Prethodni članak
Sljedeći članak

'Novaca u idućoj omotnici ima duplo više, ali je pripremljenih projekata 4 puta više'

Župan Željko Kolar održao je prvu koordinaciju sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, a naglasak je bio na mogućnostima financiranja razvojnih projekata u razdoblju 2021. – 2027.


U Krapini je danas održana prva koordinacija župana Željka Kolara sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, a teme su bile mogućnosti financiranja razvojnih projekata u budućem financijskom razdoblju od 2021. – 2027. godine te predstavljanje Razvojnog sporazuma Sjever, koji bi 5 sjevernih županija trebalo potpisati s Ministarstvom regionalnog razvoja odnosno Vladom RH. Tema je bila i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja s područja JLS Krapinsko – zagorske županije u ovoj godini te PVMax – projekt fotonaponskih elektrana na krovovima, koji je predstavio Julije Domac, ravnatelj REGEA – e, a koji bi išao direktno preko Europske komisije.


Župan Željko Kolar istaknuo je da je današnji sastanak bio najviše orijentiran tome da se gradonačelnicima i načelnicima daju informacije o mogućnostima apliciranja na europske fondove i načine kako koristiti sredstva u budućem financijskom razdoblju.


- Dogovorili smo da nastavljamo s projektom besplatnih radnih bilježnica za sve osnovnoškolce s područja Krapinsko – zagorske županije, za što je Županija u proračunu za ovu godinu osigurala 1,4 milijuna kuna. S obzirom na velika sredstva koja su osigurana za sljedeće razdoblje, duplo više nego u financijskom razdoblju 2014. – 2021., ali isto tako i na 4 puta više pripremljenih projekata nego što ima novaca, bit će potrebno puno koordinacije i znanja, pa smo se dogovorili da ću sazivati koordinacije barem jednom u 2 mjeseca. Te će koordinacije ići po županiji, kako bismo dali mogućnost domaćinu da se predstavi. Ujedno, pozvao sam kolegice i kolege da koriste usluge naše razvojne agencije, koja je regionalni koordinator te dokumentaciju i provedbu projekata za njih obavlja besplatno, s obzirom da imamo takav ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja. Mi ćemo se kadrovski još pojačati u ljetnim mjesecima, s obzirom da smo dobili još neke europske projekte pa nam se otvorio prostor za to. Uglavnom, dogovoreno je da budemo u jednoj dobroj koordinaciji i da pokušamo projekte za buduće natječaje grupirati po sektorima i na taj način apliciramo – istaknuo je župan. Dodao je da, ako će biti potrebno, Županija je spremna prava građenja i druga prava prebaciti na gradove i općine, s ciljem da se pokuša što više sredstva povući iz EU fondova.


Sastanak je komentirala i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, koja je istaknula da se samo zajednicčkim radom gradovi, općine i Županija mogu dobro i kvalitetno pripremiti za naredno razdoblje i narednu financijsku omotnicu. - Općini Lobor, a vjerujem i svim ostalim općinama i gradovima itekako pomažu EU fondovi i projekti na koje se možemo javljati. U Loboru trenutno realiziramo četiri velika projekta i privodimo kraju, a za novu financijsku omotnicu pripremamo projekt Vatrogasnog doma, sportskih projekata i nerazvrstanih cesta i infrastrukture. Moram priznati da bi bilo jako teško da nismo imali mogućnosti javljanja na ove projekte jer vrijednost je preko 20 milijuna kuna u Loboru, ne bi bilo toliko razvoja. Sve što radimo, radimo u cilju razvoja našeg mjesta i svi ti projekti su nam potrebni i prihvaćeni od naših mještana – rekla je Jembrih.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj dodao je da su prezentirani dobri i kvalitetni projekti i inicijative. - Imamo uistinu puno spremnih projekata za kandidiranje i gledamo da uđemo u integrirani teritorijalni program odnosno novi operativni program koji je namijenjen ravnomjernom regionalnom razvoju, gdje su za lokalne jedinice na raspolaganju velika sredstva. Grad Pregrada po sadašnjem indeksu razvijenosti, je u petoj skupini, uz još 7 lokalnih jedinica iz Krapinsko – zagorske županije. Nismo u statusu potpomognutih brdsko – planinskih područja i ne pripadamo ovim ITU područjima, gdje su velike mogućnosti za financiranje razvojnih projekata – rekao je Vešligaj. Dodao je da je važno da JLS koje su u petoj skupini također budu dio tog integriranog regionalnog programa. - Već smo slali dopise i prema ministarstvu, i Gradu Zagrebu kao najvećoj urbanoj aglomeraciji, da im se priključimo. Nadam se pozitivnom ishodu, da imamo jednake razvojne mogućnosti kao što imaju lokalne jedinice u KZŽ i da možemo koristiti te fondove. Imamo podršku Županije u tome i nadam se pozitivnom ishodu. Uskoro slijedi izračun indeksa razvijesnosti i neke lokalne jedinice koje su sada u statusu potpomognuutih područja, vjerojatno će prijeći iz tog statusa u petu skupinu, pa će i njima to koristiti – zaključio je Vešligaj.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometna nesreća na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova JAKUŠEVEC i KOSNICA u smjeru Lipovca, vozi se po dvije prometne trake uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za oprez. Pojačan je promet na prilazima turističkim središtima...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program