Prethodni članak
Sljedeći članak

Proglašeni najbolji sportaši KZŽ: Evo tko su ovogodišnji laureati


U restoranu KTC u Krapini održana je svečana dodjela nagrada najboljim zagorskim sportašima, sportskim djelatnicima i sportskim kolektivima u okviru Sportske zajednice KZŽ koja ove godine obilježava 25 godina postojanja. U tom su periodu zagorski sportaši i sportašice ostvarili impresivne rezultate.

Na samom početku nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, a nakon njega nazočnim sportašima i sportašicama obratio se i predsjednik Sportske zajednice KZŽ, Tihomir Vančina. Gosti dodjele bili su župan KZŽ Željko Kolar, direktor HOO-a za programe na lokalnoj razini Hrvoje Balen i viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić.

Ovogodišnji laureati su plivači Olimpa Zaboka Vili Sivec i Jana Pavalić.

Vili Sivec imao je sjajnu sezonu. Postao je prvak Hrvatske na 100 i 200 leptir, a na 200 leptir postao je i trenutno najbrži hrvatski plivač u povijesti. Vili je i najbolji plivača konferencije kao član plivačke ekipe američkog sveučilišta Bekersfild. Zbog obaveza na sveučilištu umjesto Vilija nagradu je primila njegova sestra Hana Sivec, koja je i sama dobila nagradu za najbolju sportašicu van zagorskih sportskih klubova.

Drugo mjesto osvojio je Martin Oborovečki svjetski prvak i pobjednik svjetskog kupa u samostrelu i trenutno najbolji na ljestvici Svjetske samostrel unije. Treće mjesto pripalo je Petru Pavaliću državnom prvaku u plivanju na 100 i 200 leđno.

I ove je godine najbolja sportašica plivačica Olimpa Zabok, Jana Pavalić. Unatoč ozljedi Jana je postala državna prvakinja na 150 i 100 slobodno i na 50 leptir. U sve te tri discipline postavila je i hrvatske rekorde, a dobitnica je i nagrade Dražen Petrović za 2023. godinu. Druga je Mihaela Oborovečki svjetska i Hrvatska prvakinja u samostrelu i drugoplasirana na svjetskoj rang listi samostrelske unije. Treće mjesto podijelile su samostrelka Karla Bartolović svjetska prvakinja u konkurenciji U-21, te najbolja hrvatska triatlonka Marija Lukina.

Najveću nagradu u sportu, onu za Životno djelo, dobili  Stjepan Latin za 45 godina rad u kuglanju i Željko Lukina koji je nakon aktivne karijere u nogometu svoj sportski put našao u atletici triatlonu.

Najbolji zagorski klub ove je godine Atletski klub Zabok. Trkači ovog kluba osvojili su prvo mjesto u hrvatskoj trail ligi i druga mjesta u krosu i cestovnom trčanju na Prvenstvu Hrvatske. Drugi je nogometni klub Golubovec uvjerljivi pobjednik IV. HNL-središte A, a treće mjesto podijelili su Auto klub Zagorje za osvajanje ekipnog naslova prvaka Hrvatske u rallyu i Rukometni klub Zagorec za osvojene prvo mjesto u II. Hrvatskoj rukometnoj ligi.

U ženskoj ekipnoj konkurenciji već dulji niz godina dominira ekipa Streljačkog društva Veliko Trgovišće, koja je prošle godine osvojila drugo mjesto u zračnoj pušci, a peto u zračnom pištolju. Drugo mjesto osvojila je ekipa Atlteskog kluba Zabok za sedmo i deveto mjesto u planinskom trčanju na PH, a treće ekipa Plivačkog kluba Olimp za treće mjesto na ekipnom B prvenstvu.

NAGRAĐENI PO KATEGORIJAMA:

Najbolji sportaš senior

 1. Vili Sivec (Plivački klub Olimp Zabok)
 2. Martin Oborovečki (Streljačko društvo Veliko Trgovišće)
 3. Petar Pavalić (Plivački klub Olimp Zabok

Najbolja sportašica seniorka

 1. Jana Pavalić (Plivački klub Olimp Zabok)
 2. Mihaela Oborovečki (Streljačko društvo Veliko Trgovišće)
 3. Karla Bartolović (Streljačko društvo Veliko Trgovišće) i Marija Lukina (Triatlon klub R. Perešin)

Najbolji sportaš 14-18 godina

 1. Pavao  Hac (Streljačko društvo Veliko Trgovišće)
 2. David Posavec (Atletski klub Zabok)
 3. Vigor Borovčak (Košarkaški klub Zabok) i Marko Bulek (Savate klub Stubica)

Najbolja sportašica 14-18 godina

 1. Emma Horvat (Plivački klub Olimp Zabok)
 2. Vanja Bartol (Plivački klub Olimp Zabok)
 3. Lucija Tuđa (Sportsko ribolovni klub Klen Oroslavje)

Perspektivni sportaši 10-14 godina

 1. Lovro Ovničević (Stolnoteniski klub Stubica)
 2. Matej Škada (Nogometni klub Zagorec Krapina)
 3. Martin Gojšić (Kuglački klub Zabok) i Bruno Berić (MK MX Šipek)

Perspektivni sportašice 10-14 godina

 1. Sara Rivetti (Stolnoteniski klub Zagorec Krapina)
 2. Tia Jurinec (Teniski klub Zabok)
 3. Helena Dinjar (Triatlon klub Rudolf Perešin)

Najbolja momčad

 1. Atletski klub Zabok
 2. Nogometni klub Golubovec
 3. Autoklub Zagorje i Rukometni klub Zagorec Krapina

Najbolja ženska ekipa

 1. Streljačko društvo Veliko Trgovišće
 2. Atletski klub Zabok
 3. Plivački klub Olimp Zabok

Nagrada za razvoj sporta: Zdenko Kozina, Tatjana Tuđa, Željko Stošić, Maja Cesarec

Nagrada za Životno djelo: Stjepan Latin i Željko Lukina

Nagrada za promicanje zagorskog sporta: Odbojkaški klub Bedekovčina, MK MX Šipek i ŠRK Klen Oroslavje

Najbolji sportaš van županijskih klubova: Igor Postonjski (Nogometni klub Varaždin)

Najbolja sportašica van županijskih klubova: Hana Sivec (Plivački klub Zadar)

Najperspetkivniji sportaš van županije: Fabijan Krivak (NK Lokomotiva)

Najperspektivnija sportašica van županije: Bella Vorih (ŽNK Agram)

Najbolji sportaši iz ekipnih sportova

 1. Matija Smrekar (NK Mladost Zabok)
 2. Antonio Črnjević (KK Zabok)
 3. Filip Sedlar (Kuglački klub Zabok) i Luka Petrović (Rukometni klub Zagorec)

 

 

IZJAVE

Jana Pavalić, najbolja sportašica: “Plivanje je moj život i ne mogu se zamisliti van plivanja. Nadam se da ću ispuniti normu za Olimpijske igre u Parizu, dat ću sve od sebe. Čast mi je prmiti ovu nagradu, hvala svima na podršci, trudit ću se biti još bolja i pomicati granice“.

Vili Sivec, najbolji sportaš: “Nagrada za najboljeg sportaša županije mi puno znači i velika mi je to čast. Prošla sezona bila je odlična, a nadam se da će takva biti i ova. Hvala Sportskoj zajednici KZŽ što je prepozanala moje rezultate, obitelji na podršci, te trenerima Ivici Androiću i Chrisu Hansenu“.

Željko Lukina, dobitnik nagrade za Životno djelo: “Prekrasan osjećaj za sve što sam dao sportu u kojem sam toliko godina. Hvala svima. Ovo je najveće priznanje, ali nije kraj. I dalje ću biti u sportu, za mene je ovo novi početak. Najbolji dio moje karijere bili su svjetski maratoni. New York, Atena, Budimpešta, to su bili najljepši događaji“.

Stjepan Latin, dobitnik nagrade za Životno djelo: “Bio sam šokiran kad je došao prijedlog za moju nagradu, a sada sam ponosan i sretan. Još sam ponosniji što sam prvi iz kuglanja koji je dobio ovu nagradu. I dalje sam aktivan kao kuglač, postižem dobre rezultate. U šali sam rekao svojim kolegama da ću za 45 godina dobiti još jednu ovakvu nagradu“.

Matija Grabrovečki, trener AK Zabok: “Naastavlja se kontinuitet naših sjajnih rezultata unatrag šest godina od kada je osnovan klub. Po drugi puta muša ekipa je najbolja u Županiji. Osvojili smo tri državne medalje, što je izvrstan rezultat, s obzirom na sve jaču konkurenciju u državi. Od 97 hrvatskih atlteskih klubova mi držimo 21. mjesto, što je velika stvar, s ozbirom da nemamo atletsku stazu. Unatrag šest godina osvojili smo 19 ekipnihi 20 pojedinačnih medalja. Nažalost na planu infratstrukture nemamo ni one najosnovnije stvari da raširimo atletske discpline“.

Damir Oborovečki, trener SD Veliko Trgovišće: “I ja i moje cure vrijedno skupljamo trofeje za najbolje žensku ekipu. Najbolji način da se održi ekipa je da se ona stalno pomlađuje. Bez mladih članova koje dodajemo nema dugovječnosti ekipe. Imaju velike uzore u kategoriziranim sportašima u svom klubu. Imamo dobar sustav i mislim da ćemo u budućnosti dati još dobrih rezultata“.

Željko Kolar, župan KZŽ: “Čestitam svim sportašima i sportašicama na fenomenalnim uspjesima koje su postigli u 2023. godini. Ovdje sjede svjetske prvakinje i svjetski prvaci, pobjednici i pobjednice svjetskih kupova, državne prvakinje i državni prvaci u različitim sportovima, što je fenomenalno. Mi smo mala sredina, nemamo velikih gradova koji su generatori velikih sportskih klubova i velikih rezultata, kao što je u drugim dijelovima RH, ali ovdje se vidi da se radi planski, smišljeno, stručno, kontinuirano, uporno i rezultati toga su vidljivi“.

Još članaka iz "Županija"

Facebook