Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorska županija najsigurnija je u Hrvatskoj, kaže novi načelnik 'zagorske policije'!

Održana je sjednica Županijske skupštine na kojoj je, među ostalim, prihvaćeno i izvješće PU krapinsko – zagorske o stanju sigurnosti u našoj županiji


Sjednica Županijske skupštine održana je danas u Krapini. Jedna od točaka bila je stanje sigurnosti u našoj županiji, što je prezentirao novi načelnik Josip Bukvić. Istaknuo je kako je prema statističkim pokazateljima Krapinsko – zagorska županija daleko ispred svih ostalih županija, lošije trendove ima jedino kriminalitet drogama, sve ostalo je pozitivno, odnosno naša je policijska uprava daleko bolja od ostalih. 

Župan Željko Kolar nadovezao se rekavši kako se investitori kada dolaze u županiju raspituju o stopi kriminaliteta, odnosno žele realizirati svoje investicije tamo gdje nema kriminala ili je nizak, što je i u našoj županiji. – Morat ćemo se pozabaviti drogama, dodatnom prevencijom s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, stoga pozivam na suradnju sve koji imaju nadležnost u toj temi da poradimo na tome i dovedemo do toga na naša županije bude sigurna za život – rekao je Kolar. Zaključan o sigurnosti je prihvaćen od strane vijeća jednoglasno.

Najmanja nezaposlenost otkad je Hrvatske

A prihvaćeno je i izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina o kretanjima na tržištu rada. Izvješće je podnio predstojnik zavoda Goran Vukmanić koji je istaknuo kako nema velikog odljeva radne snage iz naše županije u odnosu na druge. – Stopa nezaposlenosti je 4.9, dakle nemamo problema s nezaposlenošću, ali imamo s pronalaskom kadra – rekao je Vukmanić, istaknuvši kako trenutno imamo najmanje nezaposlenih otkad je Hrvatske.

Kretanje nezaposlenosti početkom 2020. godine bilo je slično kao i danas, krajem iste godine i početkom 2021. nezaposlenost je rasla, da bi se do kraja travnja ove godine ponovo desio pad. Istaknuo je i kako je digitaliziran sustav, osobito što se tiče prijava na mjere aktivnih politika zapošljavanja, sve se rješava online. Župan Željko Kolar istaknuo je posebno i rast prosječne plaće u našoj županiji, što je, kako je rekao, jasan pokazatelj koliko su poduzetnici i obrtnici napravili iskorak. Rekao je da je zabrinjavajuće jedino da naše gospodarstvo traži više radnika nego što imamo na zavodu, stoga nas očekuje uvoz radne snage. Jednako tako, osnovnoškolcima se prezentiraju deficitarna zanimanja za koja ih se i stipendira.

Hoće li aglomeracije biti gotove do rokova?

Još jedna točka dnevnog reda bio je projekt Aglomeracija Zabok i Zlatar. O projektu je govorio direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, koji je rekao da su na svim područjima radovi u tijeku, osim u Konjščini, gdje će krenuti tijekom ljeta. – Očekujemo povećanje broja ekipa na terenu za što imamo obećanje izvođača radova – rekao je Mihovilić i istaknuo kako problem nastaje i zbog povećanja cijena čelika, što je pogodilo izvođače radova.

HDZ – ovi vijećnici Ljubica Jembrih i Vladimir Pleško postavili su pitanje zbog čega je projekt uopće toliko kasnio s početkom, jer da je krenuo ranije, možda ga sada ne bi bila zadesila tolika poskupljenja. – Da li će projekt biti završen na vrijeme kao što je to potpisano ili će doći do penaliziranja – upitao je Pleško, dok je Jembrih istaknula konkretne probleme zbog raskopanih cesta u svojoj općini, što onemogućava svakodnevno funkcioniranje mještana. – Mi podržavamo projekt, jedva smo ga čekali, no centar je devastiran, stariji ljudi teško dolaze do osnovnih lokacija koje su im potrebne. A najviše me smeta kada Općina Lobor uputi službene mailove prema Zagorskom vodovodu, koji nas ignorira. Zbog čega je tako loša komunikacija? – upitala je Jembrih.

Mihovilić je rekao kako očekuje da će u sljedeća tri mjeseca dobiti prave analize cijena da se vidi kako se stoji s financijama, te da je do sada tek oko 15% posto sredstava iskorišteno, jer se najveći iznosi odnose na gradnju koja će se odvijati tek u proljeće sljedeće godine. Zoran Gregurović upitao je i je li istina da socijalna ustanova Lobor - grad nije obuhvaćena projektom te da je od njih traženo 200 tisuća kuna za pumpu kako bi ih se spojilo na aglomeraciju. Mihovilić je pojasnio kako ustanova jest u obuhvatu te se pronalaze rješenja kako bi se spojili na aglomeraciju, jer je to nemoguće izvesti gravitacijski zbog potoka koji je između, pa će biti potrebna ugradnja pumpe, zbog čega će i sam priključak biti skuplji. Mihovilić je ovim putem pozvao i sve žitelje da dopuste da im se izvede priprema za kućni priključak. Troškova neće biti nikakvih, trebat će samo internu instalaciju spojiti na priključak i ukloniti septičku jamu, kada se steknu uvjeti za to, rekao je.

Stanje sa zdravstvenim kadrom

Na aktualnom satu, vijećnik Davor Kljak (Reformisti) upitao je da li je, zbog pada životnog standarda, moguće donijeti odluku kroz rebalans da se kroz mjesečna davanja pomogne roditeljima koji dobivaju blizance, trojke i više djece. Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da se jednokratnom pomoći financiraju obitelji koje dobivaju blizance ili trojke i za to se godišnje izdvaja 250 – 300 tisuća kuna. – No, prijedlog je konstruktivan i hvala na njemu. Trebali bismo promijeniti odluku što podrazumijeva javno savjetovanje, napravit ćemo prijedlog – rekla je Petek.

Vijećnik Zoran Gregurović dotaknuo se stanja zdravstvene skrbi u županiji, problema s liječnicima u manjim sredinama gdje postoji nedostatak kadra. – Što je poduzeto po tom pitanju, koliko je trenutno ambulanti popunjeno i što se misli napraviti po tom pitanju – upitao je Gregurović. Župan Željko Kolar rekao je kako se kontinuirano otvorenim natječajima i lobiranjima nastoji osigurati primarnu zdravstvenu zaštitu u svim ispostavama. - Imamo 70 ordinacija i sve popunjeno, osi,m Zagorskih Sela. Situacija je bolja nego prije cca 5 mjeseci, kada 5-6 ordinacija nije imalo doktora. Stipendiramo studente medicine i motiviramo ih na ostanu raditi na području Krapinsko – zagorske županije te raspisujemo natječaje za specijalizacije – rekao je Kolar.

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook