Prethodni članak
Sljedeći članak

Opat Ivan Krizmanić konačno dobio ploču na Mirogoju


U vrijeme velikih kulturno-političkih previranja u Hrvatskoj i cijeloj Habsburškoj Monarhiji, tridesetih i četrdesetih godina 19. stoljeća, mnogi znameniti hrvatski intelektualci okupljali su se u Mariji Bistrici. U bistrički župni dvor, gdje im je gostoprimstvo i svesrdnu podršku pružao bistrički župnik, prevoditelj i promicatelj kulture, danas nepravedno zaboravljeni opat Ivan Krizmanić, dolazili su tih godina Ljudevit Gaj, Dragutin Rakovac, Stanko Vraz, Dragojla Jarnević, Vatroslav Lisinski i drugi hrvatski ilirci, te neki preporoditelji iz drugih slavenskih zemalja. Prema dostupnim povijesnim izvorima u okrilju marijabistričkih druženja razvijala se ideja o osnutku Matice ilirske, a osmišljavali su se i neki drugi projekti hrvatskog narodnog preporoda. Spomenute povijesne spoznaje potaknule su Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici da prije više od dvije godine, uz podršku Središnjice Matice hrvatske, a u povodu 175. obljetnice osnutka Matice ilirske i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića, osmisli projekt „Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda“.

Ciljevi projekta su bili potaknuti istraživanja života i djela zaboravljenog hrvatskog velikana i bistričkog župnika Ivana Krizmanića te događanja u Mariji Bistrici u doba njegove župničke službe, kao i ukazati na povijesnu ulogu Marije Bistrice kao okupljališta preporodnih domoljuba u povijesnim procesima toga doba i stvaranju Matice ilirske. U sklopu projekta odrađeni su Međunarodni interdisciplinarni znanstveno-stručni skup: ¨Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića – „tiho žarište“ hrvatskog narodnog preporoda i Matice ilirske“, Svečana akademija u povodu 175. godišnjice osnutka Matice hrvatske i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića (2017.), Podizanje spomen-ploče Ivanu Krizmaniću i osnivanju Matice ilirske u Svetištu MBB-e, Polaganje vijenca na grob Ivana Krizmanića, Izložba „Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda“, Tiskanje zbornika radova sa znanstveno-stručnog skupa.

Blagoslov ploče na Mirogoju

Završnica projekta poklopila se i sa još jedni vrijednim događajem. Naime, opat Ivan Krizmanić pokopan je u arkadama na Mirogoju, zajedno sa velikanima hrvatske povijesti 18. i 19. stoljeća, Ljudevitom Gajem, Vatroslavom Lisinskim, Stankom Vrazom, Dimitrijem Demetrom, Ivanom i Antunom Mažuranićem, Dragutinom Seljanom i mnogima drugima.

No, kada je prije skoro 3 godine započeo projekt, uvidjelo se da nedostaje ploča sa imenom opata Krizmanića na mjestu gdje je pokopan. Stoga je aktivnost Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici, uz pomoć Svetišta MBB-e usmjerena i prema postavljanju ploče.

Ovih dana je sve skupa uspješno realizirano pa je ploču u srijedu blagoslovio rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević. Uz blagoslov položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće podno ploče. U delegaciji koja je nazočila ovom svečanom činu uz dr. sc. Snježanu Husinec, prvu predsjednicu Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici i voditeljicu cijelog projekta i sadašnjeg predsjednika dr. sc. Vedrana Klaužera bili su i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, i članica Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Zrinka Švaljek-Brlečić.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a poteškoće u prometu moguće su tijekom dana na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. A1 Zagreb-Split-Ploče:...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program