Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrtničkoj i Gospodarskoj komori po 100 tisuća kuna za promociju u zemlji i inozemstvu

Jubilarni 30. Gospodarski zbor bit će svečanog karaktera, a za pokroviteljstvo bit će zamoljen premijer Plenković


U Krapini je danas župan Željko Kolar potpisao ugovore s Obrtničkom komorom KZŽ i HGK Županijska komora Krapina o dodjeli bespovratnih sredstava, po 100 tisuća kuna svakoj komori, za promociju obrtnika i gospodarstvenika u zemlji i inozemstvu.


Kako je napomenula pročelnica Sanja Mihovilić, u razdoblju od 2017. do 2021. godine izdvojeno je u tu namjenu oko 2,8 milijun kuna. – Krapinsko – zagorska županija u proteklom je razdoblju što se tiče gospodarstva i obrtništva izdvojila 8,3 milijuna kuna i time je Krapinsko – zagorska županija među najboljima u Hrvatskoj – istaknula je Mihovilić.

Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina, rekao je da je već tradicija da Gospodarska i Obrtnička komora dobro surađuju sa Županijom. - Sav novac koji Županija i JLS preko poticaja za svoje poduzetnike uloži u gospodarstvo, višestruko se vraća ponovno u te proračune. Da bi otvorili nova radna mjesta i zaposlili nove ljude, trebamo novaca i svaka je pomoć dobrodošla. Ova pomoć bit će dobro upotrijebljena, prije svega za nastup naših poduzetnika na sajmovima, pa za sve ostale aktivnosti. Unazad 6,7 godina smo s nekih 18 tisuća zaposlenih u poduzetništvu u županiji došli na preko 23 tisuće, a broj poduzetnika posebno je porastao zadnjih godina – rekao je Grilec.

Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore KZŽ, zahvalio je na potpori i napomenuo da će ta sredstva biti utrošena na sajmove, edukacije i webinare. -Županija je sudjelovala s preko 500 tisuća kuna za edukacijsku dvoranu za tradicijske i umjetničke obrte, svake godine dodjeljuje bespovratna sredstva za tradicijske i umjetničke zanate. To su naši vrijedni obrtnici koji čuvaju znanje i vještine svojih djedova i pradjedova i koji prenose znanje s koljena na koljeno, to je naša kulturna baština i naš kulturni identitet u Hrvatskoj i EU. Kroz 2 godine pandemije nismo se mogli prezentirati u pravoj mjeri u mogućnosti, no imali smo priliku razviti nove proizvode inovativne koje treba podijeliti s javnošću i ponuditi tržištu. Te vrijednosti i izvrsnosti će sigurno pokrenuti naše gospodarstvo – rekao je Varga te dodao da Obrtnička komora KZŽ trenutno broji 2903 obrta. - Ponosni smo na to da imamo povećanje od 138 obrta. Najveće povećanje nam je u uslužnoj djelatnosti, a slijedi i proizvodna djelatnost. Veseli nas da Vlada daje poticajne mjere, a veselimo se i prezentaciji deficitarnih zanimanja po školama. Vjerujem da ćemo u budućnosti imati sve više majstora i majstorica koji će otvarati obrte, da ćemo kroz prezentacije zainterseirati djecu za buduća zanimanja – zaključio je Varga.

Župan Željko Kolar zahvalio je komorama na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji. – Cjelogodišnjim aktivnostima radimo na promociji gospodarstva Krapinsko – zagorske županije i stvaranja uvjeta za što lakše i jednostavnije poslovanje gospodarstva na području županije – rekao je Kolar, dodajući da je do 2021. Godine uloženo u komore 2,7 milijuna kuna, a za tradicijske obrte svake godine još se posebno izdvaja 200 tisuća kuna.

-Zajednički organiziramo i Gospodarski zbor, a partner je  i Grad Krapina. Županija iz proračuna direktno za organizaciju Gospodarskog zbora izdvaja 140 tisuća kuna, ali ovdje čak ukupan iznos novaca nije bitan, nego odnos prema gospodarstvu i prema svakom poduzetniku. Svaki ulagač u KZŽ je dobrodošao, a svoj doprinos dajemo brzim izdavanjem građevinskih dozvola, uskakanjem kada treba brzo promijeniti Prostorni plan JLS da bi se mogla ostvariti investicija – rekao je župan. Osvrnuo se i na rat u Europi. - Ima tvrtki s područja KZŽ koje rade s ruskim i ukrajinskim firmama i to će poremetiti njihovo poslovanje. To nije dominantno, no sigurno će doživjeti određene potrese. No radi se o tome da s tih tržišta dolaze materijali i pitanje kako će se ta situacija dalje razvijati. Budni smo, pratimo što se događa i pokušat ćemo reagirati u okvirima svojih mogućnosti – istaknuo je župan.

Na inicijativnom sastanku oko organizacije 30. jubilarnog Gospodarskog zbora, dogovoreno je da će zbog obljetnice biti svečanog karaktera. - Vjerujem da ćemo organizirati taj sajam na razini našeg gospodarstva, to je s ocjenom odličan. Donijeli smo odluku da ćemo zamoliti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da bude pokrovitelj 30. Gospodarskog zbora jer Vlada je ta koja se bavi gospodarstvom, i vjerujem da će to prihvatiti. Rezultati u ovim pndemijskim godinama su bili iznad očekivanja. Taj rezultat osigurao je stabilno punjenje proračuna pa smo onda mogli i realizirati naše projekte, koji opet idu u cilju stvaranja što boljih uvjeta za život na području županije – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program