Prethodni članak
Sljedeći članak

Od planiranih 19, već je sanirano 11 dionica županijskih i lokalnih cesta

'Treba naglasiti da mi imamo investicijske cikluse kao što je onaj koji se tiče sanacije klizišta koji je težak pet milijuna kuna,a to znači da nemamo klizišta, da bi mogli još dodatno modernizirati 12 kilometara županijskih cesta, rekao je župan Kolar.


Župan Željko Kolar zajedno s načelnikom Općine Sveti Križ Začretje Markom Kosom i ravnateljem Županijske uprave za ceste danas je obišao radove na asfaltiranju lokalne ceste L22047 Kozjak Začretski - Ž2162 Sekirišće.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec tom je prilikom objasnio da ŽUC i ove godine provodi program sanacije habajućih asfaltnih kolničkih zastora na županijskim i lokalnim cestama. 'Evo i ove godine, nakon što smo odredili pojedine dionice i prioritete i proveli postupak javne nabave, ugovoreni su radovi. Ove godine oni se izvode na ukupno 19 dionica županijskih i lokalnih cesta diljem cijele Krapinsko – zagorske županije, ukupno nešto više od 15,2 kilometra cesta, a ugradit će se ukupno 74.700 metara kvadratnih novog asfaltnog zastora. S radovima se započeo u svibnju, odrađeno je 11 dionica u duljini od 9,2 kilometara cesta što je financijski nešto više od 4 milijuna kuna, rekao je ravnatelj Sirovec.


Na lokalnoj cesti na području Općine Sveti Križ Začretje na području Kozjak Začretski sanira se 1050 metara ceste.' Riječ je o tehnologiji po kojoj prvo vučemo izravnavajući sloj, a nakon toga ide završni asfaltni zastor. Ukupna vrijednost radova na ovoj dionici iznosi nešto više od 380.000 kuna. Nakon ove, krećemo s radovima na ostalih sedam dionica, a važno je reći da na tih sedam dionica zastor ovisi o nekim drugim komunalnim radovima koji se izvode od Aglomeracije do izgradnje ostale infrastrukture, ali tu smo u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i samim izvođačima radova, tako da se nadamo da ćemo i to završiti prema ugovorenom roku, do 15. studenog odnosno do početka rada zimske službe, rekao je Sirovec. Inače, lokalne ceste širine su oko 4 metra plus bankine s obje strane, a proširenja će se napraviti gdje to tehničke mogućnosti dozvole.


Načelnik Kos istaknuo je da korak po korak, iz godine u godinu se zalazi sve dublje u ruralne krajeve. 'Danas smo u naselju Kozjak. To je nastavak radova iz prethodnih godina. Ovo naselje je važno i zbog današnjih ulaganja na polju vinogradarstva te uzgoja zagorskog purana upravo u ovom kraju pa malo pomalo dolazimo do samog centra mjesta. Danas završavamo Kozjak i krećemo u Sekirišće da bi 2022/23. izašli na glavnu državnu cestu. Ovo je za nas od izuzetne važnosti i radi obitelji koje ostaju u ovom ruralnom kraju i naravno razvoju kompletnog kraja, rekao je načelnik Marko Kos.


Župan Željko Kolar podsjetio je kako su ljetni mjeseci uvijek za Županijsku upravu za ceste vrijeme radova na asfaltiranju i modernizaciji naših prometnica. Radi se o 19 dionica što znači prosječno po dionici radi se 803 metra. Naravno da to ovisi o širini postojeće prometnice zapravo koliko je ona oštećena u odnosu na nivelaciju. To je 6,6 milijuna kuna godišnji investicijski ciklus, ali treba naglasiti da mi imamo investicijske cikluse kao što je onaj koji se tiče sanacije klizišta koji je težak pet milijuna kuna,a to znači da nemamo klizišta, da bi mogli još dodatno modernizirati 12 kilometara županijskih cesta. To je problem koji imamo i stalno ga naglašavamo, rekao je župan Kolar koji je prije tri tjedna bio na radnom sastanku s ministrom Butkovićem i direktorom Hrvatskih cesta te je razgovarao s direktorom Hrvatskih voda gdje mu je potvrđeno da će i sljedeće godine ići ovaj projekt za sanaciju klizišta koji će se sufinancirati s nacionalne razine. Ministar Butković bi krajem rujna treba doći u službeni posjet Županiji pa će se tada razgovarati o načinu financiranja županijskih cesta. 'Definitivno je da se moraju povećati prihodi, a ono na čemu mi župani inzistiramo je mogućnost da se javimo na europske natječaje jer ni jedan do sada program nije bio na koji bi se mogao prijaviti ŽUC, rekao je župan Kolar i dodao da se nada kako će nakon analize Zajednice županije za ministarstvo, resorno ministarstvo i Vlada shvatiti da tu moramo nešto mijenjati, rekao je župan Kolar zadovoljan dinamikom radova i kvalitetom.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program