Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki interes za strukovna zanimanja: Srednja škola Zabok u ljetnom roku popunila kvote

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok kvalitetnim aktivnostima osigurao izuzetan interes učenika za upis u strukovna zanimanja te u prvom roku popunio upisne kvote


Srednja škola Zabok u okviru koje djeluje CUT Zabok – Centar ugostiteljstva i turizma bilježi izniman interes za turističko-ugostiteljska zanimanja, a rezultat toga su popunjene upisne kvote već u ljetom roku, odnosno upisanih 162 učenika u programe iz sektora turizma i ugostiteljstva te ekonomije i trgovine.

-Krapinsko-zagorska županija kontinentalna je turistička destinacija koja u kojoj turizam živi 365 dana u godini. Takvo opredjeljenje i ulaganje u turističku i ugostiteljsku infrastrukturu te stvaranje renomea na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske zahtijeva angažiranost, stručnost, ali i velik broj kvalitetnog i profesionalnog kadra. Te preduvjete stvaramo i razvijamo u ovom centru kompetentnosti. Poznati smo kao poželjna i vrijedna radna snaga diljem Hrvatske tako da cijela naša regija, ali i cijela Hrvatska uspostavom centra dobiva mjesto učenja i usavršavanja svjetskog standarda koje će biti još privlačnije mladima za obrazovanje, a onima već iskusnima moderno mjesto za usavršavanje. Centar će imati potrebne preduvjete za kvalitetno učenje, za specifične specijalizacije što je nužno u ovoj grani gospodarstva, dobit ćemo veći broj zainteresiranih za ova zanimanja, veći broj turističkih djelatnika koji se žele dodatno educirati te ugodno mjesto boravka i učenja - rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Srednja škola Zabok zbog svoje izvrsnosti i visokih kriterija osigurala je status regionalnog centra kompetentnosti, a djeluje na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te grada Zagreba.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok istaknula je zadovoljstvo brojem upisanih učenika te dodala da je interes učenika iz Krapinsko-zagorske, ali i susjednih žapanija bio izniman, a to je samo još jedna potvrda značaja regionalnog centra na regionalnoj razini.

-Veselimo se početku školske godine, ali i školskoj godini 2023./2024. kad ćemo imati više mogućnosti te materijalne i infrastrukturne uvjete za još veći upis učenika. Imat ćemo nove prostore i moći realizirati još više aktivnosti – rekla je Jurec te dodala da su učenici upisali zanimanja kuhar, konobar, hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, ekonomist i komercijalist.

Velika popularnost strukovnih zanimanja u Srednjoj školi Zabok, regionalnom centru kompetentnosti, rezultat je izvrsnosti koje škola njeguje kroz izobrazbu nastavnika, individualni pristup učenicima te stalno usavršavanje suradnjom s drugim profesionalcima iz segmenta ugostiteljstva i turizma u zemlji i inozemstvu, kako gospodarskim subjektima, tako i sa sličnim centrima u Europi. Kroz te suradnje, putovanja, natjecanja i dodatne edukacije, učenici osnažuju i razvijaju iznimne vještine i motivaciju za svoja buduća zanimanja.

U sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok financiranom iz Europskog socijalnog fonda, ove školske godine učenici Srednje škole Zabok i CUT Zabok osvojili sutri prva i jedno treće mjesto na međunarodnom natjecanju u Slovačkoj, prvo mjesto na Grand Gourment međunarodnom kulinarskom festivalu te treće mjesto na Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola u Estoniji. Uspjesima škole pribrajaju se i priznanja s međunarodnog natjecanja G&T Cup za barmene, natjecanja učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupa, natjecanja WorldSkills Croatia 2022.i mnogih drugih.

Voditeljica projekta ReCeZa – Regionalnog centra Zabok Branka Kralj istaknula je da ljetnu stanku od nastave profesori provode na pomno odabranim edukacijama u cilju dodatnog podizanja ljestvice izvrsnosti centra kompetentnosti koji u narednim godinama ima visoko postavljene ciljeve postati mjesto izvrsnosti za razvoj struke i u međunarodnom kontekstu.

 

-Usavršavanja vještina nastavnika uvod su u kreiranje četiri nova obrazovna programa u Srednjoj školi Zabok i CUT Zabok u školskoj godini 2023./2024. koja će započeti u novom atraktivnom prostoru gdje će učenicima na raspolaganju biti novi kabineti i praktikumi,vježbenička tvrtka, praktikumi za posluživanje i kuharstvo s pratećim prostorima. Bit će tu i trening centar, mjesto okupljanja i usavršavanja polaznika obrazovanja odraslih, mentora i nastavnika, a u planu je smještajni objekt – akademis, enološki praktikum, školski restoran i turistička agencija“, najavila je ravnateljica Draženka Jurec te istaknula da je Centar dobio i profesionalno pojačanje – voditeljicu regionalnog centra kompetentnosti Veroniku Kolman.

Srednja škola Zabok i CUT Zabok potvrđuju se kao centar kompetentnosti koji nadilazi regionalne okvire i ima nacionalni značaj, te gradi temelje za prepoznatljivost u internacionalnom kontekstu centara izvrsnosti koji će Zagorje pozicionirati i u ovom kontekstu u regiju visoko postavljenih standarda kvalitete života i profesionalnog razvoja.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook