i Krapinsko – zagorskom županijom. Od toga da se mladi ljudi dolaze školovati u Zagreb, da Zagreb zapošljava mnoge ljude iz krapinsko – zagorske županije, ali i Zagreb koristi mnoge turističke i druge resurse koji se proizvode u ovoj županiji, koja je jedna od najbrže rastućih u Hrvatskoj, gdje je gospodarstvo izvozno orijentirano. Za Krapinsko – zagorsku županiju Hrvatska postaje pretijesna i zato smo doveli delegaciju Mainza, kako bi bili suport konkretiziranju razgovora o suradnji i investiranju njemačkih poduzetnika u krapinsko – zagorsku županiju, ali i Zagreb – rekao je Klisović.

Zamjenica Jasna Petek rekla je kako joj je izuzetno drago što je Krapinsko – zagorska županija imala mogućnost predstaviti predstavnicima iz Mainza sve strateške projekte, viziju razvoja županije, ali i gospodarstvo, u kojem veliku ulogu ima Njemačka.

– Među prve tri top države kojima posluju naši gospodarstvenici upravo je Njemačka, a u prve tri top države iz koje nam dolaze turisti također je Njemačka. Otvorili smo mnoge teme o kojima možemo dalje razgovarati, a posebno se istaknula tema digitalizacije, kao i pomoć start – upovima, što je područje u kojem možemo početi graditi suradnju s Mainzom u budućnosti – rekla je Petek, istaknuvši mnoge zajedničke planove s Gradom zagrebom te rekla kako se jednako tako nada i dugačkoj i plodnoj suradnji s Mainzom.

Gradonačelnik Mainza Michael Ebling rekao je kako ga veseli prilika koju je njemu i delegaciji pružio Zagreb, s kojima se veže prijateljstvo već 50 godina, a to jer da posjete Krapinsko – zagorsku županiju.

– Impresionirano smo širokom portfeljom mogućnosti, a posebno gospodarskom snagom. Posebno zanimljiv je inkubator, jer je i Grad Mainz orijentiran na podršku inovacijama i start – upovima, kojima je važno pružiti ruku da bi se mogli razvijati – rekao je Ebling. Napomenuo je i kako neće sve ostati na ovom sastanku, već se će uspostaviti suradnja između Gutenberg digitalnog huba i inkubatora na zajedničkim temama modernog poslovanja, razvoja, inovacija i digitalizacije.

Još članaka iz "Županija"

Facebook