Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar najavio: 'Cilj nam je digitalno i pametno. Uskoro stižu dva robota'


Rad, programi i projekti Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije predstavljeni su danas na konferenciji za medije, kao i planirane aktivnosti za ovu godinu.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša istaknula je kako Poduzetnički centar pruža potporu stanovnicima zgrade te provodi programe za razvoj poduzetništva i start upova. – Provodimo aktivnosti kroz digitalni inovacijski centar za zdravlje i medicinsku informatiku, a isto tako bavimo se podizanjem razine digitalne pismenosti stanovnika, poduzetnika i učenika te pripremamo i provodimo projekte za gospodarstvo i poljoprivrednike – rekla je Matuša te dodala kako se Krapinsko – zagorska županija pozicionirala kao regija privlačna za ulaganja.

Naglasila je i kako je Poduzetnički centar odabran kao jedan od deset na razini Europe za program kroz koji se razvija nova usluga koju će ponuditi – To je sveobuhvatna podrška procesu uvođenja inovacija u privatni ili javni sektor – rekla je.

Istaknula je brojne projekte i programe koji su se provodili, poput Girl code campa koji se fokusirao na jačanje stem vještina kod djevojčica kroz učenje o životnim navikama u boravku u prirodi te projekt na razini Slovenije i Hrvatske gdje su se poduzetničke kompetencije povezivale sa zdravim načinom života i o tome su se educirala djeca u dječjim vrtićima.

Kreće realizacija prvog ciklusa obrazovnog programa Ready fot investment, odnosno edukacije za start upove koji se fokusiraju na primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu.

Poduzetnički centar ima 14 stanara u Krapini, 2 u prostorima centra na Bračku te 28 virtualnih stanara, što omogućuje svim mladim poduzetnicima da svoje tvrtke registriraju u Poduzetničkom centru.

Poduzetnički centar lani je ostvario prihode od 479.000 eura. – 43 do 45 posto ostvareno je od Krapinsko – zagorske županije, no jačamo i segment samostalnog financiranja iz usluga pružanja podrške start upovima i kroz programe – rekla je Matuša.

Rashodi su ostvareni u iznosu od 476.000 eura. – Najveći udio su plaće djelatnika, ali i rastu troškovi vezani uz troškove usluga, obzirom na sve programe, predavanja i aktivnosti koje smo proveli – kaže direktorica.

Najavila je i aktivnosti za ovu te će se nastaviti s programima poput Girlc code campa, Health IT akademije i slično, ali uvodi se i Poduzetnička akademija. – I to kroz dva modula, osnovni i napredni. Krećemo s edukacijama i to ne samo u teorijskom dijelu. Ugostit ćemo vrhunske stručnjake iz realnog sektora te će se educirati o tome kako pokrenuti biznis, u kojem sektoru, kako kreirati prodaju, marketing, koristiti digitalne alate i slično, a u naprednom modulu ući ćemo dublje u tematiku – najavila je Matuša.

Pozvala je i sve da se prijave na otvorene javne natječaje za zakup proizvodnih prostora na koje se mogu prijaviti poduzetnici početnici, kao i uredske prostore, po pristupačnim cijenama, s naglaskom na u prvoj godini Krapinsko – zagorska županija kroz 75 posto potpore smanjuje troškove najma.

Najavila je i drugu po redu konferenciju Invest in Zagorje s temom zdravstvenog turizma, koja će se održati u svibnju.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako Poduzetnički centar radi puno programa, mnoge i jedini u Hrvatskoj. - Pozicionirali smo se, imamo znanje, iskustvo, sjajnu suradnju s institucijama ne samo na području Hrvatske, nego i van nje, kroz saveze, pozicionirali se kroz certifikate, a to je tako zašto što smo točno znali što želimo, kud idemo, puno smo radili na tome i to je razlog zbog čega imamo takve rezultate – rekao je Kolar, dodavši kako je potrebno i dalje se razvijati, ulagati u digitalno i zeleno, ali i pametnu, u dijelu robotike.

-Ove godine uvest ćemo jednog novog domaćina ovdje u naš poduzetnički centar, robota koji će voditi posjetitelje po Poduzetničkom centru, biti uz pametnu inteligenciju napunjen sa svim potrebnim podacima da bi mogao odgovoriti na sva pitanja posjetioca i to će biti jedan novi iskorak. No, bit će tu i drugi robot, koji će biti na raspolaganju za edukacije koje radimo ovdje, usmjeren na učenike viših razreda osnovnih škola, srednjoškolce i studente koji dolaze na edukacije i programe – najavio je župan.

Dodao je i kako je u planu izgradnja zdravstvenog HUB – a, zbog čega će se dokupiti zemljište. Čestitao je direktorici i zaposlenicima centra na dobro obavljenom poslu. – Pred nama su novi izazovi i vjerujem da ćemo napraviti ponovo jedan snažan iskorak pogotovo u digitalnom i dijelu robotike, a sve ćete to moći zajednički s nama popratiti i to već u prvoj polovici ove godine – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook