Prethodni članak
Sljedeći članak

NE, NIJE ŠALA: Zagorec Štef radi kobasice od klokana


Foto: Zagorje.com/ Rikard Jadan + Ilustracija Wikipedia

Stjepan Novosel iz Strmca kod Stubičkih Toplica, hrvatski branitelj koji je sada u vojnoj mirovini, inače je po struci bio automehaničar i vozač autobusa, no posljednjih par godina ima neobičan hobi. Naime, Zagorec Štef radi kobasice od klokanovog mesa.

Foto: Zagorje.com/ Rikard Jadan


-Nemam ja OPG i ne prodajem ja to. To samo radim za sebe i svoje prijatelje, za gušt, da se malo počastimo za vrijeme druženja kod kleti. Napravim nekoliko kobasica i par salama, podimim, posušim na vjetru... Zapravo, kobase radim za kuhanje i sušenje, a salame sušim za rezanje. Inače, klokanovo meso je tvrdo, slično konjetini, tako da ga moram miješati sa svinjetinom i govedinom, naravno, zajedno s na kockice narezanim leđnim špekom od pajceka. Jer špek i govedina sve to drže skupa. Od začina stavljam sol, bijeli luk i malo bibera. Ništa posebno ne dodajem. Dakle, klasična izrada, samo što je okus drugačiji - otkrio nam je Stjepan.

Foto: Zagorje.com/ Rikard Jadan

Što se tiče omjera, Stjepan također ništa ne taji. - Ide dvije kile klokana, kila svinjetine, pola kile špeka i malo govedine za povezivanje - kaže nam Stjepan Novosel.

Klokanovo meso, kaže, nabavlja od prijateljice i prijatelja iz Australije, koji mu ga donesu kad dolaze u Hrvatsku ili mu ga nekako pošalju.

- Razgovarao sam s prijateljicom i prijateljima i rekli su mi da imaju posebne frižidere za klokanovo meso jer mora biti odvojeno od drugog mesa. Ne smije biti zajedno s drugim vrstama mesa. I dosta je to meso u Australiji skupo. Onda sam im ja rekao da kad budu dolazili u Hrvatsku da mi pokušaju donijeti kilogram ili dva vakuumiranog klokanovog mesa, koliko je moguće prevesti. I donijeli su mi, pokušao sam napraviti od tog mesa kobase i dopalo mi se. Eto, radim to sad već dvije godine zaredom i planiram to raditi nadalje sad svake godine, ako bude sve u redu. U planu je da nađem način za nabavku veće količine klokanovog mesa pa da radim i sve veće količine kobasica i salama - najavio je Stjepan.

Foto: Zagorje.com/ Rikard Jadan

Inače, svoju kobasu od klokanovog mesa Stjepan je nedavno nosio i preko Udruge branitelja Krapinsko - zagorske županije na ocjenjivanje na braniteljsku kobasijadu u Dugoj Međi u Slavoniji.

- Predsjednik Udruge, Josip Horvatin, sugerirao mi je da uzmem tu salamu da vidimo što će Slavonci reći na to. I rekli su da je ovo prvi put u povijesti da imaju salamu s klokanovim mesom i bili su oduševljeni okusom, ali salama nije bila u konkurenciji jer je za natjecanje traženo da budu baš kobase - ispričao nam je Stjepan Novosel, vjerojatno prvi Zagorec u povijesti koji radi kobasice od klokanovog mesa.

Foto: Zagorje.com/ Rikard Jadan

Još članaka iz "Županija"

Facebook