Prethodni članak
Sljedeći članak

Oporba traži ostavku ravnatelja ŽUC-a zbog afere 'Topolovčeva firma'. Župan: 'Mi aferu nemamo'


Tijekom aktualnog sata, pred samu sjednicu Županijske skupštine, vijećnik Viktor Šimunić dotaknuo se pitanja afere u medijima vezanih uz Županijske ceste i firmu koja je, s niti jednim zaposlenim, dva puta dobila posao.

Dao je prijedlog da se promijeni pravilnik o jednostavnoj nabavi i da se sve veće nabave od 70 tisuća trebaju objaviti na internetu. Zatražio je i da se vijećnicima dostavi dokumentacija svih nabavi većih od 200 tisuća kuna.

– Koliko ja znam, mi aferu nemamo. Ako imamo, volio bih znati nešto više o tome. S razlogom postoje otvoreni postupci nabave i jednostavni postupci nabave. Kada bih vam rekao da ćemo to napraviti što tražite, ispalo bi kao da je netko za nešto kriv. Ako se utvrdi da je bilo zlouporabe, onda ćemo to sankcionirati – odgovorio je župan Kolar, no napomenuo je kako će se tražena dokumentacija dostaviti svim vijećnicima.

Iste teme dotaknuo se i vijećnik Romeo Vincelj koji je zatražio da ravnatelj ŽUC – a Stjepan Sirovec podnese ostavku, a ako to ne učini, da snosi odgovornost. - Na drugoj sjednici županijske skupštine pitao sam što će biti s Bandićevim kadrom u ustanovama, župan je tada odgovorio da ih nema te da su svi ravnatelji izabrani procedurom. Spomenuo sam ravnatelja ŽUC - a, ali župan ga je branio da radi sjajan posao. No, on je na to mjesto došao s mjesta zamjenika Općine Radoboj, odnosno zamjenika Anđelka Topolovca, na čijeg je sina registrirana tvrtka s niti jednom zaposlenom osobom, a koja je dobila dva ugovora za poslove i za izvedene radove isplaćeno joj je 1.123.928 kuna – pojasnio je Vincelj.

Župan Kolar odgovorio je kako je za prvi posao bio objavljen postupak javne nabave, na koji se može javiti bilo koja tvrtka registrirana na području Hrvatske, pa se tako javila i ova i dobila posao kao najpovoljnija. – Za drugi natječaj provedena je jednostavna nabava, ali ŽUC nije posalo poziv na tri adrese kako tvrdite, već je natječaj objavljen u elektronskom oglasniku i ponovo su se sve tvrtke mogle javiti, pa tako i ova koja je ponovo izabrana kao najpovoljnija. I kaj bumo sad? Najlakše je popljuvat nekoga. Dostavit ćemo vam svakom vijećniku ali i medijima kompletan spis s dokumentacijom tko se i kada javio na natječaje – zaključio je Kolar istaknuvši kako je netočno da je dotična firma uvedena u ŽUC na način na koji se tvrdi.

Još članaka iz "Županija"

Facebook