Prethodni članak
Sljedeći članak

Priznanja darivateljima krvi: 'Svojim nesebičnim davanjem i humanom gestom spašavaju živote i na tome im hvala'


U Krapini je večeras održana svečana dodjela priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi, kako bi im se zahvalilo na nesebičnom humanitarnom činu kojim spašavaju živote.

Predsjednik društva Crvenog križa KZŽ Petar Bedeniković rekao je kako je nakon dvije covid godine pauze konačno došlo vrijeme da se darivateljima da ovakva prilika za malo druženja, ali i da im se podijele priznanja koja su zaslužili svojim odricanjem i davanjem krvi. I sam je darivatelj, krv je dao preko sto puta.

-S darivanjem krvi počeo sam još kao maturant, a onda intenzivnije devedesetih kada je bilo ratno stanje. Tada mi je to ušlo pod kožu pa sam nastavio, a sada sam u tim godinama kada više ne mogu dati krv – rekao je Bedeniković, dodavši kako svi koji daruju krv moraju biti potpuno zdravi.

Posebna su priznanja dobila i tri darivatelja sa 125 ili više darivanja: Vinko Jagečić, Franjo Vučilovski i Damir Fridelj. – Imam 127 darivanja, a krv sam počeo darivati 1982. Uvijek sam se htio uključiti u neki humanitarni rad, a onda sam shvatio da je i darivanje krvi isto to. Nastavit ću i dalje, sve dok me zdravlje bude služilo i da se ponovo rodim, opet bih toliko puta dao krv – istaknuo je jedan od njih, Franjo Vučilovski iz Svedruže.

Zvjezdana Tretinjak iz Svetog Križa Začretja također je primila priznanje, i to za 59 darivanja. – Nama je to u obitelji. Krv su darivali moji roditelji preko sto puta, suprug ima preko 50 darivanja, stariji sin 9, a i mlađi se sprema. To nam je tradicija i zbog toga se dobro osjećam. Kraj toliko darivanja, vjerojatno sam nekome i spasila život, ali nije važno kome, važno je da je to samo jedna mala sitnica, par minuta vremena, koja spasi nekoga – otkrila nam je Zvjezdana.

Darivatelje i dobitnike priznanja pozdravila je i Miljenka Mužar, savjetnica za socijalnu skrb i mlade u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja je istaknula kako je ovo samo mala stvar za velike humane geste kojima su darivatelji spasili brojne živote. – Unatoč napretku znanosti i medicine, krv još uvijek nije moguće nadomjestiti i zato posebno zahvaljujem svim darivateljima – rekla je Mužar.

Redovite cikluse dobrovoljnog darivanja krvi po gradovima i općinama u našoj županiji provodi šest gradskih društava Crvenog križa.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook