Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Zagorski muzeji ponudili bogat program za Noć muzeja


Posljednjeg petka u siječnju Hrvatsko muzejsko društvo već tradicionalno organizira manifestaciju Noć muzeja u koju se uključuju brojni muzeji iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnja Noć muzeja održava se po 19. puta i to s temom “Muzeji i nova publika”, a iz Krapinsko-zagorske županije u manifestaciju su se svojim programom uključili su Galerija izvorne umjetnosti Zlatar, Gradska galerija Zabok, Muzej grada Pregrade, Muzej oldtimera Presečki, Muzej Radboa, Galerija grada Krapine i Športsko kulturna udruga Strmec Humski (Zavičajna zbirka).

Program Noći muzeja u pregradskom gradskom muzeju Zlatko Dragutin Tudjina posjetila je zamjenica župana Jasna Petek, koja je prisustvovala otvorenju izložbe radova učenika Srednje škole Pregrada “Glavom, srcem i rukama”. Cilj izložbe bio je široj sredini približiti dnevni ritam rada i života u Učeničkom domu SŠ Pregrada te prikazati talente i ideje učenika i njihovih mentora. Osim izložbe, Muzej grada Pregrade u Noći muzeja ponudio je i dječji program “Pregračke priče iz davnine” uz Tomicu Kolara koji se odvijao u zamračenom prostoru Zbirke rudarstva, a održano je i predavanje dr. sc. Denivera Vukelića “Magija na hrvatskom povijesnom prostoru”. Svi zainteresirani posjetitelji tijekom trajanja ove manifestacije mogli su besplatno posjetiti Muzej grada Pregrade te se upoznati sa zanimljivostima iz Numizmatičke zbirke, Zbirke rudarstva i geologije i Ljekarničke zbirke Thierry koje čine stalni postav Muzeja grada Pregrade.

-Jako mi je drago što je Muzej grada Pregrade dio velikog broja od 150 muzeja koji su večeras otvorili svoja vrata. Zaista jedinstvena Noć muzeja pruža priliku da se posjete hrvatski muzeji i doživi nešto novo jer svaki muzej nudi nešto posebno i specifično. Žao mi je što Muzeji Hrvatskog zagorja nisu večeras otvorili svoja vrata, no nadam se da će se u budućnosti to promijeniti jer je zaista posjećenost bila velika kada su se uključivali - rekla je zamjenica župana Jasna Petek i pohvalila Srednju školu Pregrada, Učenički dom i sve učenike koji su sudjelovali u ovoj izložbi.

Župan Željko Kolar posjetio je pak Muzej oldtimera Presečki.

- Hvala obitelji Presečki što se pridružila Noći muzeja i našim sugrađankama, ali i gostima iz drugih krajeva Hrvatske otvorila vrata svojeg muzeja. Ovdje možemo vidjeti zaista impresivnu zbirku starih automobila i motora, drago mi je što ima puno posjetitelja, a posebno obitelji s djecom - istaknuo je tijekom obilaska župan Željko Kolar i zahvalio svim ustanovama s područja Krapinsko-zagorske županije koje su se uključile u 19. Noć muzeja.

- Moram priznati da sam malo razočaran što se Muzeji Hrvatskog zagorja već drugi put za redom nisu uključili. Ne znam koji je razlog tome, a budući da su pod ingerencijom Ministarstva kulture i medija ni ne mogu ulaziti u tu njihovu politiku. Mogu dakako reći, da su u našoj ingerenciji onda bi sve njihove sastavnice večeras imale otvorena vrata - poručio je župan Kolar.

U Noći muzeja predstavila se i Galerija grada Krapine, spojem klasične umjetnosti i suvremenih izraza.

Posjetitelji su mogli pogledati izložbu slika Simulacrum ili umijeće oponašanja – replike starih majstora restauratorice umjetnina Mirne Međeral.

Uz spomenutu izložbu slika moglo se pogledati projekcije eksperimentalnih videa studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci - Tonke Špoljar – Toxic relationship (Toksična veza), 2022., Dominika Višnjića – Performans izdržimo, 2020. te njihove mentorice Ivane Bajcer – Čeka,2021.

Organizator, Hrvatsko muzejsko društvo, predvidio je da ovogodišnja tradicionalna 19. manifestacija Noć muzeja ima naglasak na važnoj ulozi muzeja u zajednici i u tom kontekstu razvoj nove publike. Sasvim logično da je zlatarska Galerija izvorne umjetnosti partnera i suradnika u ostvarivanju ove muzejske priredbe  potražila među učenicima zlatarske OŠ Ante Kovačića, jer nova se publika krije u školskim klupama. Ravnatelj škole, prof. Marijan Posarić, zdušno je prihvatio prijedlog, inicijativu i partnerstvo. Tako su zajedničkim zalaganjem ponudili sugrađanima Noć muzeja u korak s digitalnom tehnikom. Odaziv publike bio je odličan, što inače nije uobičajeno kad se u Galeriji organiziraju izložbe slika likovnih umjetnika.

Osmislili su raznolik  izložbeno-radionički program koji je  počeo  u 18 sati dvjema radionicama: na prvoj su  učenici prikazali posjetiteljima proces izrade digitalne grafike pomoću aplikacije SketchBook, među suvremenim umjetnicima i dizajnerima omiljenog digitalnog alata za skiciranje, crtanje i slikanje. Druga radionica vezana je uz recikliranje – učenici su  u grupama izrađivali trodimenzionalne haljine od plastičnih vrećica u realnoj veličini. Potom su za svaku izloženu haljinu, kao popratni sadržaj, tehnikom tzv. stop-animacije napravili prikaz nastajanja tih haljina kako bi se i posjetitelji koji su kasnije došli u Galeriju mogli upoznati s procesom njihove izrade.

Svim aktivnim sudionicima, posebice učiteljima i njihovim učenicima, zahvalila je v.d. ravnateljica Galerije Božena Slunjski. O postupku specifičnog obilježavanja Noći muzeja govorio je prof. Marijan Posarić, naglasivši kako posjetitelji mogu  virtualno prošetati i dvama svjetski poznatim muzejima: pariškim Louvreom i Muzejom Salvadora Dalíja u Figueresu, a prvi je iskoristio priliku zlatarski slikar Ivan Sokolić.

Službeno je otvorenje bilo u 19 sati, a izložbu radova učenika  izrađenim u različitim likovnim tehnikama: digitalnoj grafici, trodimenzionalnom oblikovanju (reljefu), te različitim slikarskim i crtačkim tehnikama otvorila je predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Findak. Svi učenički radovi digitalno su obrađeni i na izložbi  predstavljeni su kao printevi unutar okvira mobilnog uređaja. Poseban je pljesak publike, kao čestitku i zahvalnost,  zavrijedila učiteljica likovne kulture Maja Burek.

U Gradskog galeriji Zabok otvorena je međunarodna projekt – izložba 'Šum u likovnom stvaralaštvu djece i mladih' osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Izložba je međunarodnog karaktera, obzirom da su gostovale i srednje škole iz Bugarske i Slovenije.

Uz izložbu, održana je i likovna radionica 'Trash art' za učenike, kao i panel diskusija 'Muzeji i nova publika'.

U sklopu programa Noći muzeja, u dvorcu Trakošćan gostovala je izložba Muzeja seljačkih buna 'Helena i Viktor Šipek'. Izložba predstavlja memorijalnu zbirku Viktora i Helene Šipek, jezgru čega čine radovi oca Viktora, jednog od ponajboljih zagorskih slikara i vjerojatno najboljeg zagorskog akvarelista, i kćeri Helene, slikarice i donatorice. Izložba prikazuje akvarele i crteže Viktora Šipeka, radove iz njegovog razdoblja školovanja te slikarev život i stvaralaštvo njegove kćeri.

Osim izložbe održan je koncert trube studenata Music Art Educationa i Umjetničke akademije iz Graza, kao i spektakularni audiovizualni performans 'Suđenice', izvedenog od strane 'Vuka' i 'Ptice' - Domagoja Vukovića i Ane Salopek, koji je istražio narodnu predaju o vilama kroz prizmu staroslavenske mitologije, spojivši književnost, glazbu i likovnost na jedinstven način. Organizirana je i humanitarna akcija Rotary kluba Trakošćan.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook