Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrtničkoj i Gospodarskoj komori po 100 tisuća kuna za promociju u zemlji i inozemstvu

Jubilarni 30. Gospodarski zbor bit će svečanog karaktera, a za pokroviteljstvo bit će zamoljen premijer Plenković


U Krapini je danas župan Željko Kolar potpisao ugovore s Obrtničkom komorom KZŽ i HGK Županijska komora Krapina o dodjeli bespovratnih sredstava, po 100 tisuća kuna svakoj komori, za promociju obrtnika i gospodarstvenika u zemlji i inozemstvu.


Kako je napomenula pročelnica Sanja Mihovilić, u razdoblju od 2017. do 2021. godine izdvojeno je u tu namjenu oko 2,8 milijun kuna. – Krapinsko – zagorska županija u proteklom je razdoblju što se tiče gospodarstva i obrtništva izdvojila 8,3 milijuna kuna i time je Krapinsko – zagorska županija među najboljima u Hrvatskoj – istaknula je Mihovilić.

Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina, rekao je da je već tradicija da Gospodarska i Obrtnička komora dobro surađuju sa Županijom. - Sav novac koji Županija i JLS preko poticaja za svoje poduzetnike uloži u gospodarstvo, višestruko se vraća ponovno u te proračune. Da bi otvorili nova radna mjesta i zaposlili nove ljude, trebamo novaca i svaka je pomoć dobrodošla. Ova pomoć bit će dobro upotrijebljena, prije svega za nastup naših poduzetnika na sajmovima, pa za sve ostale aktivnosti. Unazad 6,7 godina smo s nekih 18 tisuća zaposlenih u poduzetništvu u županiji došli na preko 23 tisuće, a broj poduzetnika posebno je porastao zadnjih godina – rekao je Grilec.

Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore KZŽ, zahvalio je na potpori i napomenuo da će ta sredstva biti utrošena na sajmove, edukacije i webinare. -Županija je sudjelovala s preko 500 tisuća kuna za edukacijsku dvoranu za tradicijske i umjetničke obrte, svake godine dodjeljuje bespovratna sredstva za tradicijske i umjetničke zanate. To su naši vrijedni obrtnici koji čuvaju znanje i vještine svojih djedova i pradjedova i koji prenose znanje s koljena na koljeno, to je naša kulturna baština i naš kulturni identitet u Hrvatskoj i EU. Kroz 2 godine pandemije nismo se mogli prezentirati u pravoj mjeri u mogućnosti, no imali smo priliku razviti nove proizvode inovativne koje treba podijeliti s javnošću i ponuditi tržištu. Te vrijednosti i izvrsnosti će sigurno pokrenuti naše gospodarstvo – rekao je Varga te dodao da Obrtnička komora KZŽ trenutno broji 2903 obrta. - Ponosni smo na to da imamo povećanje od 138 obrta. Najveće povećanje nam je u uslužnoj djelatnosti, a slijedi i proizvodna djelatnost. Veseli nas da Vlada daje poticajne mjere, a veselimo se i prezentaciji deficitarnih zanimanja po školama. Vjerujem da ćemo u budućnosti imati sve više majstora i majstorica koji će otvarati obrte, da ćemo kroz prezentacije zainterseirati djecu za buduća zanimanja – zaključio je Varga.

Župan Željko Kolar zahvalio je komorama na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji. – Cjelogodišnjim aktivnostima radimo na promociji gospodarstva Krapinsko – zagorske županije i stvaranja uvjeta za što lakše i jednostavnije poslovanje gospodarstva na području županije – rekao je Kolar, dodajući da je do 2021. Godine uloženo u komore 2,7 milijuna kuna, a za tradicijske obrte svake godine još se posebno izdvaja 200 tisuća kuna.

-Zajednički organiziramo i Gospodarski zbor, a partner je  i Grad Krapina. Županija iz proračuna direktno za organizaciju Gospodarskog zbora izdvaja 140 tisuća kuna, ali ovdje čak ukupan iznos novaca nije bitan, nego odnos prema gospodarstvu i prema svakom poduzetniku. Svaki ulagač u KZŽ je dobrodošao, a svoj doprinos dajemo brzim izdavanjem građevinskih dozvola, uskakanjem kada treba brzo promijeniti Prostorni plan JLS da bi se mogla ostvariti investicija – rekao je župan. Osvrnuo se i na rat u Europi. - Ima tvrtki s područja KZŽ koje rade s ruskim i ukrajinskim firmama i to će poremetiti njihovo poslovanje. To nije dominantno, no sigurno će doživjeti određene potrese. No radi se o tome da s tih tržišta dolaze materijali i pitanje kako će se ta situacija dalje razvijati. Budni smo, pratimo što se događa i pokušat ćemo reagirati u okvirima svojih mogućnosti – istaknuo je župan.

Na inicijativnom sastanku oko organizacije 30. jubilarnog Gospodarskog zbora, dogovoreno je da će zbog obljetnice biti svečanog karaktera. - Vjerujem da ćemo organizirati taj sajam na razini našeg gospodarstva, to je s ocjenom odličan. Donijeli smo odluku da ćemo zamoliti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da bude pokrovitelj 30. Gospodarskog zbora jer Vlada je ta koja se bavi gospodarstvom, i vjerujem da će to prihvatiti. Rezultati u ovim pndemijskim godinama su bili iznad očekivanja. Taj rezultat osigurao je stabilno punjenje proračuna pa smo onda mogli i realizirati naše projekte, koji opet idu u cilju stvaranja što boljih uvjeta za život na području županije – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook