Prethodni članak
Sljedeći članak

[SJEDNICA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE KZŽ] ‘U Zagorju nema nikakvih razloga za paniku, svi smo u pripravnosti’

Osim izlaganja o aktivnostima na području civilne zaštite u protekloj godini, na sjednici je poseban naglasak stavljen na do sada poduzete i planirane mjere vezano za aktualnu situaciju oko koronavirusa


U Zlatar Bistrici, u novoj zgradi stanice HGSS – a, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, održana je sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko — zagorske županije.
Osim izlaganja o aktivnostima na području civilne zaštite u protekloj godini, na sjednici je poseban naglasak stavljen na do sada poduzete i planirane mjere vezano za aktualnu situaciju oko koronavirusa. Kako je pojasnio načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek, iako je sjednica trebala biti svečana, dobivena je preporuka da se sjednice Stožera održavaju radno, a pozvani su i svi načelnici i gradonačelnici.

- Stožer civilne zaštite KZŽ u cjelovitosti funkcionira na dnevnoj bazi, svi smo u kontaktu, a službenu sjednicu Stožera imali smo imali 4. veljače gdje smo donijeli, iako tada nije postojao naputak, protokol prema kojem su u koordinaciji službe hitne pomoći, bolnica i epidemiološka služba te Zavod za javno zdravstvo. Do sada smo imali tri sumnje na korona virus, no sva tri su bila negativna. Opća bolnica Zabok i dalje ima spreman prostor, sukladno naputku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Zavod za javno zdravstvo preko epidemiolga dr. Lipovca nadgleda situaciju. Trenutno u Krapinsko-zagorskoj županiji nema nikakvih razloga za bilo kakva postupanja ili paniku. Svi smo u pripravnosti u slučaju da se pojavi sumnja – kaže Ferek – Jambrek. Osvrnuo se i na druge situacije na području naše županije. Pratili smo situaciju prije nepunih mjesec dana kada je zabilježen potres oko Marije Bistrice, pratimo i situaciju s migrantima. Kako smo pogranična županija, od 2015. smo u pripravnosti. Imamo granične prijelaze koji su međunarodni prijelazi, moramo sve pratiti i biti u kontaktu sa svim operativnim snagama, a to su Crveni križ, tu je Zavod za hitnu medicine, Dom zdravlja, policija i Centar 112, kako bi mogli intervenirati – kaže Ferek – Jambrek. Krizni stožer RH dao je naputke za higijenska čišćenja škola i vrtića, veleučilišta i prostora javnih službi. - Jučer je Granični prijelaz u Maclju dobio 24-satno dežurstvo inspektora i za sad nema dodatnih preporuka. Preporuka Stožera je, u slučaju javnih okupljanja i međunarodnih događanja, da se provjeri dolaze li natjecatelji s područja koja su zaražena koronavirusom. Generalne zabrane nema – rekao je Ferek – Jambrek.

S obzirom da se ovog vikenda održava Rally Kumrovec, što je međunarodno natjecanje, već je provjereno tko su natjecatelji te u suradnji s epidemiologom nema nikakvog razloga da se bilo što ograničava jer natjecanje je na otvorenom. - Nema zabrana i organizatori su dobili naputak da provjere imaju li natjecatelje iz zaraženog područja, a ukoliko imaju, zamolit će ih da ne dođu. Ukoliko dođu, na granici će ih dodatno pregledati, dodatno staviti u karantene i emidemiolog će izdati rješanja, prema naputku Civilnog stožera – objasnio je zamjenik župana.

Na Graničnom prijelazu Macelj postavljen je kontejner gdje će boraviti inspektori. Takvi su kontejneri postavljeni na graničnim prijelazima nivou države , a u njih ne dolaze potencijalno zaraženi koronavirusom. - Svi koji dolaze iz regija gdje je zaraza koronavirusom ostaju u autu, popune anketni upitnik, a inspektor radi svoj posao u tom prostoru. Što se tiče infektivnog otpada, klasificiraju se maske i rukavice koji djelatnici koriste i njih treba na propisan natječaj zbrinuti. Dobiven je naputak da moramo omogućiti zbrinjavanje tog otpada, tu nema problema budući da je Opća bolnica Zabok zadužena da to radi – objasnio je Ferek – Jambrek.


Župan Željko Kolar naglasio je kako se u par primjera sumnje na zarazu korona virusom pokazalo da dogovoren protokol dobro funkcionira. – Na vrijeme smo nabavili potrebnu opremu, zaštitne maske, odjela i naočale i odredili mjesto za izolaciju u Općoj bolnici Zabok. Poseban auto od Zavoda za hitnu medicinu smo odredili da se koristi za prijevoz potencijalno zaraženih osoba, na svim graničnim prijelazima dogovorili smo dezinfekciju i zbrinjavanje infektivnog otpada, odredili smo prostor za karantenu na području Krapinsko-zagorske županije, zlu ne trebalo. Sa sigurnošću mogu reći da smo jedan od Stožera koji je najspremniji za koronavirus. Bitno je da gradonačelnici i načelnici znaju što su sve Krapinsko-zagorska županija i Stožer civilne zaštite i sve službe napravili do sada prema naputcima Civilnog stožera Republike Hrvatske, dat ćemo im naputke koji je Civilni stožer Republike Hrvatske daju nama, ali svim stanovnicima Krapinsko-zagorske županije i čitave Hrvatske. Bitno je da su najodgovorniji ljudi u gradovima i općinama upoznati s tim mjerama i preporukama koje je dao Stožer – istaknuo je župan.


Domaćin, pročelnik HGSS – a Stanica Krapina Darko Berljak, rekao je da je novi object u fazi završetka I bit će kompletno gotov kroz nekoliko mjeseci. Objekt je već u funkciji, preseljena je oprema, a Stanica je I promijenila ime u Stanica Zlatar Bistrica. - U stanici nas je trenutno 29. Jedina smo stanica koja je u roku od nekoliko godina školovala 15 gorskih spašavatelja, to su vrlo složeni tečajevi i polaganje ispita te imamo još nekoliko pripravnika. Trudimo se da budemo još učinkovitiji za svoj posao. Mi smo operativna snaga civilne zaštite i danas ćemo prikazati naš rad iz protekle godine koji je bio najintenzivniji od kad postojimo. Imali smo 14 akcija na području županije, većinom su to potrage i sve su više manje uspješno završene – rekao je Berljak.


Svoj rad predstavili su Društvo Crvenog križa KZŽ, Državna uprava za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Krapina i Županijskog Centra 112, HGSS, PU krapinsko – zagorska, Vatrogasna zajednica i Zavod za hitnu medicine.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), zbog olujnog vjetra. Na autocestama A1 između vijadukta Božići i tu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program