Prethodni članak
Sljedeći članak

'Sjajnim projektima poboljšavate uvjete života na području županije'

Za udruge u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva 638 tisuća kuna


U Krapini su danas dodijeljeni ugovori udrugama koje su ostvarile pravo na županijsko financiranje kroz natječaj za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva.


Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da na području županije djeluje 1212 udruga. Ovaj natječaj raspisuje se od 2017. godine i u tih nekoliko godina preko natječaja Županija je dodijelila 3,7 milijuna kuna projektima i programima. - Godišnje Krapinsko – zagorska županija izdvaja oko 5,5 do 6 milijuna kuna za udruge i njihov rad. Što se tiče ovog natječaja, ukupnu je u proračunu osigurano 600 tisuća kuna. Predviđen je iznos do stopostotnog financiranja projekata i programa. Jedan od važnih uvjeta bio je da program ima regionalni karakter. Pristigle su 64 prijave, 4 nisu udovoljile adminsitrativno, a 60 projekata odnosno programa uspjelo je dobrim prijavama osigurati sufinanciranje ili financiranje. Ukupno je dodijeljeno 638 tisuća kuna – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.


Prema područjima, za osobe s invaliditetom dodijeljeno je 219 tisuća kuna, za prevenciju zdravlja 2015 tisuća kuna, djecu i mlade 150 tisuća kuna, za starije osobe 35 tisuća, ekologiju 15 tisuća kuna, tradiciju 7500 kuna te demokratizaciju, ljudska prava i razvoj civilnog društva 5000 kuna.


Na dobivenim potporama u ime svih udruga zahvalio je Svetislav Joka ispred Zajednice klubova liječenih alkoholičara.


Župan Željko Kolar čestitao je udrugama koje, kako je rekao, sa sjajnim projektima i programima zapravo rade na poboljšanju uvjeta života na području županije. - Gdje društvo nema dosta senzibilnosti za određene stvari, tu se pojavljujete vi, udruge, prepoznajete svaka u svojoj sredini i šire koji je problem i kroz udrugu plasirate projekte i programe koji popunjavaju rupe koje su u sustavu. Nema takvog sustava koji može pokriti sve. Vi kao udruge i nama skrećete pozornost na određene stvari koje nisu dobro zakonski regulirane ili dobro ne funkcioniraju ili im se ne posvećuje dovoljno pažnje. Bitno je u današnje vrijeme kada je tehnologija na prvom mjestu, da izvučemo ljude van, da dođu na svježi zrak, budu fizički aktivni, da dio vremena provode u prirodi. Pozivam na projekte razvoja civilnog društva. U zapadnim zemljama kaže se da je država uspješna i razvijana toliko koliko je uspješno i razvijeno civilno društvo. Ono otvara prostor, vidi dalje, motivira – rekao je župan te dodao da bi se civilno društvo trebalo izdvojiti i za tu kategoriju napraviti poseban natječaj.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program