Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan o ZARA - i: ‘Kada imate tako sjajnu agenciju, sve je lakše realizirati’


Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar danas je predstavila rad agencije u protekloj godini te istaknula da se glavni dio poslovanja odnosi na pripremu i provedbu projektnih prijedloga.

-Kroz 2023. godinu smo pripremili 106 projekata, 110 smo ih imali u provedbi odnosno pratili provedbu, a sve to za 46 različitih korisnika. Najveći dio projekata odnosi se na Fond solidarnosti EU, gdje smo i dalje kroz 2023. godinu najveći broj projekata pripremali za tijela javne vlasti, a radi se o projektiam vraćanja različite vrste infrastruktura, posebice se radilo o prijevoznoj infrastrukturi, u prvobitno stanje. Vrlo dobar pokazatelj je što od ukupno 106 projekata vrijednosti veće od 77 milijuna eura njih 72 posto odobreno. 100 posto projekata nam uvijek prolazi administrativnu kontrolu, 18 njih je 31.12. bilo još u fazi evaluacije, dok je 10 posto projekata koji nisu ostvarili financiranje u prošloj godini – rekla je Barilar.

Kroz te projekte ostvareno je više od 39.000 m kvadratnih kulturne infrastrukture, 48 km novih cesta ili rekonstruiranih cesta, 5 novih dječjih vrtića, na edukaciji je bilo 239 osoba, pri čemu i različite specijalizacije, tu je 25 projektno – tehničkih dokumentacija za različite vrtse infrastruktra, 1703 m kvadratnih nove ili rekonstruirane komunalne infrastrukture i više od 92.000 kvadratnih metara škola i sportskih površina za koje se očekuje realizacija u narednom periodu.

- Kada gledamo projekte u provedbi u 2023. godini, njih 110 u vrijednosti većoj od 72 milijuna eura, i dalje je Fond solidarnosti taj koji nam obilježava godinu s 42 projekta čiju smo provedbu pratili. Kakav je utjecaj tih projekata vidi se iz 3666 m kvadratnih nove kulturne infrastrukture, obnovljenih i rekonstruiranih više od 59 km cesta, izgrađenih 7 dječjih vrtića (ili će biti u izgradnji), više od 620 osoba koje su sudjelovale na različitim edukacijama, specijalizacijama i usavršavanjima, 6 kompleta projektno – tehničke dokumentacije koja je izrađena i financirana raznim fondovima, preko 4500 kvadratnih m nove komunalne infrastrukture i više od 7000 m kvadratnih novih školskih i sportskih površina – pobrojila je ravnateljica.

Istaknula je da je posebnost 2022. i 2023. ta što je Agencija bila provedbeno tijelo razine 2 za projekte Fonda solidarnosti za vraćanje prijevozne infrastrukture u prvobitno stanje te je kroz njezine ruke prošlo 47 projekata vrijednosti većoj od 43 milijuna eura za koju su provjeravali ispravnost i ovjeravali same isplate.

- Agencija je u 2023. godini provodila 2 projekta koje smo pripremali sami za sebe i KZŽ i koje smo sami i provodili u suradnji s partnerima. Jedan od onih koji je bio jako vidljiv je projekt CRO SI SAFE, kroz koji smo radili na povećanju suradnje i kvalitete prekograničnih službi u slučaju katastrofalnih događaja. Tu je i projekt Znanjem za europsko zajedništvo je projekt tehničke pomoći koji smo dobili financiranjem od strane Ministarstva regionalnog razvoja. Trajao je od 2018. završio s 31.12.2023., a omogućio nam je neometano pružanje potpore svim tijelima javne vlasti na jednak način - kaže Barilar. Izdvojila je i vrijedan projekt Novi početak, a kao najveći na području naše županije, projekt Centar kompetentnosti koji je i kroz 2023. otvoren, u potpunosti opremljen i funkcionalan. – Tu su i soft projekti, koji se bave usavršavanjem, jačanjem kapaciteta i vještina i specijalističkim usavršavanjima. Očeukuje nas provedba daljnjih infrastrukturnih projekata koji su dijelom već ugovoreni, kao što je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i daljnji rad na pripremi projekata Zavoda za hitnu medicinu te cjelodnevnog boravka djece u školama i cjelokupne školske i sportske infrastrukture – zaključila je Karolina Barilar.

Župan Željko Kolar pohvalio je Zagorsku razvojnu agenciju koja ima, kaže, niz sjajnih pojedinaca ogromnog znanja i iskustva u povlačenju iz europskih fondova. - Bitno je da se ljudi stalno dodatno educiraju, svaki novi projekt je novi izazov i iz mjeseca u mjesec smo sve bolji i spremniji da se postavimo na bilo koji zadatak. Svaki projekt u našim planovima je izazov za koji sam siguran da možemo realizirati. Kao regionalni koordinator je razvojna agencija pokazala da je lider u RH među razvojnim agencijama. Određene certifikate ima samo naša ZARA – istaknuo je Kolar te dodao da je ZARA bila ta koja je okupila druge razvojne agencije u razvojnom projektu Sjever. - Kada znate što želite i imate tako sjajnu agenciju, sve je lakše i realizirati – rekao je Kolar uz posebne zahvale ravnateljici Karolini Barilar.

-U ovoj godini nas očekuju još veći izazovi – projekt Stubičkih Toplica vrijedan 17.6 milijuna eura, ZEZ 9,2 milijuna eura, COKT gdje će sljedeći tjedan izaći van javni poziv za izradu glavnog i izvedbenog projekta, tu je 18 škola koje pripremamo za jednosmjensku nastavu. čČekamo potvrde ministarstva na idejno rješenje, možemo se pohvaliti da smo dobili prvu odluku na idejno rješenje upravo za Centar za odgoj i obrazovanje za djecu s posebnim potrebama, imamo prihvatljivih troškova 88% za sportsku dvoranu i 58% za školu iz MPO, a tu će se još ministarstvo uključiti vlastitim sredstvima, 16 milijuna je ukupna investicija. Agenciju očekuje još velikih izazova u godinama pred nama jer smo u ogromnom investicijskom ciklusu – najavio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook