Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznata pjevačica u Zaboku o borbi s teškom dijagnozom: 'Volim svoj život sada više nego prije bolesti'

Naša poznata umjetnica koja se već dugo bori s dijagnozom multiple skleroze sudjelovala je na panel diskusiji u Zaboku


U Zaboku je danas obilježen Nacionalni dan multiple skleroze.

Tim povodom, Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije organiziralo je panel raspravu u kojoj su sudjelovali neurolozi Gordana Soić i Ivana Adamec, direktorica Saveza MS Hrvatske Dijana Roginić, akademkinja Vanja Bašić Kes te predsjednica Društva MS KZŽ Nada Smrekar, kao i poznata umjetnica i pjevačica Anđa Marić.

Predsjednica Društva MS KZŽ Nada Smrekar istaknula koliko je veliki napredak što su se počele sve više osnivati udruge članova s multiplom sklerozom te je oformljen Savez udruga u Hrvatskoj. – Mi potičemo na poboljšanje osnovnog života oboljelih od multiple, da se zna da su oni među nama i da njima damo poticaj da se ne skrivaju. No, i dalje ćemo poticati to da bude bolje svakom našem članu. Jer ima puno onih koji znaju da imaju bolest, ali se ne liječe adekvatno i ne žele s time izlaziti u javnost. U tome im treba vremena, a tu je važna podrška obitelji, ali i udruga, psihologa i fizioterapeuta. Ne smijemo se predati i sramiti, unatoč dijagnozi, treba živjeti punim plućima – istaknula je Smrekar.

Uz podršku obitelji i stručnih osoba, oboljelima nedvojbeno puno znače i pozitivni primjeri borbe s dijagnozom i života s dijagnozom, kakav je primjer naše poznate umjetnice i pjevačice Anđe Marić, koja je istaknula kako smatra da je multipla skleroza nuspojava nekog života koje tijelo ne podnosi, da je to buđenje i vrijeme za preorganizaciju.

– Prirodna faza svake dijagnoze je negiranje, odbijanje. To je proces koji treba proći, a najbolje s psihijatrom, psihologom, svećenikom, prijateljem. Kad prihvatiš to kao nešto novo, onda je sve lakše. Ja sad odgovorno tvrdim da volim svoj život više nego prije i više se sviđam sebi kao osoba, nego što sam prije. Da, moj je život drukčiji. I ja sam nekad umorna kad se idem tuširati, ali to ne znači da nemam snage snimati podcaste, projekte i živjeti brzo – rekla je Marić te uz to najavila kako radi na novim projektima koji ju vesele, a ubrzo će izdati i novu pjesmu u jednoj novoj suradnji.

Okupljene je pozdravila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, istaknuvši kako Krapinsko – zagorska županija posljednjih deset godina prati rad Društva MS te podupire financijski njihove programe i aktivnosti. – U toj je udruzi jako puno pozitivne energije, one se bore kao lavice za sve svoje članice i članove i na tome im čestitam. Napravili su veliki iskorak u educiranju osoba oboljelih od multiple i na prepoznavanju bolesti u zajednici i senzibiliziranju javnosti i poslodavaca o izazovima koje te bolest nosi – zaključila je Petek.

Još članaka iz "Županija"

Facebook