Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki interes za strukovna zanimanja: Srednja škola Zabok u ljetnom roku popunila kvote

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok kvalitetnim aktivnostima osigurao izuzetan interes učenika za upis u strukovna zanimanja te u prvom roku popunio upisne kvote


Srednja škola Zabok u okviru koje djeluje CUT Zabok – Centar ugostiteljstva i turizma bilježi izniman interes za turističko-ugostiteljska zanimanja, a rezultat toga su popunjene upisne kvote već u ljetom roku, odnosno upisanih 162 učenika u programe iz sektora turizma i ugostiteljstva te ekonomije i trgovine.

-Krapinsko-zagorska županija kontinentalna je turistička destinacija koja u kojoj turizam živi 365 dana u godini. Takvo opredjeljenje i ulaganje u turističku i ugostiteljsku infrastrukturu te stvaranje renomea na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske zahtijeva angažiranost, stručnost, ali i velik broj kvalitetnog i profesionalnog kadra. Te preduvjete stvaramo i razvijamo u ovom centru kompetentnosti. Poznati smo kao poželjna i vrijedna radna snaga diljem Hrvatske tako da cijela naša regija, ali i cijela Hrvatska uspostavom centra dobiva mjesto učenja i usavršavanja svjetskog standarda koje će biti još privlačnije mladima za obrazovanje, a onima već iskusnima moderno mjesto za usavršavanje. Centar će imati potrebne preduvjete za kvalitetno učenje, za specifične specijalizacije što je nužno u ovoj grani gospodarstva, dobit ćemo veći broj zainteresiranih za ova zanimanja, veći broj turističkih djelatnika koji se žele dodatno educirati te ugodno mjesto boravka i učenja - rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Srednja škola Zabok zbog svoje izvrsnosti i visokih kriterija osigurala je status regionalnog centra kompetentnosti, a djeluje na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te grada Zagreba.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok istaknula je zadovoljstvo brojem upisanih učenika te dodala da je interes učenika iz Krapinsko-zagorske, ali i susjednih žapanija bio izniman, a to je samo još jedna potvrda značaja regionalnog centra na regionalnoj razini.

-Veselimo se početku školske godine, ali i školskoj godini 2023./2024. kad ćemo imati više mogućnosti te materijalne i infrastrukturne uvjete za još veći upis učenika. Imat ćemo nove prostore i moći realizirati još više aktivnosti – rekla je Jurec te dodala da su učenici upisali zanimanja kuhar, konobar, hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, ekonomist i komercijalist.

Velika popularnost strukovnih zanimanja u Srednjoj školi Zabok, regionalnom centru kompetentnosti, rezultat je izvrsnosti koje škola njeguje kroz izobrazbu nastavnika, individualni pristup učenicima te stalno usavršavanje suradnjom s drugim profesionalcima iz segmenta ugostiteljstva i turizma u zemlji i inozemstvu, kako gospodarskim subjektima, tako i sa sličnim centrima u Europi. Kroz te suradnje, putovanja, natjecanja i dodatne edukacije, učenici osnažuju i razvijaju iznimne vještine i motivaciju za svoja buduća zanimanja.

U sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok financiranom iz Europskog socijalnog fonda, ove školske godine učenici Srednje škole Zabok i CUT Zabok osvojili sutri prva i jedno treće mjesto na međunarodnom natjecanju u Slovačkoj, prvo mjesto na Grand Gourment međunarodnom kulinarskom festivalu te treće mjesto na Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola u Estoniji. Uspjesima škole pribrajaju se i priznanja s međunarodnog natjecanja G&T Cup za barmene, natjecanja učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupa, natjecanja WorldSkills Croatia 2022.i mnogih drugih.

Voditeljica projekta ReCeZa – Regionalnog centra Zabok Branka Kralj istaknula je da ljetnu stanku od nastave profesori provode na pomno odabranim edukacijama u cilju dodatnog podizanja ljestvice izvrsnosti centra kompetentnosti koji u narednim godinama ima visoko postavljene ciljeve postati mjesto izvrsnosti za razvoj struke i u međunarodnom kontekstu.

 

-Usavršavanja vještina nastavnika uvod su u kreiranje četiri nova obrazovna programa u Srednjoj školi Zabok i CUT Zabok u školskoj godini 2023./2024. koja će započeti u novom atraktivnom prostoru gdje će učenicima na raspolaganju biti novi kabineti i praktikumi,vježbenička tvrtka, praktikumi za posluživanje i kuharstvo s pratećim prostorima. Bit će tu i trening centar, mjesto okupljanja i usavršavanja polaznika obrazovanja odraslih, mentora i nastavnika, a u planu je smještajni objekt – akademis, enološki praktikum, školski restoran i turistička agencija“, najavila je ravnateljica Draženka Jurec te istaknula da je Centar dobio i profesionalno pojačanje – voditeljicu regionalnog centra kompetentnosti Veroniku Kolman.

Srednja škola Zabok i CUT Zabok potvrđuju se kao centar kompetentnosti koji nadilazi regionalne okvire i ima nacionalni značaj, te gradi temelje za prepoznatljivost u internacionalnom kontekstu centara izvrsnosti koji će Zagorje pozicionirati i u ovom kontekstu u regiju visoko postavljenih standarda kvalitete života i profesionalnog razvoja.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program