Prethodni članak
Sljedeći članak

Otkrivamo zašto se ne gradi nastavak spojne ceste od Lepajci do Krapine


Druga faza izgradnje spojne ceste Zabok - Krapina, ona od Svetog Križa Začretja do Lepajci, dovršena je još prije godinu dana, a treća faza, čiji prvi dio podrazumijeva izgradnju nastavka ceste od Lepajci do čvora Krapina kod Autoceste - Zagreb Macelj, još uvijek se nije počela graditi.

Zašto još nije počela njena izgradnja i kada će početi, pitanja su na koja smo iz Hrvatskih cesta dobili kratak, ali strogo službeni odgovor.

"Za Spojnu cestu Zabok (D24) - Krapina (D1) u duljini približno 13,1 km, FAZA 3.1. - 3. dionica od km 10+870 do km 13+230 izrađena je projektna dokumentacija i ishođena je građevinska dozvola. U tijeku je javno nadmetanje za izvođenje, te se početak radova može očekivati po okončanju navedenog postupka", odgovorili su nam iz Hrvatskih cesta.
No, kako portal Zagorje.com neslužbeno doznaje, radovi bi već vjerojatno odavno počeli, da se cijene građevinskih radova, kao i materijala, nisu naglo 'vinule u nebo'.

Naime, prema našim, neslužbenim informacijama, Hrvatske ceste očekivale su da će troškovi biti manji od 40 milijuna tadašnjih kuna, zbog čega su raspisali uobičajeni natječaj, sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Na taj su natječaj, navodno, stigle četiri ponude, no sve su bile veće od 40 milijuna kuna.

I naravno, nije toliki problem dodatno financiranje projekta, već opet spomenuti Zakon, koji kaže da se za javnu nabavu koja premašuje 40 milijuna kuna mora raspisati međunarodni natječaj, što Hrvatske ceste isprva nisu napravile, ne očekujući tako visoke ponude.

Zbog toga su taj prvi natječaj bile prisiljene na kraju poništiti te raspisati novi, međunarodni javni natječaj što su i učinile. To javno nadmetanje upravo je u tijeku, kako su nam, uostalom, potvrdile u svom odgovoru i same Hrvatske ceste.

Spomenimo na kraju da ta treća faza ima i svoj drugi dio, a koji se odnosi na izgradnju posljednje dionice spojne ceste, od čvora Krapina kod Autoceste - Zagreb Macelj do Poslovne zone Krapina Nova, za što se, kako neslužbeno doznajemo, upravo izrađuju idejna rješenja i projektna dokumentacija.

Još članaka iz "Županija"

Facebook