Prethodni članak
Sljedeći članak

POČELO JE: U Kumrovcu pala prva ovogodišnja tuča!


Foto: Ilustracija/Arhiva

U Kumrovcu je jučer padala tuča, javio nam je čitatelj, a tu informaciju provjerili smo kod načelnika Općine Kumrovec Roberta Šplajta, koji ju nam je potvrdio.

- Da, istina je, padala je tuča nekoliko minuta, srećom, ne dugo i nije bila jaka - potvrdio nam je načelnik, još jednom izrazivši zabrinutost što sezona tuče dolazi, a po pitanju sustava obrane od tuče nije napravljen nikakav iskorak u odnosu na prošlu godinu, kada je čitavi zapadni dio Zagorja, od Kumrovca, Zagorskih Sela i Klanjca, kao i sjeverniji Hum na Sutli te dijelovi Velikog Trgovišća, Bedekovčine i Oroslavja, strašno stradao od tuče u nekoliko navrata.

Informaciju nam je potvrdio i Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske. - Da, i ja sam dobio takvu informaciju. Eto, upravo je vaš portal Zagorje.com prije nekoliko tjedana prenio moju izjavu da će ove godine tuča biti još jača i gora nego lani i da prvu tuču možemo očekivati već u travnju. Tada su me mnogi ismijavali i govorili mi da pretjerujem. Nažalost, pokazalo se da je tuča čak i uranila. Evo, tek je prva polovica ožujka, a već je počelo. Srećom, jučer to nije bilo nešto posebno jako i opasno, ali je to pokazatelj da će se moji strahovi i prognoze obistiniti. Čeka nas teška godina kad je tuča u pitanju - ispričao nam je Salatko.

Inače, izjava koju Salatko spominje objavljena je u tekstu u kojem smo sredinom prošlog mjeseca još jednom analizirali sustav obrane od tuče, koji, službeno, još nije ukinut, ali je poprilično devastiran i zapušten.

Pri tom, Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministricom Marijom Vučković itekako krši zakone Republike Hrvatske.

Prvo, krši Zakon o sustavu obrane od tuče koji je još uvijek na snazi, a drugo, krši i Zakon o medijima, kao i Zakon o pravu na pristup informacijama, budući da na naša pitanja i višestruko poslane upite jednostavno ne odgovaraju.

Tekst koji smo objavili sredinom prošlog mjeseca, a koji govori u kakvom stanju nam je sustav obrane od tuče i koja su moguća rješenja pročitajte klikom na link OVDJE.

Još članaka iz "Županija"

Facebook