Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Oprema kojom raspolaže rodilište OB Zabok je na europskom nivou'

Dobili smo najsuvremeniji porodnički stol koji se trenutno može naći na području republke Hrvatske - rekao je voditelj odjela ginekologije i porodništva, Rajko Fureš


ZABOK - Danas je u Općoj bolnici Zabok izvršena primopredaja novog, 182 tisuća kuna vrijednog porođajnog stola, odnosno, porođajnog kreveta, kojeg je Krapinsko – zagorska županija donirala tamošnjem ginekološkom odjelu, odnosno, zabočkom rodilištu. Kako je istaknula Martina Gregurović Šanjug, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, status  Županija – prijatelj djece, obvezuje da se potrebama rodilišta OB Zabok pridaje posebna pažnja. - Rodilište ove godine obilježava 55 godina svog uspješnog djelovanja. Više od 20 godina ovo rodilište nosi status 'Rodilište prijatelj djece', a zadnjih par godina ulaže napore da stekne status 'Rodilišta – prijatelja majki'. Rodilište odlikuje izuzetno dobra opremljenost. Djelomice je to i zahvaljujući ovakvim donacijama o kakvoj je danas riječ – rekla je Gregurović Šanjug.

Ravnatelj zahvalan

Dodala je i da se time nastoji osigurati nadstandard i praćenje svih trendova u ginekologiji i porodništvu, s ciljem da je kvaliteta usluga koja se pruža majkama u rodilištu na što većoj razini. - Zadnjih godina ulaganja u ovu bolnicu, što se tiče Krapinsko – zagorske županije i odjela ginekologije i porodništva, su 600 tsiuća kuna. Važno je da je cilj svega ovoga zapravo postizanje određene razine kvalitete u pružanju zdravstvene skrbi i  zadovoljstva kod majki, individualiziranog pristupa mogućnosti obavljanja porođaja prema željama rodilja i cilj je da rodilje svoje pozitivno iskustvo prenesu drugim majkama. Da se u tome uspijeva, pokazuje to što broj poroda u ovoj bolnici kontinuirano raste u zadnje tri godine, usprkos svim neprilikama. Tako je 2019. godine bilo  792 poroda, 2020. godine 850, a 2021. godine 902 poroda, pri čemu je rođeno 908 dječaka i djevojčica – navela je pročelnica.Također, Šanjug je napomenula kako naša županija ima najveći obuhvat budućih rodilja s trudničkim tečajevima, izuzetno kvalitetnu postporođajnu skrb i što se tiče skrbi koja se pruža u bolnici, te ona koja se pruža djetetu i majci nakon izlaska iz bolnice u njihovom domu. Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina zahvalio je Krapinsko – zagorskoj županiji na donaciji te je naglasio kako je time  podignuta kvaliteta usluge rodilišta. Županiji je zahvalio i voditelj Odjela ginekologije i porodništva doc. Rajko Fureš. -Dobili smo najsuvremeniji porodnički stol koji se trenutno može naći na području republke Hrvatske i time ćemo sogurati našim rrodiljama najbolje uvjete na porodu i nadamo se da će nam to još više unaprijediti kvalitetu našeg rada i pomoći da zadovoljstvo naših rodilja bude još veće - rekao je Fureš.

Kontinuirano investiranje

Župan Željko Kolar istaknuo je kako Krapinsko – zagorska županija, kao osnivač Opće bolnice Zabok,  ciljano pomaže i ciljano investira u opremu koja je bolnici potrebna.  - Mi ne možemo riješiti sve probleme zdravstvenog sustava, međutim, možemo ciljano investirati. Zbog toga kontinuirano investiramo i u naše rodilište, a kupnja jednog ovakvog ginekološkog kreveta je samo nastavak tog investiranja. Na taj način ćemo omogućiti najbolje moguće uvjete, odnosno, najviše što je moguće olakšati ćemo majkama prilikom poroda. Drago mi je što su naše doktorice i doktori u ginekološkom odjelu zadovolji s opremom kojom raspolažu, jer ona je na europskom nivou. Pratimo i dalje potrebe naše bolnice i prema potrebama struke reagiramo. I to je naša zadaća i to ćemo nastaviti raditi bez obzira bili mi osnivači bolnice ili će osnivačka prava preuzeti država – rekao je župan Kolar. 

Još članaka iz "Županija"

Facebook