Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Marija Bistrica donijela Plan gospodarenja otpadom

Održana je 10. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


Jučer je održana 10. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Donijeta je odluka o sklapanju Sporazuma o zajedničkom gospodarenju otpadom s Općinom Konjščina, kojom su uređeni  način i opseg zajedničkog ispunjenja obveza radi osiguranja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, kao i biorazgradivog komunalnog otpada; odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog otpada; sprječavanja odbacivanja otpada na način suprotan Zakonu te uklanjanje tako odbačenog otpada; provedbe Plana gospodarenja otpadom; provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti na svom području i mogućnosti provedbe akcija prikupljanja otpada. Također donijeta je i odluka o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada i dalje za Trgovačko društvo Komunalac Konjščina, te odluka o donošenju Plana gospodarenja otpadom Općine Marija Bistrica za razdoblje 2018. – 2023. godine, koju je izradila tvrtka Eko – monitoring iz Varaždina.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički pojasnio je pred Općinom zahtjevan posao.

- Gospodarenje otpadom prebačeno je na jedinice lokalne samouprave. Stoga moramo donijeti niz odluka i iskoristiti prilike koje se nude iz EU fondova, koji financiraju pojedine projekte i sa 85 % sredstava. Da bi mogli to ostvariti moramo imati sporazum i suradnju s tvrtkom koja ima licencu za odvoz otpada s područja naše Općine, a s druge strane moramo imati i Plan gospodarenja otpadom. Tražili smo najbolji model koji nam odgovara, a s obzirom da ugovor sa Komunalcem Konjščina iz 2002. godine više nije primjenjiv zbog novi zakonskih odredbi, odlučili smo se za model sklapanja sporazuma o zajedničkom gospodarenju otpadom s Općinom Konjščina, koja je većinski vlasnik Komunalca.' - rekao je Milički.

Na samoj sjednici je naglašeno da je ovo najbolji model za Općinu i da je ugovor u svakom trenutku moguće raskinuti uz otkazni rok od 6 mjeseci. Naime, ta je mogućnost važna Općini Marija Bistrica, jer je plan da Komunalno poduzeće ''Lijepa Bistrica'' u budućnosti preuzme odvoz i zbrinjavanje otpada. U tijeku je i izrada akcijskog plana vezanog uz tu namjeru. Ove su točke dnevnog reda ponovno otvorile i pitanje zatvaranja odlagališta otpada u Tugonici.

Općinski vijećnik i predsjednik Mjesnog odbora Tugonica Željko Novak po svim je točkama bio suzdržan (kao i Branimira Glavica), a ponovio je stav mještana Tugonice, kako o što skorijem zatvaranju odlagališta Tugonica, tako i o protivljenju izgradnji reciklažnog dvorišta u Tugonici. Načelnik Milički je pojasnio da je cilj njegovog djelovanja upravo što skorije zatvaranje odlagališta. Podsjetio je da postoji i plan sanacije, kao i razrađena financijska konstrukcija. I načelnik i predsjednik Vijeća Teodor Švaljek još su jednom istaknuli da je veliki propust Općina napravila 2004. godine kada je prodan udio u Komunalcu, te se ostalo bez bilo kakve kontrole, što je 14 godina kasnije dovelo do ovakve situacije. S tim se nije složio vijećnik Ivan Palanović, koji smatra kako se ne bi ništa drugačije događalo da je udio i zadržan. Švaljek je podsjetio da je prije 5 godina ova ekipa dolaskom na vlast zatekla katastrofalno stanje.

- S mnogim stvarima kasnimo, ali, nas u ovoj općini nije dočekalo apsolutno ništa, niti kvadrat zemljišta, niti jedan mogući projekt za realizaciju, za apliciranje na EU fondove, apsolutno ništa – rekao je na sjednici Švaljek i dodao da je izgubljen ciklus.

- 20, 30 i 40 godina nismo se kao Općina razvijali kao suvremeni svijet i sad moramo trpjeti''. No, ono što je svima zajedničko jest želja da se odlagalište u Tugonici što prije zatvori i svi dionici Općine uložit će sve napore da se to i ostvari. Žitelje Tugonice najviše muči pitanje, hoće li to biti dovoljno?

Inače, kako se uskoro bliži i dan Općine 13. srpnja, izabrano je i povjerenstvo za dodjelu nagrada i priznanja u kojem su Veljko Mahmet, Katica Habazin, Branimira Glavica, Miroslav Štagar i Vesna Tomorad.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook