Prethodni članak
Sljedeći članak

Objavljena analiza: Krapinsko - zagorska županija najbolja u RH po važnoj stvari


Krapinsko - zagorska županija je najbolja županija u Hrvatskoj po izdvajanjima za potpore obrtnicima u 2022. godini, pokazuje analiza izvršenja konsolidiranih županijskih proračuna za 2022. godinu od strane portala župan.hr.

Krapinsko  -zagorska županija je za potpore obrtnicima u 2022. godini po svakom svom stanovniku izdvojila 4,16 eura (31,38 kuna), dok je drugoplasirana Virovitičko-podravska županija po stanovniku izdvojila 3,83 eura (28,83 kuna), a trećeplasirana Brodsko-posavska 2,28 eura (17,18 kuna).

Župan Željko Kolar je u svom komentaru još jednom zahvalio obrtnicima na svemu što čine za razvoj gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije te samim time i za realizaciju brojnih županijskih projekata kroz prihod od poreza na dohodak. „Naši programi bespovratnih potpora namijenjeni su malim i srednjim obrtnicima i poduzetnicima, a svrha im je poduprijeti i potaknuti njihov rast i razvoj. Među brojnim aktivnostima planiranima u 2024. godini posebno izdvajam nastavak promocije obrtničkih zanimanja, sufinanciranja kamata obrtnicima i pravnim osobama, davanje potpora tradicijskim i umjetničkim obrtnika te stipendiranje deficitarnih zanimanja. Samo smo ove godine dodijelili 124 nove deficitarne učeničke stipendije te sada imamo ukupno 313 učenika stipendista, polaznika nekih od deficitarnih programa“ – istaknuo je župan Kolar te dodatno istaknuo odličnu suradnju Krapinsko-zagorske županije i Obrtničke-komore Krapinsko-zagorske županije

U obrtnom registru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nalazi se čak 3.133 obrta u radu na području Krapinsko-zagorske županije. Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije je prošle godine obilježila 30 godina rada te je tom prilikom istaknuto kako je broj obrtnika i zaposlenih u obrtima, odnosno osiguranika mirovinskog osiguranja čak 6.658. „Obrtništvo, prije svega, omogućava samozapošljavanje i zapošljavanje velikog broja radne snage. Obrt omogućava zadovoljenje mnogih naših malih i svakodnevnih potreba te na taj način popunjava niz tržišnih segmenata koji za veće gospodarske subjekte često nisu dovoljno atraktivni. Nadalje, obrt pruža egzistenciju mnogima izvan velikih urbanih sredina, a isto tako čini lakšim i ugodnijim život stanovništva ruralnih područja i manjih urbanih središta“, dodala je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić te dodala da Županija svoje obrtništvo podupire u skladu s jasnom vizijom konkurentnog i ravnomjerno razvijenog gospodarstva, koje se temelji na rastućem broju uspješnih poslovnih subjekata, kontinuiranom povećanju izvoza i povećanom broju zaposlenih.

Još članaka iz "Županija"

Facebook