Prethodni članak
Sljedeći članak

Ribiči uz propisan ribički pribor moraju imati i informatičku opremu ili pametni telefon

'Ne stoji tvrdnja da će se ribiči morati javljati e-mailom prije odlaska u ribolov i po povratku iz ribolova, već se radi o obvezi dostave podataka o zadržanom ulovu u sportskom ribolovu za potrebu koje je izrađena mobilna aplikacija mRibič, odgovoreno je iz Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede


Amaterski ribiči odnosno ribiči hobisti zbog prenite im informacije našli su se u 'neobranom grožđu' i ostali zatečeni onime što se od njih traži. Naime, preneseno im je da će sad svaki put kad idu u ribolov prije toga morati javiti mailom da idu u ribolov ili se na pametnom telefonu logirati na kojem će morati upisati svaki ulov. 'Činjenice je da ima informatički pismenih ribiča, no ima I puno onih koji su umirovljenici, nemaju pametne telefone, a da ih baš I nabave teško bi se snašli na ovom, za njih jako zahtjevnom poslu. Osim toga, kako netko može tražiti od nas da nas se prati gdje smo I kad. Nije nam ni jasno kome i za što će služiti takva informacija. Može samo poslužiti nekom lopovu koji će znati da smo na ribolovu i u miru mogu raditi po našim stanovima što hoće. Uostalom, ako imamo ribičku dozvolu, samim time i položen ribički ispit, to znači da na ribolovu možemo biti praktično 24 sata dnevno, osim za vrijeme lovostaja određenih vrsta riba. Ukoliko to trebamo radii, nije li to zadiranje u ljudska prava odnosno praćenje kretanja osoba? Ne znamo kojim dokumentom je to regulirano i iz kojih razloga i nije li se možda tako nečem dosjetio samo naš ribički savez? – komentari su i pitanja ribiča koji na početku godine još uvijek nisu odlučili hoće li kupiti ili ne ribičku dozvolu.

 

Ribiči nisu u cijelosti informirani

O svemu smo se raspitalo u Hrvatskom sportskom ribolovnom savezu koji nas je uputio na Ministarstvo poljoprivrede, upravu za ribarstvo. Tamo su izrazili zadovoljstvo na upitu kako bi mogli čitateljima prenijeti što točniju informaciju. 'Naime iz Vašeg upita je vidljivo da postoji određeni broj ribiča koji nije u cijelosti informiran o novom sustavu prodaje dozvola u slatkovodnom ribarstvu pa ćemo pokušati ovim putem dati što detaljnija objašnjenja iako je Ministarstvo poljoprivrede (Uprava ribarstva) tijekom prosinca održalo niz radionica na kojima je ovlaštenicima ribolovnog prava i ribolovnim društvima detaljno predstavljen informacijski sustav i cijeli proces, no unatoč tome očito je da nisu svi s terena mogli prisustvovati ili još nisu uspjeli svojim ribičima prenijeti sve potrebne informacije pa još uvijek dolazi do različitih interpretacija. Tako je došlo i do pogrešne interpretacije vezano uz Vaše pitanje o slanju mailova. Naime, ne stoji tvrdnja da će se ribiči morati javljati e-mailom prije odlaska u ribolov i po povratku iz ribolova, već se radi o obvezi dostave podataka o zadržanom ulovu u sportskom ribolovu za potrebu koje je izrađena mobilna aplikacija mRibič. Navedena aplikacija na vrlo jednostavan način omogućuje ribiču da na temelju kupljene dozvole unese podatke o provedenom ribolovu i evidentira eventualno zadržani ulov te dostavi podatke ovlašteniku ribolovnog prava. Ova obveza ribiča je propisana odredbama članka 46. Zakona o slatkovodnom ribarstvu ("Narodne novine", broj 63/19) i omogućava ovlaštenicima ribolovnog prava bolje gospodarenje na ribolovnim vodama, a ovo je ujedno i korisno za ribiče jer je to jedan od osnovnih preduvjeta za što bolje i kvalitetnije uvjete u ribolovu, odgovorili sui z Uprave za ribarstvo.

Dosadašnji sustav bio je spor i neprecizan

Objasnili su da dosadašnji sustav upisa i dostave podataka o zadržanom ulovu temeljem prethodnih propisa je bio spor i neprecizan i nije u realnom vremenu pružao podatke o zadržanom ulovu ovlaštenicima ribolovnog prava. Konkretno, ribiči su u knjižice tijekom godine upisivali zadržani ulov, dostavljali ih ovlašteniku tijekom siječnja sljedeće godine, što znači da su podaci ovlašteniku bili dostupni s velikim zakašnjenjem. 'Iz tog razloga novim propisom stvorene su pretpostavke za uvođenje novog, modernog sustava prikupljanja podataka te je izrađena mobilna aplikacija m-Ribič, kao i identična web aplikacija. Ona je dizajnirana kao jedini alat koji ovlašteniku ribolovnog prava omogućuje da u realnom vremenu raspolaže podacima o zadržanom ulovu ribiča na njegovoj ribolovnoj zoni kako bi mogao modificirati plan poribljavanja, kontrolirati ribolovni napor ribiča na ribolovnoj zoni za koju je dobio ribolovno pravo te bolje organizirati ribočuvarski nadzor, kažu u Upravi ribarstva.

Prije svega bit će postupak e-savjetovanja

No, nije još sve ni gotovo jer kažu da će postupak upisa i dostave podataka putem mobilne i web aplikacije biti detaljnije reguliran Pravilnikom o sportskom ribolovu koji će u narednim danima biti upućen u postupak e-savjetovanja. 'Navedena aplikacija ne može služiti za praćenje kretanja osoba te ni po čemu ne zadire u ljudska prava, već proizlazi iz odredbi zakonskog okvira o pravima i obvezama osoba koje se žele baviti sportskim ribolovom, a za koje je temelj propisan zakonom i podzakonskim propisima. Svjesni smo da je potrebno određeno vrijeme prilagodbe i fleksibilnosti, no uvjereni smo da će uz malo razumijevanja i pomoći mlađih ribiča i stariji ribiči vrlo brzo i lako savladati ovu jednostavnu aplikaciju. Točni i ažurni podaci temelj su za racionalno i održivo upravljanje ribljim fondom i očuvanje ribljih populacija, a osim toga u konačnici će i ribiči imati koristi jer će ovaj sustav prikupljanja podataka i njima unaprijediti uvjete za ribolov, kažu u Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede.
Tko god da je u pravu, činjenica je da su oni ribiči, kji su si to mogli priuštiti, kupili pametne telefone i skinuli spomenutu aplikaciju, ali ona traži da se temeljem ribičke dozvole prijaviš i odjaviš kad dođeš odnosno odlaziš iz ribolova.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program