Prethodni članak
Sljedeći članak

U Loboru otkrivena bista Tuđmanu: 'Sretna okolnost je da je bio partizan'

U ime obitelji Tuđman, okupljenima se obratio akademski slikar Antun Mateš koji je citirao književnika Slobodana Novaka, rekavši da je Franjo Tuđman 'milenijska sreća Hrvatske'


Na incijativu Udruge ratnih vetarana 1. gardijske brigade 'Tigrovi' Krapinsko – zagorske županije, danas je u Loboru svečano otkriven spomenik, bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kojeg je izradila poznata zagorska akademska kiparica, dr. Mirjana Drempetić Hanžić, a otkrio njegov sin, Stjepan Tuđman.

General zbora u miru, Josip Lucić, pozdravivši sve okupljene u ime 'zagorskih' Tigrova,  istaknuo je kako bi „predsjedniku zasigurno prošao smiješak preko lica gledajući ovdje okupljenu Hrvatsku“. – Ponosan bi bio kada bi pogledao svoje umirovljene ratnike, po redu ću reći, policije, specijalne policije i svih struktura policije, jer je upravo policija u prvoj godini obranila Hrvatsku. Nakon toga, kada bi pogledao legendarne gardijske brigade koje su ovdje postrojene, Tigrovi, Gromovi, Pume, Specijalna postrojba Baruni, Rode i sve pripadnike 103. gardijske brigade, vojne policije i sve vas. Predsjednikova zapovijed i poruka bila je „svi dijelovi Hrvatske moraju sudjelovati u obrani naše domovine. Sve županije, svi gradovi, sve općine i otoci, prema brojnosti stanovništva dati će brigade“. I isto tako, to se i dogodilo. I ovo pitomo Zagorje dalo je veličanstvene ratnike u policiji i vojsci – rekao je Lucić te naglasio da će, dok god se događaju ovakva okupljanja, živjeti sjećanje na predsjednika Tuđmana.

Također, okupljene je pozdravio i župan Željko Kolar te tom prigodom istaknuo kako je Franjo Tuđman ostavio neizbrisivi trag u hrvatskoj povijesti. – Sedam dugih stoljeća smo čekali trenutak kada ćemo moći imati svoju samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku i dr. Tuđman je osjetio taj trenutak. Ono što je osjetio kao vizionar, ono čega je bio svjestan, je to da mora okupljati. Da mora okupljati i domovinsku i iseljenu Hrvatsku, da mora okupiti sve političke stranke i da jedino na takav način možemo obraniti i stvoriti hrvatsku državu. Nama je također velika čast što je za svog prvog suradnika izabrao našeg Zagorca, našeg Loborca, Franju Gregurića u ekonomskim pitanjima, a Stjepan Adanić bio je jedan od njegovih najbližih suradnika u vojnim pitanima. Preko 11,5 tisuća Zagoraca sudjelovalo je u Domovinskom ratu i nema postrojbe, nema ratišta, gdje naši Zagorci nisu bili i pokazali kako se voli i kako se brani svoja domovina – rekao je, između ostalog, Kolar te dodao kako treba kroz obrazovni sustav odgajati mlade ljude da znaju na kojim temeljima je stvorena hrvatska država. – Mladi ljudi moraju znati da su za hrvatsku državu najzaslužniji prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski branitelji. Neka je vječna hvala i slava našem Zagorcu, prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu – riječi su kojima je župan Kolar završio svoj govor.

Spomenuti premijer ratne Vlade, i počasni građanin Lobora, dr. Franjo Gregurić rekao je da je posebno sretan što se bista prvom hrvatskom predsjedniku postavlja upravo u Loboru. – Ova bista ne samo da potvrđuje veliku ljubav ovog kraja prema našem prvom predsjedniku, nego potvrđuje da ga nikad nismo napustili. Niti onda kad su ga omalovažavali i govorili o njemu, kad je došlo vrijeme 'detuđmanizacije'. Vrijeme pokazuje da takvog čovjeka, državnika, vojskovođu nikad nismo imali. Ako smo ih i imali, nismo imali tu političku zrelost i te međunarodne okolnosti, da se stvori ono što je uspio dr. Tuđman. Prije svega na ujedinjenju hrvatskog naroda, a potom i da jednom pametnom politikom zadobijemo međunarodno priznanje i prijem u Ujedinjene narode – rekao je Gregurić.

Potom je skup pozdravio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Siniša Jenkač, kao i ministar branitelja Tomo Medved, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Ministar Medved naglasio je kako je Tuđman trasirao put kojeg i danas slijedimo. -Ujedinio je u zajedništvu domovinsku i iseljenu Hrvatsku, kao osnovni preduvjet ostvarenja velebnog cilja, stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Kao državnik, trasirao je put kojim ćemo ići. Nažalost, nismo imali tu sreću da se osamostalimo, da dobijemo svoju slobodu na miran način, već smo bili izloženi brutalnoj velikosrpskoj agresiji. Tu dolazi do izražaja ona druga dimenzija predsjednika Tuđmana, kao vrhovnog zapovjednika, kao državnika, koji kao strateg prepoznaje na koji način se obraniti i osloboditi našu zemlju – istaknuo je Medved.

U ime obitelji Tuđman, okupljenima se obratio akademski slikar Antun Mateš koji je citirao književnika Slobodana Novaka, rekavši da je Franjo Tuđman 'milenijska sreća Hrvatske'. – Tuđman je bio pravi čovjek u pravo vrijeme, na pravom mjestu. I još je jedna sretna okolnost bila. Poznato je da je Zagorje dalo tri politička velikana. Prvi je bio Matija Gubec – gubitnik. Josip Broz – pobjednik. A Franjo Tuđman nad svima njima najbolji. I sretna okolnost je bila da je on bio partizan. Ja to govorim kao dijete čovjeka koji je bio na Križnom putu, s druge strane, a rođaci moje mame iz Zlatara su zatučeni na Maceljskoj gori. Ali to je bio kapital za Franju Tuđmana jer je naučio kako se to radi i znao je da je pomirba najvažnija stvar. Da se moramo zajedno držati – rekao je Mateš te na kraju čestitao autorici, akademskoj kiparici, dr. Mirjana Drempetić Hanžić, na, kako je rekao, izvanrednom radu, na izvanrednom spomeniku.

Inače, kako je u svojoj izjavi za novinare na kraju pojasnila načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih, Općina je odmah prihvatila inicijativu Udruge Tigrova KZŽ te zajednički s njima krenula u projekt izrade i postavljanje biste dr. Franji Tuđmanu. -Svi smo marljivo radili kako bi se to u što ljepšem svjetlu postavilo, kako i sam lik i djelo dr. Tuđmana to zavređuje. Stvarno smo danas ponosni na otkrivanje ovog spomen-obilježja, koje neće samo krasiti naš Lobor, nego će biti i podsjetnik mladoj generaciji na veliki doprinos predsjednika Tuđmana u stvaranju naše domovine. On je bio ujedinitelj, a nikako ne djelitelj. Mi smo danas u vremenu gdje se moramo držati tih načela i zajedništva i to prenašati na naše mlade – rekla je Jembrih.

Autorica biste, Mirjana Drempetić Hanžić, komentirala je činjenicu da su mnogi doživjeli njen rad kao jedinstven, budući da vide nasmiješenog Tuđmana. – Drago mi je da ga vide nasmiješenog, makar je prikriveni smiješak. Zapravo je kao Mona Lisa, koja se nikako ne smije, ali toplina u očima i izraz lica daju dojam blagosti i osmijeha. Tako sam i ja htjela da naš prvi predsjednik bude prvo jedno toplo ljudsko biće, obiteljski čovjek, čovjek koji cijeni slobodu i mir i nadasve voli svoju Hrvatsku. Htjela sam sve to izraziti. Ne ratobornog, ne vojskovođu. Htjela sam proniknuti u njegovu bit, kao jednog mirnog, pristojnog i samozatajnog čovjeka, a opet snažnog iznutra, koji je mogao povesti narod, osloboditi Hrvatsku i stvoriti slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu – rekla je Drempetić Hanžić.

Željko Herceg, predsjednik Udruge ratnih vetarana 1. gardijske brigade 'Tigrovi' Krapinsko – zagorske županije, pojasnio je kako je povod ovoj ideji i inicijativi bila 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika. – Kad se oslobađala Hrvatska, predsjednik Tuđman je imao jako veliko poštovanje prema Tigrovima, koji smo bili na ratištima diljem Hrvatske. Pogotovo u početku, kada smo mi čuvali i Sabor, i Hrvatsku televiziju i Vladu, i MUP. Gdje god je bilo potrebno da se ide na neke hitne intervencije, tu su išli i Tigrovi. Kroz Tigrove je prošlo 400 Zagoraca, a od 5. bojne Tigrova je nastala i 7. gardijska brigada. Mi smo jako ponosni na naš ratni put, tijekom kojeg su, kao pripadnici Tigrova, poginula 32 Zagorca, trojica od njih ovdje iz Lobora. Ta tri dečka iz Lobora, Danijel Labaš, Josip Raškaj i Ivica Krepelnik su bili stvarno dragovoljci i sjećanje na njih, kao i na našeg vrhovnog zapovjednika, koji je ovdje bio čak tri puta, ponukalo nas je da izaberemo Lobor kao mjesto za trajno sjećanje na našeg vrhovnog zapovjednika – pojasnio je Željko Herceg.

Još članaka iz "Županija"

Facebook